Zo kun je je webcam beveiligen

Door: Martin Gijzemijter | 01 november 2017 15:32

Webcam
How To

Hackers die je webcam kunnen hacken zodat ze kunnen meekijken zonder dat jij dat merkt? Ooit klonk het als een paranoïde gedachte, maar inmiddels is allang gebleken dat dit geen fabeltje is. De gevaren zijn groot en het is dan ook verstandig om stappen te ondernemen om te voorkomen dat dit jou gebeurt. Zo kun je je webcam beveiligen.

Stekker

De eenvoudigste en honderd procent veilige manier om ervoor te zorgen dat niemand je webcam zonder je toestemming kan benaderen, is het lostrekken van de stekker. Dat klinkt heel eenvoudig, maar het is de enige manier die echt volledig voorkomt dat de webcam op wat voor manier dan ook gebruikt wordt, simpelweg omdat er geen stroom én geen verbinding is. Het nadeel? Dit werkt natuurlijk alleen als je een webcam hebt die extern aangesloten is en dat is bij laptops vaak niet het geval.

Apparaat uitschakelen

De tweede optie is het uitschakelen van het apparaat via Apparaatbeheer in Windows. Om dit te doen klik je op Start en typ je Apparaatbeheer, waarna je klikt op het gevonden resultaat. Zoek nu naar het kopje Beeldapparaten en daar zou je de webcam moeten staan die je hebt aangesloten. Rechtsklik hierop en klik vervolgens op Uitschakelen. Het apparaat wordt nu uitgeschakeld. Dit is een redelijk veilige methode, maar niet honderd procent. In theorie zou een hacker met voldoende toegang tot je pc het apparaat weer in kunnen schakelen. Zorg daarom dat je altijd een goede virus- en malwarescanner hebt draaien. Ook dat is geen garantie, maar hackers gaan graag voor laaghangend fruit, dus hoe moeilijker je het maakt, hoe beter.

Het apparaat uitschakelen in Apparaatbeheer is ook een goede optie.

Afdekken

Een andere veilige methode is eigenlijk heel erg eenvoudig. Je kunt de webcam gewoon afdekken. In een foto op Facebook bleek onlangs dat zelfs Mark Zuckerberg een stickertje over zijn webcam heeft geplakt. Deze methode is ook handig omdat hij snel terug te draaien is door het plakkertje te verwijderen als je de webcam wilt gebruiken. Daarnaast, als je op Google zoekt op ‘webcam cover’, vind je allerlei handige schuifjes die je eenvoudig over je cam kunt schuiven. Denk er wel even aan dat dit alleen het beeld blokkeert. De microfoon kun je uitschakelen door te rechtsklikken op de luidspreker in het systeemvak, vervolgens te klikken op Opnameapparaten. Daarna rechtsklik je op de gewenste microfoon en kies je voor Uitschakelen.

Het beeld kun je eenvoudig blokkeren door de webcam af te schermen.

1 Reactie(s) op: Zo kun je je webcam beveiligen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 27 maart 2018 23:25 veelenr
    Als je googled op 'webcam cover' beland je in de chaos van adverteerders. Ik ben alle websites langs gegaan en heb uiteindelijk voor de INVI gekozen, zie www.inviwebcamcover.nl

    Scheelt je weer uit zoek werk. Graag gedaan.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.