Zo kijk je tv op de camping

Door: richard-veenstra | 05 augustus 2017 08:12

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Als je deze zomer weer lekker een paar weken op vakantie gaat, wil je natuurlijk wel gewoon tv op de camping kunnen kijken. In dit artikel lees je wat je mee moet nemen en hoe je in het buitenland ook naar Nederlandse televisiezenders kunt kijken.

Tip 01: Op de camping

Het was altijd een lastig verhaal, tv kijken op de camping. Een paar jaar geleden was de enige mogelijkheid om een schotel mee te nemen en deze op de caravan of voor de tent plaatsen. Bij elke nieuwe standplaats moest je bovendien de schotel weer opnieuw uitrichten. Het voordeel van satelliet-tv met een schotel is dat de beeldkwaliteit erg goed en het gebruiksgemak hoog is. Nadeel is dat ook een tv mee moet slepen; een tablet of laptop is een stuk compacter. Bij een laptop- of tabletoplossing heb je echter weer met andere zaken te maken. Ga je via internet tv kijken, dan moet je aan je databundel denken of een snelle wifi-verbinding op de camping hebben. Wil je via dvb-t op je laptop naar je favoriete televisiezenders kijken, dan heb je weer speciale hardware nodig. En als de camping niet in Nederland staat, dan zijn de opties weer anders dan wanneer je een maandje in Drenthe bivakkeert. Kortom, hoog tijd om eens alle opties de revue te laten passeren.

Tip 01 De beste beeldkwaliteit krijg je nog altijd met een schotel-opstelling plus bijbehorend abonnement.
Het voordeel van satelliet-tv met een schotel? Goede beeldkwaliteit en veel gebruiksgemak

Tip 02: Satelliet

Traditioneel is de beste optie om tv te kijken via een schotel. Je sluit de schotel met een satellietkabel aan op een ontvanger die vervolgens weer op een televisie is aangesloten. Het voordeel is dat via de schotel de beste beeldkwaliteit wordt gegarandeerd. Je richt de schotel op de juiste satelliet en de hd-ontvanger stuurt het signaal via een hdmi-kabel door naar je televisie. Je moet er wel voor zorgen dat je televisie een hdmi-aansluiting heeft. Je kunt een aantal zenders gratis ontvangen, maar als je je normale aanbod aan zenders wilt ontvangen, dan heb je een abonnement nodig. Dit gaat dan in de vorm van een ci+-kaartje. Het kaartje, dat je in de ontvanger steekt, bevat informatie over je abonnement. Het handigste is om even een kijkje op www.canaldigitaal.nl te nemen. Canal Digitaal heeft zelfs een speciaal abonnement voor de zomermaanden. Klik op Televisie / TV op de camping en bestel het abonnement voor zestien euro per maand. Je kunt dan van 21 maart tot en met 21 september alle Nederlandse zenders ontvangen. In de wintermaanden kun je dan alleen de gratis zenders ontvangen, maar dit zijn er nog steeds ruim 170! Canal Digitaal biedt ook een camping-set aan voor zo’n tweehonderd euro. Hierbij krijg je dan een schotel, een tripod voor op de camping en een hd-ontvanger.

Tip 02 TV kijken met de schotel levert de beste beeldkwaliteit en met Canal Digitaal heb je bijna in heel Europa een perfect bereik.

Geïntegreerde schotel

Wist je dat er campers en caravans bestaan waarbij een schotel in het dak is geïntegreerd? Voor de professionele campinggast een handige oplossing. Dit soort oplossingen zijn wel een stuk duurder en moeten door een vakman worden ingebouwd. De (meestal vlakke) schotel kan wel automatisch worden ingeklapt en op de juiste satelliet worden gericht.

Een stuk duurder, maar deze automatische schotel voor het dak van je camper of caravan levert op elke camping wel een kwartier tijdswinst op.

Tip 03: Satelliet en laptop

Wil je geen televisie meenemen op vakantie, dan kun je ook een speciale tv-box aanschaffen die je op een usb-poort van je laptop kunt aansluiten. Zo’n apparaat ziet eruit als een soort dongel en heeft een f-stekker-aansluiting om je satellietkabel op aan te sluiten. De dongel functioneert als ontvanger. De meeste tv-boxen worden met een afstandsbediening geleverd waarmee je de meegeleverde software kunt bedienen. Wil je de zenders in je betaalde abonnement ook kunnen kijken, dan heb je een tv-box met ci+-interface nodig. Er zijn veel verschillende tv-boxen. Controleer in de winkel daarom goed of de gewenste tv-box geschikt is voor je laptop en of de ci+-kaart ondersteund wordt door de specifieke tv-box. Bedenk wel dat in de meeste gevallen een tv-box met laptop-software wel een iets slechtere beeldkwaliteit oplevert; ook kan het kan zijn dat in sommige configuraties de bediening niet zo goed is als bij een systeem van Canal Digitaal.

