Bouw je eigen mediaspeler

Door: Maikel Dijkhuizen | 30 juli 2021 09:02

How To

De ‘bouw’ van een veelzijdige mediaspeler is in pakweg een uurtje geregeld. Installeer het gratis softwarepakket MediaPortal 2 op een (oude) pc of laptop, verzamel mediabestanden en speel ze vervolgens af. Dat kan zelfs in groot formaat, want je kunt de veredelde mediaspeler rechtstreeks op iedere televisie aansluiten.

Tip 01: MediaPortal 1 of 2?

Als je veel eigen mediabestanden bezit, denk aan een uitgebreide mp3-collectie of filmbibliotheek afkomstig uit downloadnetwerken, dan is MediaPortal een handig programma. MediaPortal creëert van een omvangrijke mediaverzameling een aantrekkelijke bibliotheek waarin je alles eenvoudig kunt terugvinden. Vanzelfsprekend speel je deze mediabestanden rechtstreeks af. Bovendien kan de freeware ook overweg met live-tv. Kortom, dit uitgebreide softwarepakket is echt de moeite waard!

Er bestaan twee versies van het programma. Van MediaPortal 1 én 2 verschijnen er namelijk geregeld nieuwe updates. Versie 1 bestaat al langer en om die reden zijn er hier meer plug-ins voor beschikbaar. Maar MediaPortal 2 oogt iets gelikter en bevat meer functies. In dit artikel gaan we met laatstgenoemde versie aan de slag.

Tip 01 MediaPortal 2 heeft iets meer mogelijkheden in vergelijking met de oorspronkelijke editie van het programma.

Tip 02: Geschikte machine

MediaPortal heeft lage systeemeisen. Gebruik daarom gerust een oude pc of laptop om die in een mediaspeler te transformeren. Zolang er een versie van Windows 7, 8 of 10 op draait, lukt het om MediaPortal 2 te installeren. Een processor met slechts één rappe rekenkern is al voldoende om de software soepel te draaien, zoiets als een oude Intel Pentium 4- of AMD Athlon XP-2000+-processor is dus al voldoende. Wil je media in Full-HD of een hogere resolutie afspelen, dan verdient een processor met twee of meer rekenkernen de voorkeur. Daarnaast is een werkgeheugen van 1 GB voldoende voor de weergave van films in 1080p-kwaliteit. Wil je scherper beeld, zonder dat de software hapert, gebruik dan een computer met minimaal 2 GB ram. Verder neemt het softwarepakket zo’n 600 MB schijfruimte in beslag. Lijkt het je handig om met MediaPortal twee tv-programma’s op te nemen? Reserveer hiervoor dan voldoende schijfruimte. Voor een opname van een uur dien je algauw 5 GB opslagcapaciteit vrij te houden.

Om te achterhalen of jouw pc aan de eisen van MediaPortal voldoet, navigeer je in Windows 10 naar Start / Instellingen / Systeem / Info. Daar vind je alle benodigde informatie.

Tip 02 Duik in de instellingen van Windows 10 om de eigenschappen van de computer te achterhalen.

Tip 03: Installatie

Hoog tijd om met de software aan de slag te gaan! Surf met de beoogde media-pc naar www.team-mediaportal.com en klik rechtsboven op Download. Scrol vervolgens een stukje omlaag en klik op Download MediaPortal 2. Hiermee belandt er een zip-archief van bijna 200 MB op de computer. Klik erop met de rechtermuisknop om het zip-archief en kies voor Alles uitpakken / Uitpakken. Als het goed is, komt de map met uitgepakte bestanden vanzelf tevoorschijn. Dubbelklik op MP2-Setup.exe en bevestig daarna met Install. Tijdens de installatieprocedure haalt MediaPortal 2 zo nodig aanvullende componenten op. Voer de installatie uit door telkens op Next te klikken en ga akkoord met de licentievoorwaarden. Om te beschikken over alle functionaliteiten, klik je op de installatiemethode Client and Server. Hiermee laat je de mogelijkheid open om MediaPortal als client op andere systemen te installeren. Via het thuisnetwerk kun je dan mediabestanden bij de server van MediaPortal (je huidige machine) ophalen. Sluit het installatievenster met Install / Finish. Start tot slot via Restart de computer opnieuw op.

