Zo luister je naar muziek met je NAS

Door: Maikel Dijkhuizen | 05 januari 2015 11:02

How To

Het voordeel van een NAS is dat deze rechtstreeks met apparaten in en buiten het thuisnetwerk kan communiceren. Het apparaat kun je de hele dag aan laten, waardoor muziek die je op een NAS bewaart hierdoor continu beschikbaar is voor je pc, smartphone of tablet. Maar hoe werkt het precies?

Tip 01: NAS

Er bestaan verschillende NAS-fabrikanten die allemaal een eigen besturingssysteem hebben. Naar onze mening is Synology momenteel het beste merk dat je kunt kopen, omdat deze fabrikant altijd voorop loopt met zijn software. Om die reden leggen we in de komende tips uit hoe je met een Synology-NAS je muziekcollectie beheert en op welke wijze je de bestanden afspeelt op al je apparaten.

Tip 02: Audio Station

Synology heeft met Audio Station een handige applicatie ontwikkeld waarmee je de muziekcollectie beschikbaar maakt voor overige afspeelapparatuur. Open een browser en voer de url in waarop de inhoud van je NAS bereikbaar is. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord. We gaan ervanuit dat je de nieuwste versie van Diskstation Manager (DSM 5.0) hebt geïnstalleerd. Open linksboven het hoofdmenu en kies voor Package Center. Navigeer vervolgens naar de rubriek Multimedia. Achter Audio Station kies je voor Installeren. Na de installatie verschijnt automatisch de map 'music' op je NAS. Open het hoofdmenu en klik op File Station.

Alle mappen op je NAS zijn nu zichtbaar. Klik op music. Via Uploaden / Uploaden - Overslaan voeg je de muziek toe aan het opslagapparaat. Uiteraard kun je als alternatief muziekbestanden vanuit Windows Verkenner naar de NAS slepen. Ga wederom naar het hoofdmenu en klik op Audio Station. U ziet dat de audiobestanden in de muziekbibliotheek aanwezig zijn. Fijn is dat Audio Station ook de opslag van flac- en wav-bestanden ondersteunt. Gebruik de bedieningsknoppen om de liedjes vanuit Diskstation Manager af te spelen. Omdat je een NAS ook buitenshuis via internet kunt benaderen, heb je altijd en overal goede muziek bij de hand.

Tip 02 Audio Station maakt je muziekcollectie beschikbaar voor andere apparaten.

Tip 03: Muziekmap toevoegen

Wellicht heb je al een omvangrijke muziekcollectie op je NAS staan. Uiteraard wil je die dan aan Audio Station toevoegen. Deze applicatie scant in eerste instantie alleen de standaard music-map op audiobestanden, maar gelukkig kun je dat veranderen. Open het hoofdmenu en navigeer achtereenvolgens naar Configuratie scherm / Mediabib / Geïndexeerde map. Klik op Maken en geef middels Selecteren aan in welke map de muziekbestanden staan opgeslagen. Bevestig met Selecteren. Zorg er in ieder geval voor dat achter Bestandstype het onderdeel Muziek is aangevinkt. Sluit ten slotte de vensters met OK en Opslaan. Je volledige muziekcollectie is nu beschikbaar in Audio Station.

Tip 03 Ook eigen mappen voeg je eenvoudig aan Audio Station toe.

Tip 04: Mobiel streamen

Synology heeft voor iOS, Android en Windows Phone een app ontwikkeld waarmee je eenvoudig muziek streamt vanaf je NAS. Ga naar de applicatiewinkel op je toestel en zoek naar DS Audio. Download en installeer de app. Vul vervolgens het IP-adres in waarop je NAS bereikbaar is. Binnen het thuisnetwerk is de app overigens zelf in staat om de NAS te detecteren.

Als je een QuickConnect-id hebt aangemaakt, kun je die ook invullen. Nadat je de gebruikersnaam en het wachtwoord hebt ingevuld, tik je op Aanmelden. Wanneer er andere AirPlay-, DLNA-, of UPnP-spelers in het lokale netwerk actief zijn, kun je aangeven met welk apparaat je de muziek het liefste afspeelt. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld een geschikte televisie of receiver. De smartphone of tablet fungeert dan als afstandsbediening. Uiteraard is het ook mogelijk om muziek via het mobiele apparaat af te spelen. Maak een keuze en selecteer het gewenste album in je mediabibliotheek.

Tip 04 Met een mobiel apparaat benader je gemakkelijk de muziekcollectie op je NAS.

Tip 05: Offline luisteren

Je kunt het beste via een wifi-verbinding met je smartphone of tablet naar muziek op je NAS luisteren. Helaas is die niet altijd overal voorhanden. Omdat streamen via een mobiele dataverbinding behoorlijk in de kosten kan lopen, is het slim om nummers offline te beluisteren. Dit kan door bestanden tijdelijk in het geheugen van het toestel op te slaan.

Zoek een muziekalbum dat je offline wilt beluisteren en tik achter een liedje op het pictogram met de puntjes. Kies daarna voor Downloaden. Het is ook mogelijk om meerdere nummers tegelijk te selecteren. Hiervoor druk je op het vierkantje met het pijltje, waarna je de gewenste nummers selecteert en onderaan op het pijltje omlaag drukt. Ben je benieuwd welke liedjes er lokaal zijn opgeslagen? Ga naar het hoofdmenu en vraag via Gedownloade nummers een overzicht op.

Tip 05 Download muziek van je NAS naar het geheugen van je smartphone of tablet.

3 Reactie(s) op: Zo luister je naar muziek met je NAS

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 januari 2015 10:55 Anoniem
  Wat met Itunes? Hoe je muziekbibliotheek verplaatsen naar je NAS?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 mei 2015 14:53 Anoniem
  Waardeloos artikel. De kop moet zijn: muziek luisteren vanaf je Synology-NAS, de rest van de (opslag-)wereld intersseert ons niet.
  Of: handleiding voor Synology-gebruikers. Maar niet zo algemeen als het nu is, om dan zo vreselijk beperkt uit de hoek te komen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 februari 2016 01:18 Anoniem
  Wat iedereen - in elk geval ik - zou willen is om de muziek op je NAS af te spelen op je versterker. Waarbij je iPhone of iPad werken als slimme afstandsbediening. Deze simpele vraag zie ik negens beantwoord.
  Mijn versterkers is niet DLNA ready.

  Wie heeft de oplossing???
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.