Dit zijn de beste slimme rolgordijnen en verduistering

Door: Joris Peterse | 31 januari 2021 09:07

Review

“Te lui om op te staan om de gordijnen dicht te doen?!” Een veelgehoord argument van mensen die cynisch zijn over slimme rolgordijnen. Maar je kunt er veel meer mee: je gordijnen automatisch koppelen aan de stand van de zon, slimme verlichting of een film op Netflix. En je kunt ze dichtdoen wanneer je niet thuis bent. Dat geeft een veiliger gevoel.

6x Slimme gordijnen en zonwering

IKEA Fyrtur

Prijs: € 119,-
www.ikea.nl

Het feit dat winkelketen IKEA met z’n eigen slimme gordijnenseries komt, betekent dat het concept klaar is voor de massa. De rolgordijnenset is qua aansturing vergelijkbaar met de slimme Trådfri-verlichting: met een afstandsbediening en een app. Sterker nog, de gordijnen zijn te bedienen in dezelfde app als de verlichting. Ook kun je de gordijnen koppelen aan bijvoorbeeld Apple HomeKit en spraakassistenten zoals Google Assistant (mits je ze koppelt via de Trådfri-hub). Je hoeft de gordijnen niet direct op het lichtnet aan te sluiten, de gordijnen zijn voorzien van een batterij die je losklikt om op te laden.

IKEA Kadrilj

Prijs: € 119,-
www.ikea.nl

De Kadrilj slimme-rolgordijnenserie verschilt nauwelijks van de Fyrtur. De besturing is eveneens mogelijk met spraak, app en afstandsbediening. Ook is er koppeling met andere ecosystemen mogelijk. Het verschil tussen de twee gordijnensets is dat Kadrilj lichtdoorlatend is, terwijl Fyrtur volledig verduistert. De gordijnensets komen in enkele standaardmaten, dus ga goed na of ze passen: 60, 80, 120 of 140 centimeter in breedte. In lengte meet het gordijn 195 centimeter.

Velux Integra

Prijs: Vanaf € 875,-
www.velux.nl

Wanneer je over een Velux Integra-dakraam beschikt, kun je deze bedienen met de Velux Active-app. Niet alleen voor de ingebouwde zonwering of rolluiken, maar ook om het raam zelf te openen. Ook werken ze samen met Netatmo-apparatuur en een Velux-binnenklimaatsensor om bijvoorbeeld het raam automatisch te laten openen en sluiten wanneer een temperatuur, luchtvochtigheid of CO₂-niveau bereikt is. Om deze waardes te kunnen meten, kun je apparatuur van Netatmo koppelen. Ook kun je de ramen koppelen aan Apple HomeKit of aan de Google Assistent.

Luxaflex Powerview

Prijs: Vanaf € 199,-
www.luxaflex.nl

Luxaflex, het is een van de merknamen die synoniem is geworden aan het product. In dit geval zonwering. Je kunt bij Luxaflex ook terecht voor slimme zonwering. Hiervoor heb je gemotoriseerde Luxaflex-zonwering nodig en de PowerView-app. Ook kun je je Luxaflex koppelen aan Apple HomeKit, IFTTT, Google Assistent en meer diensten.

Luxaflex Powerview

Prijs: Vanaf € 159,-
www.poweredblinds.nl

Somfy verkoopt z’n motortjes voor aansturing van gordijnen en luxaflex (de zonwering, niet het merk dit keer) ook aan andere fabrikanten. Powered Blinds bijvoorbeeld, die een wat luxere uitstraling heeft (inclusief hogere prijs). Hierdoor zijn de gordijnen te koppelen aan een Somfy-basisstation voor verbinding met je andere smarthome-apparatuur en te bedienen met bijvoorbeeld spraakassistenten.

Pax Elektrisch rolgordijn

Prijs: Vanaf € 350,-
www.paxraamdecoratie.nl

De elektrische gordijnen uit de IKEA-series zijn nogal beperkt qua kleur en formaat. Het is een beetje een T-Model Ford wat dat betreft. Ben je op zoek naar een andere maat of kleur, dan zijn de Pax Elektrische rolgordijnen een optie. Deze koppel je eveneens aan een Somfy-ecosysteem en is te bedienen met spraakassistenten zoals de Google Assistent of Amazon Alexa.

4x Bestaande gordijnen slimmer maken

Slide

Prijs: € 299,-
www.slide.store

De Slide is een systeem dat je aan je huidige gordijnrails koppelt. Volgens de makers werkt Slide bij 95 procent van de gordijnen. Een gordijnroede hoort hier nog niet bij. De fabrikant raadt daarom aan voor aanschaf op de website een compatibiliteitscheck te doen. Je monteert Slide, een staaf van 26,5 bij 7,8 bij 5,2 centimeter en stroomkabel, uit het zicht aan het gordijn. Aansturing gaat via de app, door een rukje te geven aan het gordijn of via een integratie. Slide werkt met de Google Assistent (‘Hey Google, doe het gordijn dicht’) en platformen als Home Assistant en Domoticz.

