Zo koop je de beste universele afstandsbediening

Door: Maikel Dijkhuizen | 04 januari 2018 09:05

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Anno 2017 beschikken veel huishoudens over een televisie, receiver of soundbar, blu-ray-speler én tv-decoder. En vaak zijn er ook nog een gameconsole en mediastreamer aanwezig. Bedien je die allemaal met losse afstandsbedieningen? Misschien is dat helemaal niet nodig. Zo koop je de beste universele afstandsbediening.

Met al die media-apparaten in de woonkamer, slingeren er algauw vier à vijf afstandsbedieningen. Een groot nadeel, want je raakt ze gemakkelijk kwijt of je pakt nét de verkeerde als je wilt zappen. Bovendien bedien je alle apparatuur natuurlijk het liefst vanaf één apparaat. Fabrikanten van universele afstandsbedieningen springen in op deze behoefte door je tot een aanschaf te verleiden. Ze beloven bijvoorbeeld dat je tot wel vijftien apparaten kunt bedienen zonder beperkingen. Er is duidelijk markt voor, want universele afstandsbedieningen zijn in allerlei prijsklassen te koop. Meer er zijn ook maar weinig hifiproducten die zó ter discussie staan als de universele afstandsbediening. De één ervaart het als een onbegrijpelijk onding, terwijl de ander absoluut niet meer zonder kan. Genoeg reden om de universele afstandsbediening eens uitvoerig te bespreken, zodat je zelf kunt bepalen in hoeverre het apparaat voor jou onmisbaar is.

Hoe werkt het?

Wanneer het lukt om een universele afstandsbediening helemaal naar wens in te stellen, is de werking eenvoudig. Je geeft dan eerst aan met welk apparaat je verbinding wilt maken. Op goedkope producten zie je bovenaan bijvoorbeeld toetsen voorzien van TV, DVD/VCR, SAT en AUX. De duurdere modellen hebben een aanraakscherm waarop je de juiste bron selecteert. Vervolgens gebruik je de overige knoppen om bijvoorbeeld het volume te regelen en op het gewenste televisiekanaal af te stemmen.

Programmeren

Wie zich verdiept in de wereld van de universele afstandsbedieningen ontdekt allerlei soorten. De eenvoudigste producten zijn al voor minder dan een tientje te koop, terwijl een luxe afstandsbediening als de Logitech Harmony Elite voor zo’n 240 euro over de toonbank gaat. Bij goedkope infrarood-afstandsbedieningen dien je de productcodes van ondersteunde apparaten veelal handmatig in te voeren. Dit gebeurt aan de hand van een codetabel. Doorgaans zie je aan een indicatielampje of de ingevoerde code correct is. Gelukkig kun je zelfs bij de goedkoopste afstandsbedieningen steeds vaker automatisch naar codes zoeken. Je richt de afstandsbediening dan op het betreffende apparaat en drukt tegelijkertijd een of twee toetsen in. De exacte procedure hiervoor verschilt per product. Wanneer je de batterijen gaat vervangen, bestaat helaas de kans dat je de codes opnieuw moet programmeren. Fijn is dat veel afstandsbedieningen de ingevoerde codes zo’n twintig minuten in het geheugen bewaren, zodat er wel voldoende tijd is voor een batterijwissel.

Bij goedkope producten wordt altijd een ellenlange codetabel bijgesloten.

Compatibiliteit

Ga je voor een goedkoop exemplaar, let dan goed op of er ondersteuning is voor de gewenste merken. Vaak geeft de verpakking aan dat de afstandsbediening met een duizelingwekkend aantal apparaten van talloze merken overweg kan. Helaas staat lang niet altijd vermeld welke merken dat precies zijn. Wees zeker van de compatibiliteit en zoek desnoods vooraf een online handleiding op. Controleer verder met welke apparaatgroepen het product overweg kan. Zo is er geregeld ondersteuning voor dvd-spelers, maar niet voor blu-ray-spelers.

Wat is je doel?

