Zippen en unzippen met File Station op je NAS

Door: Ronald Smit | 14 augustus 2019 17:08

Zippen en unzippen met File Station op je Synology NAS
How To

De NASsen van Synology bevatten een uitgebreide bestandsbeheerder, File Station genaamd. Die doet qua mogelijkheden beslist niet onder voor bijvoorbeeld een Windows Verkenner of macOS Finder. je kunt er van alles mee, waaronder zippen en unzippen.

Op de NASsen van Synology draait een compleet besturingssysteem, DSM ofwel Disk Station Manager geheten. Je benadert een volledig grafische gebruikersomgeving gewoon via de browser. Een van de vele onderdelen in het OS is File Station. Je vindt het als snelkoppeling op het bureaublad van DSM of in het startmenu. Start de app en je ziet een venster dat verdacht veel lijkt op iets dat we ook kennen van bijvoorbeeld de Windows Verkenner. Om de werking te illustreren gaan we eens een drietal bestanden zippen. In ons geval zijn ze geplaatst in de map test. Selecteer de te zippen bestanden. Dat kan bijvoorbeeld door op elk bestand apart te klikken, terwijl je de Control (of Command-toets op de Mac) ingedrukt houdt. Ook klikken op het eerste bestand en dan - met Shift ingedrukt - klikken op het laatste bestand werkt. Last but not least is er de toetscombi Conrol-a (Command-a). Daarmee selecteer je alle bestanden in een map in één keer. Klinkt je bekend in de oren? Kan kloppen, want deze trucs werken in zo ongeveer elk zichzelf respecterend besturingssysteem. Om de selectie te zippen klik je er met de rechter muisknop op. In het contextmenu dat daarop opent, klik je op Toevoegen aan archief. Qua archiefformaat kun je in het nu voor je staande venster kiezen uit zip en 7zip, waarbij de laatstgenoemde stevige versleuteling biedt. Daarvoor moet je dan wel een stevig wachtwoord in de daarvoor bestemde velden invullen. Kies als compressieniveau bij voorkeur voor Beste. Het comprimeren duurt dan weliswaar wat langer, je uiteindelijke bestand wordt ook kleiner en bespaart daarmee schijfruimte. Of data als je het zipje later wilt mailen. Klik op OK en het comprimeren begint. Heb je heel veel (en/of heel grote) bestanden geselecteerd, dan kan het natuurlijk flink tijd kosten. In dat geval kun je gewoon uitloggen bij je NAS en het klusje in de nachtelijke uren laten klaren.

Zo zip je een serie bestanden op je Synology NAS

Unzippen

Het uitpakken van een archief (Synology DSM ondersteunt vele formaten!) is eveneens een kwestie van met de rechter muisknop op zo'n bestand klikken. Selecteer in het daarop geopende contextmenu onder Uitpakken een van de beschikbare opties. Ook nu geldt weer dat als het om een megabestand - desnoods verdeeld over afzonderlijke bij elkaar behorende delen van het archief - je met een gerust hart uit kunt loggen en je NAS z'n gang kunt laten gaan.

En zo pak je een archief weer uit op je Synology NAS

Meer moois van File Station

File Station van Synology biedt nog veel meer mogelijkheden. Zo is voorzien in een viewer voor diverse bestandsformaten, waaronder natuurlijk afbeeldingen. Kwestie van dubbelklikken op zo'n bestand en het wordt getoond. Vanuit de viewer kan een afbeelding zelfs worden ingesteld als bureaublad-achtergrond. Installeer je bovendien de tool Document Viewer vanuit het Package Center, dan kun je hiermee moeiteloos Office-documenten en PDF's bekijken en openen middels. Daarvoor moet je niet dubbelklikken op het bestand (dan ga je het downloaden naar je computer), maar rechtsklikken. Klik dan in het contextmenu onder Weergeven op Openen in Document Viewer. Deze app opent vervolgens op een nieuw tabblad in de browser, met je document geopend.

De ingebouwde viewer van File Station op de Synology NASsen is ook erg handig

1 Reactie(s) op: Zippen en unzippen met File Station op je NAS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 14 augustus 2019 18:14 Error404html
    En vooral uitkijken met wat jij uitpakt, Zo'n nas blijft een doel van worms andere soort virussen.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.