Xiaomi Aqara Curtain Controller

Prijs: Ca. $ 120,-
www.mi.com

Voor de gordijnmotoren van Xiaomi moet je waarschijnlijk terecht bij Chinese webshops, hoewel de betrouwbaarheid daarvan wat minder is, bespaar je toch flink ten opzichte van de alternatieven. Je hebt daarvoor wel een Aqara-hub (40 euro) nodig om de gordijnen te koppelen, deze hub verbindt wel alle apparatuur via ZigBee. De Aqara-gordijnmotor is een flink blok dat je aan je gordijnrails monteert en aansluit op netspanning. In sommige gevallen ziet dat er niet zo fraai uit, houd daar dus rekening mee.

Somfy Mornin’ Plus

Prijs: € 69,-
www.somfy.nl

Je hoeft niet je gordijnen compleet te vervangen om ze via je smartphone te kunnen bedienen. De Mornin’ Plus-set van Somfy zijn motortjes die je aan je gordijnrails bevestigt. Het nadeel is wel dat de set via bluetooth verbinding maakt en daardoor niet te koppelen is aan andere smarthome-producten. Via de app kun je natuurlijk je gordijnen handmatig openen en sluiten, daarvoor een tijd instellen of dit via een timer plannen. Tevens kun je instellen hoe snel dit moet en vanaf welke kant het sluiten moet starten.

Soma Smart Shades

Prijs: $ 119,-
www.somasmarthome.nl

Een concept dat zo simpel is, dat je je afvraagt waarom er niet vaker aan is gedacht: een slim motortje voor op het trekkoord van je rolgordijn! Je kunt hem programmeren om automatisch met zonsondergang en -opkomst omlaag en omhoog te gaan, met spraak besturen of via een app bedienen. Het apparaatje hoef je (gelukkig) niet aan netspanning aan te sluiten, maar werkt met een accu die je oplaadt via een usb-stekker of zonnecel.

3x Extra’s voor slimme gordijnen

IKEA Braunit

Prijs: € 12,95
www.ikea.nl

De slimme gordijnen van IKEA werken op een accu, dat bespaart je lelijke stroomkabels in het raamkozijn. Maar accu’s hebben wel een nadeel: ze slijten. Waar de meeste tech-fabrikanten hun accu zo onvervangbaar mogelijk maken, doet IKEA het tegenovergestelde: de accu is eenvoudig los te koppelen, op te laden of zelfs te vervangen. Zelfs het prijskaartje is toegankelijk. Enig kritiekpunt is dat opladen gebeurt met een inmiddels behoorlijk verouderd micro-usb-stekkertje.

Connexoon io

Prijs: € 119,99
www.somfy.nl

Rolluiken zijn natuurlijk wel een overtreffende trap van gordijnen als het aankomt op veiligheid, privacy en zonwering. Maar ook als je voorkeur uitgaat naar een rolluik, zijn er slimme oplossingen. Je kunt motoren kopen voor je huidige rolluiken of een geheel nieuwe rolluikset, die verbinding maakt met een centraal punt. Zoals in dit geval de Connexoon io-hub, die meteen de brug slaat met je andere smarthome-apparatuur. Tevens kun je dit centrale punt gebruiken voor andere zaken zoals garagedeuren of terraszonwering.

Somfy TaHoma Box

Prijs: € 299,-
www.somfy.nl

De overtreffende trap van de Connexoon io is de TaHoma Box, een centraal apparaat in het huishouden waar je alle apparatuur op aansluit. Van je Velux-ramen tot je slimme lampen. Zo kun je bijvoorbeeld precies de temperatuur in huis regelen door op afstand de ramen en gordijnen dicht te doen en de thermostaat te bedienen. De app houdt alles overzichtelijk op één plek en zorgt ervoor dat je via spraak alles in je huis bedient.

1 Reactie(s) op: Dit zijn de beste slimme rolgordijnen en verduistering

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 februari 2021 15:44 ErikS
  Ik mis er nog eentje; Switchbot! (https://www.switch-bot.com).
  Deze werken ook op batterijen, zijn te koppelen aan Google Home met een AB en via Wifi te bedienen. Zijn er voor diverse vormen van gordijnophanging; zowel roede als rail.
  Deze kunnen zelfs voorzien worden van kleine zonnepanelen om de batterijen op te laden.
  Ze kosten per stuk $ 89,-
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.