Zo kunnen anderen je Chromecast niet meer bedienen

Door: redactie-computertotaal | 26 januari 2022 12:38

How To

Iedereen die verbonden is aan jouw wifi-netwerk, heeft in principe toegang tot je Chromecast. Dat is vrij vervelend als je wilt voorkomen dat gasten het streamingapparaatje gaan bedienen. Gelukkig zijn er opties om dit te voorkomen.

Chromecast streamt veel verschillende diensten, zoals Netflix en YouTube. Omdat je smartphone ook meteen als afstandsbediening werkt, en niet alle diensten even stabiel zijn qua bediening, heeft Google besloten om de bedieningsknoppen zelfs steeds in beeld te laten staan tijdens het casten. Dit geldt als je media afspeelt via de Chromecast, Chromecast Ultra, Chromecast Audio, Google Nest- of Home-apparaten en tv's en speakers met Chromecast ingebouwd. 

Deze wijziging is doorgevoerd via Play Services, zodat er geen systeemupdate voor nodig is om de functie aan Android toe te voegen. Op iOS-apparaten zijn dergelijke meldingen niet beschikbaar. 

Zo werken de notificaties

Notificaties die constant in beeld staan zijn niet alleen vervelend, ze zijn ook nog eens zichtbaar voor andere gebruikers die met je wifinetwerk verbonden zijn. Zo kan iedereen op hetzelfde netwerk zien wie er allemaal aan het casten is. 

Via deze notificatie is het voor anderen tevens mogelijk om jouw cast te pauzeren of te beëindigen. De bedieningsmogelijkheden zijn echter beperkt, dus alleen afspelen, pauzeren, beëindigen en voor- en terugspoelen is mogelijk. Op zich is het handig dat je met een ander verbonden apparaat de cast kunt bedienen, in het geval het apparaat waarmee de cast gestart is de connectie verliest.

Notificaties uitschakelen

Om Chromecast-notificaties uit te schakelen, moet je de Google Home-app laden op je smartphone of tablet en rechts bovenaan het scherm het Apparaten menu openen. Open de kaart van de Chromecast waarvan je geen notificaties meer wilt ontvangen, en klik op het icoon met de drie puntjes om naar de instellingen te gaan. Kijk onder Apparaatinformatie en schakel de optie Laat anderen je gecaste media beheren uit.

Je kunt echter ook meteen op de notificatie drukken en vervolgens op het instellingen icoon om in het instellingenmenu van de Google Home-app terecht te komen. Een andere optie is door op je telefoon naar de instellingen te gaan. Tik dan op Google en vervolgens op Apparaten en delen. Onder Cast-opties zet je Mediabediening voor Cast-apparaten uit. 

Meer handige tips

Heb jij net een Chromecast aangeschaft en ben je nog niet bekend met de mogelijkheden die het apparaatje biedt? Dan hebben wij in dit artikel de nodige tips en informatie voor je verzameld. We leggen uit hoe je media kunt casten, welke versies er van de Chromecast zijn en hoe je anderen toegang geeft tot de streaming-gadget van Google.

Overigens zijn ook de mogelijkheden van de Google Home-app eindeloos, zeker in combinatie met de Google Assistent. In dit artikel bespreken we de functies van Google Home.

0 Reactie(s) op: Zo kunnen anderen je Chromecast niet meer bedienen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.