Zo activeer je Alexa op de Sonos One

Door: Joris Peterse | 21 februari 2018 08:47

How To

Eind 2017 werd de Sonos One uitgebracht in Nederland. Deze speaker kan vertrouwd worden gebruikt om muziek te streamen, maar ook voor slimme assistenten als Google Assistant en Amazon Alexa. Via een omweg kun je Amazon’s Alexa activeren. We leggen uit hoe je dat doet.

De marketingafdeling van Sonos gaat helemaal los op het feit dat de Sonos One-speaker ondersteuning biedt voor spraakassistenten via de ingebouwde microfoons. En oh ja, de audiokwaliteit is verder ook prima. Helaas voor ons worden de spraakassistenten in Nederland helemaal niet aangeboden, omdat ze de Nederlandse taal niet machtig zijn. Ook als je ze gewoon in het Engels aan wil spreken mag dat niet. Om sprakeloos van te worden, letterlijk en figuurlijk. Gelukkig is er wat aan te doen, zodat je de functionaliteit van je dure speaker gewoon kunt gebruiken.

Sonos Play One
Er wordt gejubeld dat de Sonos One spraakassistentie ondersteunt, maar dit is nog niet beschikbaar.

Apps

Je kunt Amazon’s Alexa werkend krijgen op je Sonos One. Hiervoor heb je een paar zaken nodig: de mobiele app van Sonos (Android & iOS) en een VPN-verbinding. Maar we beginnen met Alexa. Zorg ervoor dat je een account hebt op Amazon en installeer vervolgens de Amazon Alexa-app (Android en iOS). In deze app kun je je registreren met je Amazon-account.

Om Alexa te activeren op je Sonos One gaan we er alvast van uit dat je op je wifi-netwerk zit waarop je je Sonos hebt aangesloten en geconfigureerd. Wanneer je in de Sonos-app in de instellingen op Spraakservices drukt krijg je de melding dat dit niet beschikbaar is in jouw land. Daarom gebruiken we een VPN-app om het verkeer om te leiden. Dat kan bijvoorbeeld met Nord VPN, dat drie dagen gratis te gebruiken is. Er zijn zat VPN-diensten beschikbaar met een gratis uitprobeerperiode of met een datalimiet. Die zijn voor deze Alexa-activatie prima geschikt, zolang ze maar het internetverkeer omleiden via een land waar Alexa wél beschikbaar is. Bijvoorbeeld de VS.

VPN

Het makkelijkst is het om de VPN in te stellen op je router. Daarmee wordt al het internetverkeer van je thuisnetwerk omgeleid. Maar het is ook mogelijk via enkel een VPN-verbinding op je smartphone of tablet. Wanneer je de verbinding hebt omgeleid met een land waar Alexa beschikbaar is, schakel je snel over naar de Sonos-app, waarin je weer naar de Spraakservices gaat. Dit moet je meteen doen, want als je wacht gaat de Sonos-app meteen op zoek naar de apparaten, die hij niet meer kan vinden omdat je je verbinding omleidt. Het kan dus voorkomen dat je een foutmelding krijgt of de app niets wil doen omdat hij geen Sonos-systeem vindt. Geen zorgen. Verbreek de VPN-verbinding en probeer het opnieuw.

Wanneer je de Spraakservices selecteert wordt je door een aanmeldproces heengeleid, waarbij je je Alexa-account selecteert en Alexa wordt geactiveerd. Je kunt het vervolgens direct gebruiken door Alexa te zeggen en in het Engels je vraag te stellen. Nadat je Alexa geactiveerd hebt, hoef je geen VPN meer te gebruiken voor de spraakassistent.

Sonos Play One Alexa

Mute

Het is een eng idee: de Sonos One is verbonden met het internet, voorzien van zeven microfoons voor stemherkenning en heeft geen uit-knop. Op de speaker is een mute-knop geplaatst, die de microfoons uitschakelt. Beter is echter nog om de Sonos via een stekkerdoos met aan-uitschakelaar van stroom te voorzien. Zo kun je de Sonos gewoon aan en uitzetten wanneer je wilt.

3 Reactie(s) op: Zo activeer je Alexa op de Sonos One

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 maart 2018 16:47 Fleming
  Ik heb geprobeerd om via vpn nord en de sonos app..
  maar helaas zonder succes..
  Zodra ik mijn sonos app start met de vpn aan merkt de sonos app dat er een vpn draait en rest mij niet meer om de vpn te stoppen.

  als ik sonos als eerste opstart en in het menu wacht tot ik mijn vpn actief heb en dan naar spraakservices ga krijg ik nog steeds de bekende " niet beschikbaar in jou land " melding.

  Welke volgorde is nou goed ?
  Of moeten ergens in alexa app instellingen veranderen?
  Of intellingen in de sonos app veranderen…

  Heb vandaag nog contact gehad met sonos.. maar ze blijven zeggen we werken er hard aan.. terwijl eigenlijk alles wel pan klaar is ( GB / GER )
  Het zal Amazon wel zijn die iets afwacht…

  Top artikel trouwens hopelijk kan iemand mij op weg helpen met de volgorde of wel instellingen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 april 2018 16:22 Joris Peterse
  @Fleming Het is wel belangrijk dat je eerst de VPN-verbinding legt en daarna aan de slag gaat op de Sonos. Ik had ook een paar keer proberen nodig voordat het lukte. Als het overigens aan Nord VPN ligt, kun je ook een andere VPN gratis uitproberen, zoals Freedome of Tunnelbear.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 juli 2018 14:59 forgedpixel
  Helaas werkte de bovenstaande methode niet bij mij.
  Zowel NordVPN als Tunnelbear gaven bij mij de volgende issues aan:
  "niet beschikbaar in jouw land"

  Ik heb het vervolgens werkend gekregen door de registratie anders aan te pakken:

  1. Log in op de sonos website: https://www.sonos.com/login/?returnurl=https%3A%2F%2Fwww.sonos.com%2Fnl-nl%2Flogincustomer

  2. ga naar mijn Profiel

  3. Veranderd de adresgegevens naar land: united states.

  4. open de sonos app opnieuw.

  5. druk op spraakdiensten / voice services

  6. koppel je Amazon Alexa account

  7. et Voilà, je kunt alexa gebruiken.

  8. Geniet!

  Mvg,

  Dylan de Jonge
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.