Zo kies je de beste smartwatch voor je pols

Door: Martin Gijzemijter | 04 januari 2015 09:31

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 09: Prijs

Tja, en dan is er natuurlijk nog de factor die niet zo leuk is om over na te denken, namelijk de prijs. We hebben nogal de neiging om zo enthousiast te worden over gadgets, dat we uit het oog verliezen dat de prijzen soms exorbitant hoog zijn. Voordat je überhaupt een duik neemt in de wereld van smartwatches is het goed om jezelf af te vragen hoeveel je bereid bent te betalen voor een horloge met extra functies? 100 euro? 200 euro? 300 misschien?

De reden dat het verstandig is om dat van te voren te bedenken, is omdat technische specificaties nogal snel verleiden tot impulsaankopen. Want wat als die smartwatch van 100 euro geen WhatsApp ondersteunt, maar die van 200 wel? Dan neig je misschien al snel naar het duurdere model, maar is het je dat echt waard? Smartwatches zijn prachtig en maken je hebberig. En zoals je niet met honger de supermarkt in moet lopen, is het evenmin verstandig om op smartwatchjacht te gaan zonder voor jezelf bepaald te hebben wat je maximaal kwijt wilt zijn.

Nieuwe generatie

In dit artikel geven we je algemene tips die je ter harte kunt nemen bij het kiezen van de smartwatch die bij je past. We bespreken daarbij een aantal smartwatches die op dit moment in de winkel liggen. Afgelopen september is er tijdens de IFA 2014 beurs in Berlijn een flinke batterij nieuwe smartwatches aangekondigd, waarmee duidelijk wordt dat dit de nieuwe productcategorie is waar bedrijven zich op concentreren. Die smartwatches zullen de komende maanden druppelsgewijs in de winkels verschijnen. Die moordende concurrentie betekent dat smartwatches op korte termijn aanzienlijk beter zullen worden. Ook dat is een kooptip: wellicht kun je beter nog even wachten tot het product wat volwassener is.

Kooptips

Het is onmogelijk om op dit moment een echte top drie te maken van de beste smartwatches, al is het alleen al omdat we ze niet allemaal hebben kunnen uitproberen. Sterker nog, geen van de modellen die op dit moment in de winkel liggen, staan in dit overzicht, simpelweg omdat de generatie die eraan komt beter is. Van de volgende smartwatches verwachten we veel.

Apple Watch (Vanaf € 349,-)

Een kooptip voor een horloge dat pas volgend jaar in de winkel ligt? Absoluut. We zullen niet zeggen dat alles dat Apple doet goed en magisch is, maar wat het bedrijf wel heeft bewezen, is dat het weet hoe het een interface moet maken die past bij het betreffende apparaat. En je smartwatch kan nog zo fantastisch zijn, als de interface niet fijn is, heeft het allemaal weinig zin. Daar komt bij dat het met de infrastructuur wel goed zit, aan apps zal geen tekort zijn, en met NFC (Near Field Communication) in combinatie met Apple Pay, heeft dit horloge een flinke voorsprong op de rest.

LG G Watch R (Verwachte prijs € 299,-)

De LG G Watch R is heel interessant omdat hij niet alleen qua hardware lijkt op een klassiek horloge, maar door het p-oled-scherm ook nog eens bizar veel op een horloge met een klassieke wijzerplaat lijkt. Je hebt vaak niet door dat je naar een scherm kijkt en dat is knap. Daarnaast zou het horloge door een slimme stand-bymodus (met alleen twee witte wijzers) weinig stroom verbruiken en twee dagen mee moeten kunnen gaan zonder op te laden (maar dat is dus als je verder niets doet). Naast de vele wijzerplaten waar je uit kunt kiezen, draadt de G Watch R op Android Wear, hetgeen betekent dat het met het app-platform ook wel goed zit.

Moto 360 (Verwachte prijs € 249,-)

De Moto 360 is de iPhone 6 Plus onder de smartwatches. Hij is bedoeld voor de echte hardcore liefhebbers. Want hoewel het horloge de vorm heeft van een klassiek horloge, is de wijzerplaat zo groot dat deze je volledige pols bedekt. Niet voor iedereen geschikt, maar de Moto 360 zal zeker een heel grote groep (vooral) gadgetliefhebbers aanspreken. Indrukwekkend is de extreem dunne rand om de wijzerplaat. Daarnaast heeft de smartwatch een knop aan de zijkant, zodat hij niet volledig afhankelijk is van aanraakschermbesturing. Net als de LG G Watch R draait de Moto 360 op Android Wear, en hoe meer smartwatches dat doen, des te beter nieuws dat is voor het platform.

2 Reactie(s) op: Zo kies je de beste smartwatch voor je pols

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 januari 2015 12:13 Anoniem
  2 missed calls
  1 massage.

  Leuk joh, een massage via je smartwatch.

  #fail
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 december 2015 18:47 Anoniem
  En een Chinese smartwatch zoals die bij gold gadgets of gaan die te snel op?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.