Tip 03 De installatiemethode Client and Server geeft je meer mogelijkheden om mediabestanden via het netwerk te streamen.

LibreELEC

Bezit je wel een pc of laptop, maar draait Windows daar niet meer soepel op? Als je de computer louter voor mediadoeleinden wilt gebruiken, kun je prima met het gratis besturingssysteem LibreELEC uit de voeten. Zodra je een computer met deze Linux-distributie inschakelt, verschijnt het populaire mediaprogramma Kodi in beeld. Deze software geeft je vervolgens toegang tot een mediabibliotheek met al je films, series en muziek. Aan de hand van plug-ins kun je vervolgens nog allerlei extra functies aan Kodi toevoegen. Vanwege de lage systeemeisen geef je dankzij dit laagdrempelige besturingssysteem oude computers een tweede leven.

Na de installatie van LibreELEC heb je alleen nog maar toegang tot het fraaie mediaprogramma Kodi.

Tip 04: Eerste begin

Open het programma via een snelkoppeling op het bureaublad of het startmenu. Ga in dat laatste geval naar de map Team MediaPortal. Mogelijk staan er twee versies op het systeem, namelijk MediaPortal 2 en MediaPortal 2 (x64). Op systemen met een 64bit-architectuur verdient het de voorkeur om de overeenkomstige versie te gebruiken. Mogelijk komt Windows Firewall met een beveiligingswaarschuwing op de proppen. Klik in dat geval op Toegang toestaan.

Er zijn in het programma nog geen mediabestanden aanwezig, dus de gebruiksomgeving is logischerwijs leeg. Aan de linkerkant tref je wel al de hoofdrubrieken aan, zoals Audio, Films, Series en TV. Gebruik de pijltjesknoppen van het toetsenbord om door de hoofdrubrieken te navigeren. Merk bij iedere hoofdrubriek ook de onderliggende categorieën op. Zo kun je films bijvoorbeeld op genre, jaar, leeftijd en acteur sorteren.

Is de gebruikersomgeving niet in het Nederlands? Klik bovenaan op het tandwieltje en navigeer naar Algemeen / Regionaal / Taal om Nederlands (Nederland) te selecteren. Overigens zijn lang niet alle vensters van het programma correct naar het Nederlands vertaald. Bevestig met Ok. Via het pictogram met het huisje linksboven keer je terug naar het beginscherm.

Tip 04 Het hoofdvenster van MediaPortal 2 oogt de eerste keer erg kaal.
Films kun je in MediaPortal bijvoorbeeld op genre, jaar, leeftijd en acteur sorteren

Tip 05: Mediamap

Zodra MediaPortal 2 weet in welke mappen je mediabestanden staan opgeslagen, creëert de software hiervan een fraaie bibliotheek. Bewaar je films, series en/of muziek op een usb-stick of externe harde schijf? Sluit die dan eerst op de computer aan. Open via het tandwieltje linksboven de instellingen en navigeer naar Mediabronnen / Mediabronnen configuratie / Mediabron toevoegen. Je selecteert vervolgens Lokaal bestandssysteem, waarna je bevestigt met Doorgaan. Selecteer nu de juiste (sub)map. Klik zo nodig op het plusteken om de inhoud van deze map te openen. Heb je de map met mediabestanden gevonden? Klik dan het selectierondje aan en kies Doorgaan. Geef de mediabron eventueel een naam en selecteer de optie Share watcher. Het programma houdt daarmee wijzigingen in de mediamap(pen) in de gaten en werkt de bibliotheek zo nodig bij. Klik op Doorgaan. Geef nu aan welke mediatypes de opgegeven mediabron bevat. Je hebt keuze tussen Audio, Image, Video, Movie (films) en Series. Maak een keuze en klik op Voltooien. Voer de instructies in deze tip nogmaals uit om meerdere mediabronnen toe te voegen. Geef MediaPortal 2 tot slot even de tijd om de bibliotheek bij te werken.

Tip 05 Door je mediamappen toe te voegen, heb voortaan op één plek toegang tot al je films, series, muziek en foto’s.

