Zo pas je het lettertype op je Kindle aan

Door: Daan Doedens | 30 december 2021 08:12

Amazon Kindle Paperwhite
How To

Een Kindle geeft een prima leeservaring, maar omdat je meestal een flinke tijd naar het scherm zit te staren, is het wel zo fijn als het lettertype je ook een beetje kan bekoren. Je Kindle beschikt zelf over een verzameling fonts, die je naar hartenlust kunt gebruiken, maar je kunt ook zelf nieuwe fonts toevoegen. Zo kun je het lettertype op je Kindle aanpassen of nieuwe lettertypes toevoegen.

Hoewel Times New Roman een veelgebruikt font is in boeken en tijdschriften, is het niet het leukste lettertype dat er is. Daarom kun je op je Kindle lettertypes aanpassen. Zo kun je zelf kiezen welk boek je met welk lettertype leest. Want hoe leuk is het om de Harry Potter-reeks daadwerkelijk in het originele font (of iets wat erop lijkt) te lezen? 

Lettertype aanpassen

Om het lettertype aan te passen, open je een boek op je Kindle. Tik ergens aan de bovenkant van het scherm om het menu te openen, en klik op het Aa-teken, en vervolgens op Font. Tik opnieuw op het Aa-tje om een lijst met de verschillende voorgeïnstalleerde fonts te zien. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Futura, een ronde, schreefloze letter, of voor OpenDyslexic, een font speciaal gemaakt om de tekst beter leesbaar te maken voor mensen met dyslexie. In het scherm kun je ook kiezen om de lettergrootte te verhogen of verlagen. 

Nieuwe lettertypes downloaden

Maar je bent niet gebonden aan de lettertypes zoals Amazon ze standaard op de Kindle heeft voorgeïnstalleerd. Net als op een computer of laptop kun je nieuwe fonts downloaden, en die gebruiken om je boeken te lezen. 

Comic Sans MS op je Kindle? Waarom niet!

Kijk vooral eerst welke fonts al op je computer staan. Op Windows ga je in de Verkenner naar C:\Windows\Fonts, op een Mac open je het programma Lettertypecatalogus (als het font dat je wil gebruiken grijs is gemaakt, moet je hem eerst even downloaden met de knop rechtsboven). Wil je andere lettertypen gebruiken, die nog niet op je computer staan? Fonts kun je op meerdere plaatsen downloaden, maar Google Fonts is misschien je veiligste en beste optie. Ben je op zoek naar iets meer obscure lettertypes? Op DaFont vind je talloze zelfgemaakte of nagemaakte fonts. Kindle ondersteunt alle gangbare formaten (TTF, OTC en TTC). 

Lettertypes op je Kindle installeren

Heb je een font gedownload en geïnstalleerd op je computer, dan kun je hem op je Kindle zetten. Sluit je Kindle aan op je computer of laptop via de usb-kabel en open hem in de Verkenner. Als het goed is zie je nu een map met de naam Fonts. Open die map, en je ziet de voorgeïnstalleerde lettertypes staan.

Zoek nu het TTF-, OTC- of TTC-bestand op je computer en sleep hem in de Fonts-map van je Kindle. Werp de Kindle uit en herhaal de stappen uit de eerste alinea. Nu zou het nieuwe lettertype in de lijst met fonts moeten staan, en kun je hem gebruiken. 

Belangrijk om te weten is dat deze manier alleen werkt met boeken die je direct en officieel van uit de Amazon-store hebt gedownload of gekocht. Boeken die je op een andere manier op je Kindle hebt gezet werken niet met de gedownloade fonts. 

0 Reactie(s) op: Zo pas je het lettertype op je Kindle aan

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.