Het is belangrijk om na te gaan met welk doel je een universele afstandsbediening aanschaft. Wens je een product dat alle bestaande originele afstandsbedieningen vervangt? Of is de afstandsbediening van een specifiek apparaat stuk en wil je die vervangen? In dat laatste geval zijn er ook betaalbare afstandsbedieningen die je via speciale software kunt programmeren. Hierdoor krijgt het universele exemplaar exact dezelfde functies als de originele afstandsbediening. Voorwaarde is uiteraard wel dat het apparaat wordt ondersteund. De zogeheten 1:1-afstandsbedieningen van König zijn volgens de fabrikant compatibel met zo’n honderdduizend apparaten. Je kunt ook kiezen voor goedkope universele afstandsbedieningen die vier of zelfs acht apparaten kunnen bedienen.

Niet écht universeel

Sommige universele afstandsbedieningen werken slechts met producten van één merk samen. Echt universeel zijn die dus niet. De fabrikant One For All ontwikkelt bijvoorbeeld exemplaren die compatibel zijn met apparaten van Panasonic, Philips, Samsung, Sony óf LG. Een voordeel is dat je deze afstandsbedieningen meestal niet hoeft te programmeren. Verder sluiten de functies van de producten beter aan op de knoppen op de originele afstandsbediening. Denk bijvoorbeeld aan het openen van de smart-omgeving of de elektronische handleiding op een smart-tv.

Ergernissen

De bediening van een smart-tv is tegenwoordig zo geavanceerd dat het gebruik van een goedkoop infrarood-model meestal niet voldoet. Het toestel inschakelen, op de juiste zender afstemmen of een teletekstpagina openen, dát lukt doorgaans nog wel. Maar daar houdt het wel zo’n beetje mee op. Het openen van de smart-omgeving is bijvoorbeeld veelal een hoop gedoe, waardoor apps als Netflix, YouTube, NPO en RTL XL niet of lastig bereikbaar zijn. Ook het activeren van de 3D-modus of spraakfunctie is meestal niet mogelijk met een goedkope universele afstandsbediening. Wanneer je vlot toegang wilt tot alle functies van de smart-tv, heb je een moderner exemplaar nodig. Gelukkig zijn die volop verkrijgbaar. Zo is Logitech een voorloper in het ontwikkelen van slimme afstandsbedieningen die voor iedere smart-tv bruikbaar zijn. We bespreken hierna diverse functies die bij veel luxe afstandsbedieningen beschikbaar zijn.

App-ondersteuning

Een afstandsbediening handmatig programmeren via een codetabel is natuurlijk niet meer van deze tijd. Daarom hebben veel moderne producten een bluetooth-adapter ingebouwd, waardoor ze draadloos communiceren met een smartphone of tablet. Handig, want je kunt dan een app op je smartphone/tablet gebruiken om de universele afstandsbediening in te stellen. Vaak is het al voldoende om het merk van de televisie, tv-decoder of blu-ray-speler op te geven, waarna de app en de gekoppelde afstandsbediening een testprocedure starten. Eventueel kun je ook meteen het juiste modelnummer invoeren. Soms bevat de app wat extra functies, zoals het afspelen van een pieptoon op de afstandsbediening – erg fijn als je de afstandsbediening kwijt bent!

Universele afstandsbedieningen met app-ondersteuning laten zich gemakkelijk configureren.

Alternatieve oplossingen

Wil je het aantal afstandsbedieningen op de salontafel beperken? Ren dan niet meteen naar de winkel voor een universeel exemplaar. Er zijn namelijk ook nog andere oplossingen denkbaar. Zo hebben veel televisies aan de zijkant een CI+ slot. Bij sommige televisieproviders vraag je een geschikte CI+-module inclusief smartcard aan die je rechtstreeks in de televisie schuift. Hierdoor heb je geen externe decoder met dito afstandsbediening meer nodig. Voor het afstemmen op jouw favoriete tv-zender gebruik je de reguliere afstandsbediening van de televisie. Onder meer kabelaar Ziggo levert aan zijn klanten optioneel een CI+-module. Bij smart-tv’s uit het hogere prijssegment wordt overigens vaak een afstandsbediening bijgesloten waarmee je ook andere apparaten kunt bedienen, waaronder externe tv-decoders en blu-ray-spelers. De LG Magic Remote is daarvan een bekend voorbeeld.

Misschien heeft je televisie wel plek voor een CI+-module.

0 Reactie(s) op: Zo koop je de beste universele afstandsbediening

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.