Zo kun je je PlayStation 4 als mediaspeler gebruiken

Door: Martin Gijzemijter | 13 januari 2020 09:55

PS4
How To

De PlayStation 4 is een fantastische gameconsole. Maar waar deze apparaten vroeger echt alleen maar games konden spelen, zijn het tegenwoordig krachtige en veelzijdige computers waar je veel meer mee kunt. Zet hem bijvoorbeeld in als mediaspeler.

Tip 01: Optische media

De PlayStation mag dan een modern apparaat zijn, dat wil niet zeggen dat je niet van films kunt genieten op de ‘ouderwetse’ manier, via een dvd. Zowel dvd’s als blu-rays kun je in Sony’s console stoppen voor een lekker avondje bankhangen. En dat kunnen zelfs schijven zijn die je zelf gebrand hebt, zolang je ze maar hebt gefinaliseerd en het geen afwijkende formaten betreft (zoals de mini-dvd die soms nog voorbijkomen). Opmerkelijk genoeg ondersteunt PS4 geen cd’s, dus je muziekcollectie kun je op deze manier dan weer niet beluisteren.

Optische media
Tip 01 Je PS4 kan geen audio-cd’s afspelen, maar kan wel dvd’s en blu-rays lezen.

Tip 02: Externe opslagmedia

Heb je thuis een grote cd-collectie en ben je teleurgesteld dat deze niet zo eenvoudig via je PS4 kunt beluisteren? Digitaliseer de cd’s dan en sla de nummers op een externe harde schijf of usb-stick op. Je PS4 ondersteunt zowel mp3 als aac, dus houd hier rekening mee wanneer je de bestanden ript. Daarnaast kun je niet zomaar al je bestanden op een usb-stick of schijf zetten en verwachten dat je PS4 dat begrijpt. Een schijf moet geformatteerd zijn in fat of exfat, ntfs kan je PS4 namelijk niet lezen. Daarnaast moet je alle muziekbestanden in de map Music zetten. Ook eventueel af te spelen video’s moeten in een aparte map staan, maar deze hoeft geen specifieke naam te hebben. Tot slot moet je, om de muziek- en videobestanden vanaf de externe schijf te kunnen benaderen, eerst de gratis Mediaspeler-app downloaden uit de PlayStation Store.

Extra schijf
Tip 02 Door mediabestanden op te slaan op een externe schijf of usb-stick kun je ze bekijken op je PS4.
Veel waarschijnlijker is het dat je al je mediabestanden op de pc of nas hebt staan

Tip 03: Streamen

Hoeveel cd’s en dvd’s heb je eigenlijk nog thuis liggen? Veel waarschijnlijker is het dat je tegenwoordig alles al op de pc of nas hebt staan. In plaats van het op een schijf te zetten om door je PS4 af te laten spelen, is het veel efficiënter om het mediabestand te streamen. Als je de app Mediaspeler gedownload hebt op je PS4, hoef je daar op de console niet veel meer voor te doen. De meesten nas’en hebben zelf al software ingebouwd waarmee je kunt streamen naar apparaten die dat ondersteunen. Heb je de bestanden op je pc staan, dan moet je software op je pc installeren zodat je PS4 en je pc elkaar kunnen vinden in het netwerk. De populairste (gratis) software op dit gebied is Universal Media Server. Installeert het programma, geef aan in welke mappen de bestanden staan die je wilt delen, en zolang de ‘server’ aan staat, zal deze direct opduiken in de Mediaspeler-app op je PS4.

Streamen
Tip 03 Met Universal Media Server kun je eenvoudig content streamen naar je PS4.

Tip 04: Live gameplay

Wie het ons tien jaar geleden had verteld, hadden we waarschijnlijk niet geloofd, maar games speel je tegenwoordig niet alleen maar, ernaar kijken is nu ook een hobby. En eigenlijk is dat nog niet eens zo gek. Want waarom zouden we wel kijken naar een wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord op een echt grasveld, en niet naar een wedstrijd van diezelfde clubs die door gamers wordt gespeeld? Om die reden lanceerde Sony jaren geleden Live van PlayStation, een kanaal dat je vindt in het onderdeel Bibliotheek. Op dit kanaal kun je bekijken welke games er op dat moment worden gespeeld en kun je eenvoudig de uitzending van je keuze selecteren om te bekijken. En het bijzondere is, om het voorbeeld van voetbal nog maar eens te nemen, dat de graphics van een spel als FIFA 20 zo indrukwekkend zijn, dat je binnen een paar seconden bent vergeten dat je niet naar een fysieke wedstrijd zit te kijken.

Live gameplay
Tip 04 Games kijken is ook entertainment geworden. Het kan eenvoudig via Live gameplay.
Games speel je tegenwoordig niet alleen maar, ernaar kijken is nu ook een hobby

Tip 05: Muziek-apps

Er zijn verschillende alternatieven om muziek op je PS4 te beluisteren. Waar een cd niet werkt, maar streamen via je pc wel, werkt streamen via internet, Spotify beter gezegd, ook. Deze dienst is niet standaard geïnstalleerd op je PlayStation, maar is wel eenvoudig te downloaden vanuit de PlayStation Store. Wanneer je dit gedaan hebt, log je in met je bestaande Spotify-account om toegang te krijgen tot alle muziek die je ook op je smartphone beschikbaar hebt. Leuk is dat er ook speciale apps zijn die eigenlijk geen games zijn, maar bijzondere ervaringen met extra’s bieden, zoals allerlei muzikale vr-experiences. Zo leer je muziek op een hele nieuwe manier ervaren, al zeggen we erbij dat dit natuurlijk niet voor iedereen zo is.

