Zo kies je de beste smartwatch voor je pols

Door: Martin Gijzemijter | 04 januari 2015 09:31

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 05: Fysieke knoppen of niet?

Dat smartphones steeds minder fysieke knoppen hebben, daar zijn we inmiddels al aan gewend. Maar hoe zit dat met je smartwatch? Stel je voor dat je op je fiets zit, en er gaat een alarm af op je horloge. Dan wil je misschien wel in staat zijn om dat alarm op de tast uit te zetten, en daar heb je dan absoluut fysieke knoppen voor nodig. Op een aanraakscherm kun je niet blindelings functies vinden. De eerdergenoemde Pebble Steel heeft prachtige metalen fysieke knoppen. De LG G Watch daarentegen heeft helemaal geen fysieke knoppen. Dat kan ook een voordeel zijn, want je rafelt je trui niet en kunt niet achter sieraden blijven hangen.

Ook hier bestaat geen goed of slecht, het gaat erom wat jouw voorkeur heeft. Apple heeft in z'n Apple Watch duidelijk gekozen voor de klassieke kroon aan de zijkant, omdat touchscreen-bediening volgens de gigant uit Cupertino niet de oplossing is voor horloges. Daar zouden ze wel eens gelijk in kunnen gaan hebben.

De LG G Watch heeft helemaal geen fysieke knoppen. Vind je dat fijn, of juist niet?

Tip 06: Apps

Bij slimme apparaten horen apps. Het zijn immers de apps die ervoor zorgen dat je de technologie op een nuttige manier kunt toepassen. Net als bij de keuze van je smartphone, is het goed om te onderzoeken hoe het zit met de beschikbaarheid van apps op de smartwatch van je keuze. Pebble was één van de eerste geslaagde smartwatches, en loopt als gevolg daarvan ver voor als het gaat om apps die je kunt downloaden, dat zijn er namelijk meer dan 3000.

De opslagcapaciteit op het horloge is echter beperkt, dus veel meer dan 8 apps installeren, kun je niet. Het is dus niet alleen belangrijk om te controleren hoeveel apps er zijn, maar ook hoeveel je er daadwerkelijk tegelijk kunt gebruiken. En dan is er natuurlijk nog de vraag wélke apps er zijn. Het zou toch jammer zijn als je een smartwatch koopt met als doel hem te gebruiken om te reageren op je WhatsApp-berichten, om vervolgens te ontdekken dat die app voor dat merk/model helemaal niet bestaat? Uiteraard kan dit binnen een dag veranderen, maar ook hier kan wat onderzoek geen kwaad.

Bekijk goed hoeveel en welke apps er beschikbaar zijn, dat voorkomt teleurstelling.

Tip 07: Notificaties

Het zal één van de functies zijn waar je het meest gebruik van maakt op je smartwatch: de mogelijkheid om notificaties van je smartphone te ontvangen. Bijvoorbeeld bij nieuwe e-mails, nieuwe WhatsApp-berichten, een like op Facebook, noem het maar op. De schermruimte is natuurlijk beperkt en niet elke fabrikant slaagt er goed in om die notificaties op een manier weer te geven dat het ook echt tijdswinst oplevert ten opzichte van het bekijken van de notificaties op je smartphone. Als je een halfuur zit te pielen op een klein scherm, schiet het natuurlijk ook niet op.

Zoek dan ook naar een smartwatch die je in staat stelt om zelf te bepalen welke notificaties er worden getoond en op wat voor manier, om te voorkomen dat je geen aandacht meer besteedt aan notificaties omdat het er te veel zijn. Een prachtig voorbeeld daarvan is de Sony SmartWatch 2 (let op: ook de 3 is al in aantocht). Welke notificaties je ontvangt, kun je bepalen via je smartphone. Je kunt zelfs aangeven van welke personen je graag notificaties wilt ontvangen. Wel zo efficiënt.

Kies een smartwatch die je controle geeft over wat voor soort notificaties je ontvangt.

Tip 08: Extra functies

Je smartwatch moet de tijd weergeven, dat lijkt ons een eerste vereiste. Maar wat voor andere extra functies wil je graag om je pols zien? Deels kan dit aspect worden afgevangen via de koppeling met je smartphone, in welk geval de compatibiliteit uit tip 2 weer om de hoek komt kijken. Immers, je smartwatch kan slim gebruikmaken van de hardware van je smartphone. Echter, als je nu al weet dat je je smartwatch vooral gaat gebruiken om sportieve prestaties bij te houden, dan kun je overwegen om een smartwatch te kiezen die die hardware ook daadwerkelijk heeft ingebouwd. De Samsung Gear 2 is hiervan een prima voorbeeld, aangezien deze een ingebouwde stappenteller heeft én een hartslagmeter. Als je die functies vaak gebruikt, dan wordt je smartwatch écht een verlengstuk van je leven en dat is wat ons betreft waar het woordje 'smart' om draait.

De Samsung Gear 2 heeft een ingebouwde hartslagmeter.

2 Reactie(s) op: Zo kies je de beste smartwatch voor je pols

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 januari 2015 12:13 Anoniem
  2 missed calls
  1 massage.

  Leuk joh, een massage via je smartwatch.

  #fail
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 december 2015 18:47 Anoniem
  En een Chinese smartwatch zoals die bij gold gadgets of gaan die te snel op?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.