Zo kies je de beste smartwatch voor je pols

Door: Martin Gijzemijter | 04 januari 2015 09:31

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

2014 is zonder twijfel het jaar van de smartwatch. En dan hebben we het niet over horloges met een ingebouwde rekenmachine of afstandsbediening. De smartwatches van nu kunnen veel meer en zijn soms halve smartphones. Hoe moet je besluiten wat het goede merk en model is om te kopen?

Wat is een smartwatch?

In dit artikel bespreken we een aantal selectiecriteria aan de hand waarvan je kunt besluiten welke smartwatch het beste bij jou past. Daarbij is het belangrijk om te weten wat wij als een smartwatch beschouwen. Een smartwatch is namelijk niet hetzelfde als een wearable. De Nike Fuelband is bijvoorbeeld een handige armband waarmee je je sportieve prestaties kunt bijhouden en die daarnaast ook een digitale klok bevat. Dat is niet wat we beschouwen als een smartwatch.

Een smartwatch is in de eerste plaats een horloge (de tijd is altijd in beeld) en daaraan zijn extra functies toegevoegd die het leven gemakkelijker maken. Een subtiel verschil, maar wel belangrijk. Wearables zijn namelijk al jaren op de markt en vervullen een andere functie dan smartwatches.

Tip 01: Pasvorm

Het klinkt natuurlijk een beetje flauw om eerst over het ontwerp van de smartwatch te gaan beginnen, maar dat doen we heel bewust. Want wanneer je op het punt staat om een gadget te kopen met zo ongelooflijk veel mogelijkheden, is de kans groot dat je je zo blind staart op technische specificaties, dat je één van de belangrijkste facetten uit het oog verliest: zit het ding wel lekker? Vergeet niet dat we het hier niet over een smartphone of een tablet hebben, maar over een stukje technologie dat je elke dag urenlang om je pols draagt. Lees ook: Apple Watch vs. Android Wear.

Smartwatches zijn er in verschillende vormen. De LG G Watch R is een eerste horloge met een volledig rond scherm dat lijkt op een klassiek horloge. Terug naar de basis lijkt daarin toch een trend te worden. De Samsung Gear S breekt met die trend, door z'n langwerpige gebogen pasvorm. Maar dat is prima, want zo is er voor ieder wat wils.

Daarnaast moet je letten op de pasvorm. Het zou vervelend zijn als je een smartwatch hebt gekocht met een flink scherm, zoals de Samsung Gear 2, en ontdekt dat dat grote display helemaal niet lekker voelt aan je pols. Het is dan ook aan te raden om een winkel te vinden die je de mogelijkheid biedt om de smartwatch daadwerkelijk even om te doen. Al was het alleen maar om het feit dat er horloges zijn die 71 gram wegen (zoals de Timex Ironman One GPS+) en horloges die 27 gram wegen (de Samsung Galaxy Gear Fit). Dat is nogal een verschil. Om die reden biedt Apple straks twee maten van z'n Apple Watch (vanaf begin 2015) en kun je zelf het bandje kiezen dat bij je past.

Het ontwerp en de pasvorm zijn essentieel voor het plezier dat je aan je smartwatch zult beleven.

Tip 02: Besturingssysteem

Wie had ooit gedacht dat we nog eens moesten gaan nadenken over welk besturingssysteem we op ons horloge willen? Toch is dat anno 2014 daadwerkelijk belangrijk geworden. Voor de werking van de smartwatch zelf is het niet zo belangrijk, maar wél voor de compatibiliteit met je smartphone. Smartwatches zijn namelijk deels zo 'smart' omdat ze samen kunnen werken met je smartphone, bijvoorbeeld om berichten te kunnen lezen en, afhankelijk van de smartwatch, zelfs om te kunnen bellen. Dat klinkt fantastisch, maar het is alleen mogelijk wanneer het besturingssysteem van je smartwatch compatibel is met dat van je smartphone. Zo is de Pebble één van de weinige smartwatches die compatible is met iOS (het besturingssysteem van de iPhone).

Heb je een smartphone met Android, dan heb je al veel meer opties, maar ook dan moet je opletten. De Samsung Gear 2 werkt namelijk alleen met Samsung Galaxy-smartphones. Het blijft dus even opletten en er is niet zomaar een handleiding voor te schrijven. Je zult per horloge echt je huiswerk moeten doen én je realiseren dat je tussendoor niet zomaar van smartphone kunt veranderen zonder gevolgen voor je smartwatch.

Welk besturingssysteem moet je kiezen? Dat hangt allemaal af van je smartphone.

Tip 03: E Ink of lcd?

Dan is er ook nog een keuze te maken met betrekking tot het scherm. Want ga je voor een lcd-scherm met net zulk mooi beeld als je smartphone? Of kies je toch voor een smartwatch met E Ink, zoals de Pebble-serie? De keuze die je maakt heeft aanzienlijke gevolgen voor de manier waarop je de smartwatch gebruikt. Een smartwatch die gebruikmaakt van E Ink gaat bijvoorbeeld veel langer mee op één acculading, hetgeen betekent dat je hem veel minder vaak hoeft op te laden.

Daarnaast is een scherm met E Ink veel beter te lezen wanneer je buiten in de volle zon loopt. Dat klinkt als een gelopen race. Maar vergeet niet dat je met een E Ink-display niet door je fotocollectie kunt bladeren, een stuk minder fraaie notificaties in beeld krijgt en gewoon grafisch flink wat minder mogelijkheden hebt. Dat is niet per definitie slecht: niet iedereen zit te wachten op foto's op z'n smartwatch of überhaupt of grafische zaken, maar het is wel iets om zelf over na te denken.

Denk goed na of je een kleuren lcd-display wilt, of een energiezuinig E Ink-scherm.

Tip 04: Batterij

We hebben het in het vorige punt al even aangestipt, maar de levensduur van je batterij is iets waar je écht rekening mee moet houden in de keuze van je smartwatch. Belangrijk is sowieso om te weten dat je bij de huidige generatie smartwatches rekening moet houden met het feit dat je de batterij vaker zult moeten opladen dan je gewend bent (of prettig vindt) als het om een horloge gaat. Doe je met een 'gewoon' horloge makkelijk een jaar, een smartwatch moet je toch echt wel iedere week opladen, en dat geldt voor de goede smartwatches op de markt.

Hoelang je met de batterij van je smartwatch doet verschilt niet alleen per merk, maar ook sterk per model. Ook dit zul je dus per smartwatch uit moeten zoeken. Dat loont de moeite. Ter illustratie: met de Pebble Steel doe je gemiddeld zeven dagen voordat je hem moet opladen. De Samsung Gear 2 gaat een dag minder mee, terwijl de Sony SmartWatch (de eerste versie) slechts drie dagen zonder opladen kan. En dan zijn er ook nog minder bekende merken, zoals de Neptune Pine, die je al na één dag moet opladen.

De Neptune Pine moet je na één dag al opladen. Daar word je niet vrolijk van.

2 Reactie(s) op: Zo kies je de beste smartwatch voor je pols

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 januari 2015 12:13 Anoniem
  2 missed calls
  1 massage.

  Leuk joh, een massage via je smartwatch.

  #fail
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 december 2015 18:47 Anoniem
  En een Chinese smartwatch zoals die bij gold gadgets of gaan die te snel op?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.