Zet tekst om in QR-code

Door: Robbin Ooijevaar | 18 augustus 2010 09:08

Apps & Software

Net als een streepjescode kan een QR-code tekst of een webadres bevatten. Het is eenvoudig om een QR-code te maken en er een grappige tekst in te verstoppen. Met de gratis barcodescanner i-nigma is die code weer te ontcijferen.

1. Codes uitlezen

Om een QR-code uit te lezen hebt u een mobieltje met een QR-codereader nodig. Surf op uw mobiele telefoon naar www.i-nigma.mobi. Als uw telefoon wordt ondersteund, kunt u het programma direct installeren. De i-nigma-reader start uw camera automatisch op. Zodra de telefoon een QR-code voor de lens krijgt, wordt deze direct getoond en vertaald, zodat de verborgen boodschap in beeld verschijnt. Als de QR-code een webadres bevat wordt de webbrowser opgestart en surft u meteen naar de betreffende website. Wie eenmaal met QR-codes heeft gespeeld, zal merken dat de codes overal om ons heen opduiken op billboards, op stickers en voor promotiedoeleinden in het uitgangsleven. Geen mobiele telefoon en toch benieuwd naar verborgen boodschappen? Via de website Zxing kunt u een QR-code uploaden als afbeelding en hem vervolgens ontcijferen.

De i-nigma-reader werkt op bijna alle mobieltjes. Hij ontcijfert QR-codes waar u uw telefoon op richt.

2. Eigen QR-code

Er zijn verschillende websites waarop u een QR-code kunt genereren. Een goede generator vindt u op Zxing. Klik in het drop-downmenu achter Contents aan welk type informatie u wilt bewaren. Met Contact information kunt u een digitaal visitekaartje maken. De QR-codescanner kan deze code omzetten en uw contactinformatie opslaan in het adresboek van degene die de code scant. Het is ook mogelijk om een locatie (Geo location), boodschap (Text), e-mail (e-mail address), of sms te generen. Kies bijvoorbeeld Text en tik een bericht. Als u nu op Generate klikt, verschijnt de bijbehorende code in beeld. Er zijn veel acties denkbaar die u met QR-codes kunt uitvoeren: link mensen naar uw homepage, zet een speurtocht uit of maak een foto en plak een QR-codesticker in de buurt van de locatie waar de foto werd genomen.

Een QR-code kan een mailadres, webadres of ‘geheime’ boodschap bevatten.

3. Afdrukken

Klik met de rechtermuistoets op het plaatje van uw QR-code en kies Afbeelding opslaan als. Bewaar de afbeelding op uw bureaublad, waar hij als png-bestand wordt opgeslagen. Als u een jpg-bestand nodig hebt, opent u de afbeelding in Paint en bewaart u de QR-code (via Opslaan als) als jpg-bestand. U kunt de QR-code direct printen door met rechts op de afbeelding te klikken en vervolgens voor Afdrukken te kiezen. Het is natuurlijk het leukste om de code te gebruiken op een sticker of ansichtkaart. Die kunt u bestellen via websites als Vistaprint en Greetz. Vergeet niet om de website I-nigma te vermelden bij uw QR-code. Niet iedereen heeft immers een mobiele barcodelezer geïnstalleerd. Nieuwsgierige Aagjes kunnen de QR-codereader direct installeren en zo uw boodschap ontcijferen.

Print de QR-code op stickers, briefkaarten of een T-shirt.

0 Reactie(s) op: Zet tekst om in QR-code

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.