Tip 03 Steek een dongel in je laptop en sluit daar via een f-stekker je schotel op aan. Als je een abonnement wilt kunnen ontvangen, moet je tv-box een ci+-sleuf hebben.
Om schotel-tv op je laptop te kunnen ontvangen, heb je een speciale tv-box nodig

Tip 04: Dvb-t

Als je je laptop of tablet meeneemt, hoef je niet per se voor een satelliet-oplossing te kiezen. Via dvb-t is het mogelijk om gratis digitale zenders te ontvangen. Je hebt hiervoor een dvb-t-antenne nodig; deze zijn in verschillende vormen te verkrijgen. Geniatech is een bedrijf dat goede dvb-t-producten aanbiedt onder de naam eyetv. Je kunt zelfs apparaatjes met antennes kopen die speciaal voor je iPad of Mac zijn gemaakt. De kwaliteit van dvb-t is over het algemeen minder dan die van satelliet (ook bekend als dvb-s). In Nederland kun je alleen NPO 1, 2 en 3 ontvangen, plus regionale zenders. Welke regionale zenders dat zijn, is afhankelijk van je locatie. Radiozenders kun je ook ontvangen. In Duitsland is de opvolger van dvb-t al uitgerold. Onder de naam dvb-t2 kun je veel Duitse zenders gratis ontvangen. Je antenne moet hiervoor dan wel dvb-t2 ondersteunen. Er zijn overigens aanbieders die betaalde abonnementen aanbieden via dvb-t. In het buitenland kun je met dvb-t geen Nederlandse zenders ontvangen.

Tip 04 De eyetv T2 werkt op zowel pc als Mac.
In het buitenland kun je met dvb-t geen Nederlandse zenders ontvangen

Tip 05: Digitenne

Digitenne is een bedrijf dat een betaald abonnement via dvb-t aanbiedt. Voor veertien euro per maand heb je een abonnement met in ieder geval alle bekende Nederlandse zenders. Je krijgt er bovendien een gratis ontvanger bij. Dit is een simpele ontvanger die je met een scartkabel op je televisie aansluit. Ook met oudere tv’s kun je dus tv kijken met Digitenne. Je kunt bij aanmelding ook kiezen voor een digitale insteekkaart. Je ontvangt dan geen ontvanger, maar een kaart die je in je flatscreen-televisie kunt steken. Je tv moet dan wel over een ci-sleuf beschikken. Controleer dat goed; de meeste compacte tv’s hebben dit namelijk niet. Bedenk wel dat je met dit abonnement alleen in Nederland toegang hebt tot je abonnement. Zodra je de grens overgaat, heb je te maken met buitenlandse zendmasten. Deze geven de Nederlandse zenders niet door en je kunt ze dan dus niet ontvangen.

Tip 05 Digitenne is een goede oplossing als je in Nederland blijft.

2 Reactie(s) op: Zo kijk je tv op de camping

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 augustus 2017 10:48 RobK
  "Je richt de schotel op de juiste satelliet en de hd-ontvanger stuurt het signaal via een hdmi-kabel door naar je televisie. " -> hoeft lang niet altijd, er zijn zat tv's met een ingebouwde DVB-S(2) ontvanger waar je direct je schotelantenne op kan aansluiten.

  "In het buitenland kun je met dvb-t geen Nederlandse zenders ontvangen" -> Tot een stuk over grens kan dit wel met een goede (bierblikjes-)antenne en ik heb in Luxemburg ook gewoon RTL4 zitten kijken via DVB-T.

  "De eyetv T2 werkt op zowel pc als Mac." -> De eye tv is vooral bedoeld voor Mac met heel mooie software en doet het ook op een pc. Er zijn echter problemen bekend met macOS Sierra.

  Ten slotte: als het je gaat om wat Nederlands nieuws dan kun met een schotel ook kosteloos en zonder kaartje BVN ontvangen, via meerdere satellieten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 februari 2019 16:35 Dumpert
  Dit kan ook gewoon via Wi-Fi, geen gesjouw met de schotelapparatuur.
  Natuurlijk is er een goede TV nodig die een wifi en ook browser ondersteuning heeft.
  Hier kun je dan draadloos verbinding maken met een WifiTenne netwerk.
  Wel dien je er rekening mee te houden dat dit eigenlijk niet is toegestaan en dat tijdens drukte soms het beeld gaat bufferen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.