Muziek
Tip 05 Je PS4 kan dan misschien geen audio-cd’s aan, maar streamen via Spotify vormt geen probleem.

Tip 06: PS Music

In het verlengde van Spotify, heeft Sony een interessant onderdeel toegevoegd aan z’n PlayStation Store, genaamd PS Music. De naam doet vermoeden dat het een eigen streamingdienst is zoals Spotify, Apple Music en Google Music, maar in feite is het niet veel meer dan een overzicht van interessante muziek op Spotify (je moet die app dus wel eerst geïnstalleerd hebben). Dat klinkt een beetje suf, maar dat is het niet. Spotify is een prima app, maar de bediening via je controller werkt toch net even wat minder lekker dan op je smartphone of pc. Dus Sony heeft zelf een overzicht gemaakt van gamegerelateerde muziek op Spotify, zodat je zelf niet de hele dienst binnenstebuiten hoeft te keren om te vinden wat je zoekt. PS Music is niet iets wat je downloadt, je moet het altijd via de PlayStation Store openen.

PS music
Tip 06 PlayStation heeft een zeer prettig overzicht gemaakt van gamemuziek op Spotify.

Tip 07: Video-apps

Nog niet zo heel lang geleden lanceerde Disney z’n Netflix-concurrent, Disney+. Wellicht heb je al tevergeefs gezocht naar het kanaal op je settopbox. Disney heeft geen specifiek kanaal voor Disney+ en naar alle waarschijnlijkheid zal het er ook niet komen, omdat het bedrijf de dienst positioneert als cable cutter (oftewel, weg met die kabel). Precies daarom heeft het bedrijf dus wel apps gemaakt voor diverse platformen, zoals iOS, Android en dus ook voor de PS4. Om Disney+ op je PlayStation te kunnen kijken, download je de gelijknamige app vanuit de PlayStation Store. Er verschijnt dan een nieuwe categorie in je hoofdmenu, Video en TV, waar de app komt te staan. Hier vind je ook de andere videostreaming-apps, zoals Netflix, NOS, Pathé Thuis, Film1 enzovoort.

Video-apps
Tip 07 Disney+, Netflix, Film1, ze hebben stuk voor stuk een app voor je PS4.
Met Remote Play kun je een spel op de PS4 starten en verder doorspelen op je pc of Mac.

Tip 08: Remote play

Vooralsnog hebben we ons in dit artikel vooral gericht op media die je, al dan niet via andere apparaten, op je PS4 kunt weergeven. Maar wist je dat het ook andersom kan? Vroeger had je niets meer aan je console als iemand anders tv wilde kijken, want je had de tv nodig om te kunnen gamen. Maar Remote Play heeft daar verandering in gebracht. Deze functie laat je toe een spel op je PS4 te starten, om ‘m vervolgens door te spelen op je pc of Mac. Hiervoor moet je eerst Remote Play inschakelen in Instellingen/Verbindingsinstellingen voor Remote Play. Download daarna de software voor je computer. Sluit je controller vervolgens aan met een usb-kabel op je pc en volg de aanwijzingen op het scherm. De pc en PS4 worden nu met elkaar verbonden, waarna je games vanaf je PS4 kunt spelen op je pc of Mac.

Remote Play
Tip 08 Remote Play is fantastisch, PS4-games spelen op je pc of Mac.

Tip 09: Afstandsbediening

Hoe fantastisch we de PS4 ook vinden als mediaspeler, de bediening laat behoorlijk te wensen over. We zijn simpelweg zo gewend aan de afstandsbediening, dat het bedienen via een controller, hoewel het in essentie hetzelfde is, niet echt lekker voelt. Gelukkig zijn er bedrijven die het daarmee eens zijn, zoals PDP, dat besloot om een afstandsbediening te maken voor de PS4. Deze afstandsbediening werkt niet met infrarood, maar gewoon via bluetooth. Het voordeel hiervan is dat je dus ook niet op je PS4 hoeft te richten om een commando uit te voeren. Wel moet je na aanschaf van de afstandsbediening PDP Remote downloaden uit de PlayStation Store, maar daarna kun je direct aan de slag. De PDP Remote kost op het moment van schrijven 27 euro en is te bestellen via diverse kanalen, zoals Bol.com.

Afstandsbediening
Tip 09 Een afstandsbediening maakt de media-ervaring op je PS4 een stuk beter.

Kodi?

In een artikel over mediaspelers kunnen we een app als Kodi natuurlijk niet negeren. En het is waar, je kunt daadwerkelijk Kodi installeren op je PlayStation, het wordt alleen niet officieel ondersteund, wat betekent dat je moet rommelen met de software van je PS4, en dat is niet altijd zonder gevolgen. Zoek je toch een Kodi-achtige oplossing? Download dan eens de app van Plex, die wordt wel officieel ondersteund door Sony.

0 Reactie(s) op: Zo kun je je PlayStation 4 als mediaspeler gebruiken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.