Zo doe je dat: Een dvd maken in iDVD

Door: Martin Gijzemijter | 19 juli 2013 14:03

How To

Door alle digitale manieren waarop we tegenwoordig video kunnen kijken, zou je bijna vergeten dat er een tijd was dat één van de weinige manieren om een video over te dragen, het branden van een dvd was. We doen dat dan ook bijna niet meer. In sommige gevallen ontkom je er echter nog altijd niet aan. Gelukkig heeft Apple daar een handig programma voor: iDVD (voor OS X). Maar hoe werkt dat dan precies?

DVD eigenschappen

Juist omdat we steeds vaker video’s uitwisselen zonder gegevensdrager (cd, dvd, usb-stick), raken de beperkingen van deze gegevensdragers ook snel in de vergetelheid. Daarom even een korte opfriscursus.

Een single-layer dvd kan 4,7GB aan informatie bevatten, hetgeen gelijk staat aan ongeveer 2 uur video in dvd-kwaliteit (afhankelijk van de compressie kan er minder of meer video op een dvd worden weggeschreven). Een dvd werkt niet hetzelfde als, bijvoorbeeld, een usb-stick. Je kunt gegevens schrijven, maar niet verwijderen (tenzij je een dvd-rw, oftewel ‘rewritable’) gebruikt, maar ook dan is het niet zo eenvoudig als het slepen en verwijderen van bestanden via de Windows-verkenner. En tot slot: dvd’s zijn vaak voorzien van een menu. Technisch gezien is het niet verplicht, maar dan begint de schijf meteen met spelen en dat is niet altijd wenselijk.

Een dvd is geen usb-stick, er zitten bepaalde beperkingen aan.

iDVD

Officieel wordt iDVD helaas niet meer geleverd omdat Apple de software heeft bestempeld als verouderd. Dat is niet omdat de software z’n trucje niet goed meer doet, maar simpelweg omdat Apple geen dvd-stations meer inbouwt in z’n nieuwe Macs en dus ook geen toekomst meer ziet in software om dvd’s te branden. Vervangende software is daarom ook niet beschikbaar. Wil je een dvd branden op je Mac, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een dvd-station in het apparaat, in welk geval de meegeleverde versie van iLife een versie van iDVD bevat. Zonder ingebouwd dvd-station kun je overigens ook dvd’s branden, met behulp van, bijvoorbeeld, een USB Superdrive, maar dat is stof voor weer een heel ander artikel.

iDVD was onderdeel van de iLife-suite.

DVD branden

De reden dat we graag uitleggen hoe je een dvd brandt via iDVD, is dat er geen eenvoudigere manier bestaat in OS X. Je kunt software van derden downloaden (zoals Roxio Toast), maar dat werkt lang niet zo eenvoudig als iDVD. Stel, je wilt een video dvd maken. Start iDVD en kies in het rechterdeelvenster een stijl die je mooi vindt (iDVD maakt het menu namelijk grotendeels voor je).

Klik nu rechtsonder op het tabblad Media, en daarna rechtsboven op het tabblad Films. Navigeer naar de film die je wilt toevoegen en sleep deze naar de gewenste plek in je menu. Er wordt nu automatisch een knop toegevoegd die leidt naar het filmpje. Je kunt het bij één filmpje houden, maar je kunt er ook meerdere toevoegen, zolang je maar rekening houdt met de maximale opslagcapaciteit van 4,7GB. Het enige dat je nu nog hoeft te doen is op de knop Branden klikken (naast de knop afspelen onderin) een lege dvd te plaatsen en het brandmenu te doorlopen.

Een dvd branden via iDVD is kinderlijk eenvoudig.

2 Reactie(s) op: Zo doe je dat: Een dvd maken in iDVD

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 november 2015 21:47 Anoniem
  Ik brand al tijden dvd's via iDVD 7.0.3, maar nu stopt het programma tijdens het verwerken van de film en twee diaseries, is hier iets aan te doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 januari 2016 15:31 Anoniem
  Ik kamp al tijden met hetzelfde probleem. Na ca. 28 minuten stopt het brandprogramma. Oorzaak is mij niet bekend.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.