Tip 06: Netwerkmap

Staan je mediabestanden op een systeem elders in het netwerk opgeslagen? Je kunt dan eventueel een gedeelde map van een andere computer, NAS of mediaspeler toevoegen. Open vanuit het hoofdvenster via het tandwielpictogram de instellingen en navigeer naar Mediabronnen / Mediabronnen configuratie / Mediabron toevoegen. Selecteer nu Netwerkomgeving en kies voor Doorgaan. De gedeelde mappen van overige apparaten verschijnen in beeld. Hiervoor is het wel een voorwaarde dat het betreffende apparaat is ingeschakeld. Markeer de juiste map en bevestig met Doorgaan. Selecteer vervolgens Share watcher, waarna je in het volgende scherm aangeeft welke mediatypes de opgegeven netwerkmap bevat. Klik als laatste op Voltooien.

Tip 06 Creëer met MediaPortal 2 een centrale mediabibliotheek en voeg gedeelde mediamappen van andere apparaten toe.

Tip 07: Films indexeren (1)

Verschijnen niet alle titels in de filmrubriek? Dan legt het programma in die gevallen waarschijnlijk geen link tussen de filmtitel en het overeenkomstige videobestand. Geen probleem, want met behulp van de online database IMDb corrigeer je dat eenvoudig.

Het is eerst nodig om de mediamap netjes te ordenen en te voorzien van correcte bestandsnamen. Open de bestandslocatie in Windows Verkenner en creëer voor iedere film een eigen map. Ga vervolgens naar de website www.imdb.com, waarna je via de zoekbalk bovenaan de betreffende film opzoekt. In de adresbalk van de filmpagina bevindt zich een zogeheten tt-code. Het is de bedoeling dat je deze code aan de bestandsnaam toevoegt. De film ‘The Last Samurai’ heeft bijvoorbeeld tt0325710 als code. Hernoem de bestandsnaam van het videobestand daarom naar The Last Samurai [tt0325710].mp4. Vind je dat te veel gedoe? Bij de meeste films volstaat het ook om tussen haakjes het jaartal van de filmproductie te zetten, bijvoorbeeld The Last Samurai (2003). Overigens is dat bij gedownloade films vaak standaard al het geval. Bij elke film hoort ook een cover. Download deze cover zo nodig vanaf internet en hernoem het bestand naar cover.jpg of cover.png. Belangrijk is dat de afbeelding en het videobestand in dezelfde map staan opgeslagen.

Tip 07 Zorg voor correcte bestandsnamen van films, zodat MediaPortal 2 de films moeiteloos herkent.
Ontvang gedetailleerde filminformatie door de database van IMDb aan MediaPortal 2 te koppelen

Tip 08: Films indexeren (2)

Zodra je alle bestandsnamen in de filmmap hebt aangepast, kun je de database van IMDb aan MediaPortal 2 koppelen. Open via het tandwielpictogram de instellingen en ga naar Media bibliotheek / Movie import settings / Online sources to allow during import. Zorg dat in ieder geval imdb.com is geselecteerd. Het staat je vrij om eventueel andere online filmdatabases aan het programma te koppelen. Bevestig met Ok. Het is nu zaak om de filmgegevens in MediaPortal 2 bij te werken. Ga binnen de instellingen naar Mediabronnen / Overzicht mediabronnen en klik linksboven op Herimporteer alle mediabronnen. Keer terug naar het hoofdvenster en werp een blik op de opgefriste filmbibliotheek.

Series

Voor een correcte weergave van series in MediaPortal 2 dien je de afleveringen op te slaan volgens een bepaald stramien. Vermeld in de bestandsnaam achtereenvolgens de serietitel, het seizoen en het afleveringnummer, bijvoorbeeld Mocro Maffia - S02E07.mkv. Ga in de instellingen vervolgens naar Media bibliotheek / Series import settings / Online sources to allow during import, waarna je TheTVDB.com selecteert. Bevestig met Ok. Je navigeert tot slot binnen de instellingen naar Mediabronnen / Overzicht mediabronnen en klikt linksboven op Herimporteer alle mediabronnen.

Tip 09: Media afspelen

Media afspelen vanuit MediaPortal 2 is een fluitje van een cent. Klik kortweg op een cover van een film, serie of muziekalbum en de weergave start meteen. Bij kopieën van dvd’s en blu-rays komt er mogelijk eerst een menu tevoorschijn. Je kunt ook eerst achtergrondinformatie opvragen. Klik in dat geval met de rechtermuisknop op een cover en kies Media information. Lees onder meer een beschrijving en zie wie er allemaal in de desbetreffende film meespelen. Kun je een bepaalde titel niet vinden? Sommige films die het programma onverhoopt niet indexeert, komen in de rubriek Video’s terecht.

