Zo gebruik je Steam (voor nu) op een Chromebook

Door: Wesley Akkerman | 15 juli 2022 08:55

How To

Wanneer je het over een Chromebook hebt, dan denk je misschien niet meteen aan games. Maar Google zorgt er toch zo langzamerhand voor dat je dat wel kunt doen, bijvoorbeeld via het welbekende gameplatform Steam. Zo gebruik je Steam – voorlopig – op je Chromebook.

Het is nu enkele maanden mogelijk. Google bracht eind maart een update uit voor het Chrome OS, via het ontwikkelaarskanaal, waarmee het mogelijk wordt Steam te installeren op je Chromebook. Het betreft wel een alpha-kwaliteitversie van Steam, die te gebruiken is op een kleine hoeveelheid recent uitgebrachte Chromebook-modellen.

Waarom kiest Google nu voor Steam? Dat is vrij logisch: Steam is het grootste pc-platform waar gamers games kunnen kopen, updaten en beheren. De kans is groot dat er veel mensen met een indrukwekkende Steam-bibliotheek bestaan, die een Chromebook nu misschien links laten liggen omdat ze er niet op kunnen gamen.

Daar komt nu dus langzamerhand verandering in. De stappen zijn klein. Steam biedt toegang tot duizenden games, maar in zijn huidige vorm op Chrome OS krijg je toegang tot minder dan vijftig games. Daaronder vallen wel titels als Celeste, Disco Elysium, Portal 2, Tekken 7, The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition en The Witcher 3: Wild Hunt.

Google benadrukt op zijn blogpost overigens dat je niet te enthousiast moet worden van de huidige gang van zaken. Omdat het een alphaversie betreft, kunnen er dingen ondertussen kapotgaan.

Wat heb je nodig voor Steam op Chromebook?

Om Steam op een Chromebook te kunnen installeren, heb je natuurlijk een moderne Chromebook nodig. Google ondersteunt momenteel de onderstaande modellen.

  • Acer Chromebook 514 (CB514-1W)
  • Acer Chromebook 515 (CB515-1W)
  • Acer Chromebook Spin 713 (CP713-3W)
  • Asus Chromebook Flip CX5 (CX5500)
  • Asus Chromebook CX9 (CX9400)
  • HP Pro c640 G2 Chromebook
  • Lenovo 5i-14 Chromebook

De Chromebooks moeten minimaal beschikken over een elfde generatie Intel Core i5- of i7-processor, met een Iris Xe-kaart voor de graphics en 8 GB aan werkgeheugen. Ook is het voorlopig beter dat je de beeldschermresolutie niet hoger dan 1080p instelt.

Daarnaast is het zaak dat je je Chromebook handmatig overbrengt naar de Dev Channel (de modus voor ontwikkelaars). Je hoeft hiervoor eigenlijk alleen maar een update te downloaden en het systeem opnieuw op te starten. 

Mocht je dan weer willen terugkeren naar de normale versie van Chrome, dan zoek je de functie Powerwash op binnen de instellingen en stel je het apparaat in alsof het een nieuwe Chromebook is. Je leest daar meer over op deze ondersteuningspagina.

Meer uit je Chromebook halen? Dan raden we deze gratis online cursus Thuiswerken op Chromebook aan.

0 Reactie(s) op: Zo gebruik je Steam (voor nu) op een Chromebook

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.