Gebruik tijdens de afspeelweergave de onderste knoppen om de video te pauzeren of het volume te wijzigen. Verder schakel je eenvoudig Nederlandstalige ondertiteling in. Klik daarvoor met de rechtermuisknop op de videoweergave en kies Ondertitel. Selecteer vervolgens de gewenste ondertiteling. Bevat een film geen Nederlandstalige ondertiteling? Er zijn diverse websites waar je ze alsnog kunt downloaden, zoals www.opensubtitles.org/nl. Belangrijk is dat je dit ondertitelbestand de titel van de film geeft en in dezelfde map als de film bewaart.

Tip 09 Vraag eenvoudig aanvullende gegevens over films, series en muziek op.

Tip 10: Rubriekenvolgorde

In het hoofdmenu staat de rubriek Audio standaard bovenaan, maar misschien gebruik je MediaPortal 2 vaker voor het kijken naar films en series. Gelukkig pas je de volgorde van de rubrieken naar eigen inzicht aan. Klik maar eens met de rechtermuisknop op de naam van een rubriek, bijvoorbeeld Audio. Er verschijnt meteen een venster waarmee je de volgorde wijzigt. Klik achter een rubrieknaam op het pijltje omhoog om hem naar boven de verplaatsen. Via het kruisje verwijder je ongebruikte onderdelen uit het programma.

Tip 10 Gebruik de pijltjes om een rubriek een andere plek in het menu te geven.

Tv-kanalen

Vergeleken met veel andere mediaprogramma’s heeft MediaPortal 2 als voordeel dat het tv-tuners detecteert. Hierdoor kun je met de software live-televisie ontvangen én opnemen. Uiteraard is het wel een voorwaarde dat het systeem is voorzien van een (externe) tv-tuner. Ga in Windows naar Start / Team MediaPortal en open het hulpprogramma MediaPortal 2 TV Configuration. Gebruik het onderdeel TV Servers om de tv-tuner te selecteren en naar kanalen te zoeken. Je voegt zo eenvoudig televisiezenders aan MediaPortal 2 toe.

Met een dvb-t2-tuner kun je gratis NPO-kanalen in MediaPortal 2 ontvangen.
MediaPortal 2 bevat forse menu-items, want het programma is ontwikkeld voor het grote scherm

Tip 11: Groot scherm

MediaPortal 2 bevat grote menu-items. Dat is een bewuste keuze van de makers, want het mediaprogramma is bedoeld voor gebruik op een groot scherm. Natuurlijk kun je een grote pc-monitor op de hdmi-uitgang van een laptop of desktop aansluiten. Maar als het even kan, verdient aansluiting op een televisie de voorkeur. In geval van een laptop sluit je een televisie gewoon als tweede scherm aan. Gebruik voor de verbinding tussen beide apparaten een hdmi-kabel. Heb je een soundbar of receiver met de televisie verbonden, dan hoor je via hdmi-arc of een andere audioverbinding het rijke geluid van de films en series uit de luidspreker(s) knallen.

Geef in de instellingen van Windows aan in welke resolutie je wilt kijken. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies Beeldscherminstellingen. Stel eventueel ook in dat je uitsluitend beeld op de televisie wilt weergeven. Gebruik je een laptop of pc als veredelde mediaspeler, dan is het natuurlijk lastig om de mediabibliotheek vanaf de bank te bedienen. Een muis en toetsenbord werken niet zo prettig op afstand. Koop daarom eventueel een afstandsbediening voor Windows-pc’s, zodat je vanuit je luie stoel door de mediabibliotheek kunt zappen.

Tip 11 Nagenoeg alle laptops hebben een hdmi-uitgang waarop je een televisie kunt aansluiten.

2 Reactie(s) op: Bouw je eigen mediaspeler

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 juli 2021 20:24 Kasander1
  In vergelijking met een behoorlijk opgezette Kodi vind ik die MediaPortal 2 er maar rommelig uit zien.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 augustus 2021 20:15 Whitey51
  Ja, makkelijk hoor een oude pc/laptop.
  De mijne hebben geen hdmi aansluiting voor op de tv.
  Hoe moet dan dan??
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.