Zo sluit je je koptelefoon aan op je PS4 en PS5

Door: Justin Doornekamp | 14 oktober 2021 13:14

How To

Heb je net een nieuwe koptelefoon gekocht voor je PlayStation 4 of 5, dan wil je natuurlijk direct weten hoe je deze aansluit op je console. Hoewel dit proces niet ingewikkeld is, kan de manier waarop je een headset aansluit per versie van de console verschillen. Wij leggen in dit artikel dan ook uit hoe je een headset aansluit op zowel je PS4 als PS5.

Via bluetooth

Een headset via bluetooth koppelen aan je console is niet ideaal, omdat de PS4 noch de PS5 dit goed ondersteunt. Sony heeft namelijk de nodige beperkingen opgelegd aan het verbinden van headsets van derde partijen via bluetooth. Het loont dus om van tevoren goed te kijken of de bluetooth-headset wordt ondersteund.

Je hebt een extra usb-ontvanger nodig om de koptelefoon alsnog aan te sluiten op je console en die wordt niet altijd standaard meegeleverd. Steek de ontvanger in een beschikbare USB-poort en ga naar de instellingen op je PS4 of PS5. Bij Apparaten kun je zoeken naar bluetooth-apparaten. Zet de headset in de koppelingsmodus en je ziet als het goed is vervolgens de naam van de koptelefoon in de lijst staan.   

Via de controller

Je kunt een headset ook aansluiten via de 3,5 mm audiopoort op de controller. Dit werkt voor de PS4 en de PS5 op dezelfde manier, door de 3,5 mm jack van de headset in de hoofdtelefoonaansluiting van je controller te steken. In principe zou de koptelefoon dan direct moeten werken. 

Zowel de PS4- als PS5-controller heeft aan de onderkant een audiopoort om een headset op aan te sluiten.

Via optische ingang

Er zijn niet heel veel headsets die je direct via een optische ingang aansluit. Dit is ook niet handig, omdat er dan een draad loopt van je console naar je headset. Die moet lang genoeg zijn om het tot de bank te halen. Er zijn wel draadloze hoofdtelefoons die worden verkocht met een basisstation dat je aansluit via de optische ingang. Na het spelen kun je de headset aan het basisstation hangen om hem op te laden.

Je sluit zo’n basisstation aan op het stroomnet en ook op je PS4 via een optische kabel. Ga op een PS4 naar de instellingen en navigeer bij Geluid en scherm naar Instellingen audio-uitvoer. Bij Primaire uitgangspoort kies je voor Digitale uitgang (optisch) en daarna verander je Audioformaat (Prioriteit) naar Bitstream. Tot slot ga je in de instellingen naar Apparaten en kies je voor Audioapparaten. Hier selecteer je de headset. Als je ook de microfoon wilt gebruiken, kies je bij Uitvoer naar headset voor Chat audio.

De PS5 heeft geen optische ingang, waardoor het aansluiten van een headset op deze manier wel erg omslachtig wordt. Je hebt dan een USB-naar-optische ingang converter nodig. 

PS5
De PS5 heeft in tegenstelling tot zijn voorganger geen optische ingang.

Via dongle

Veruit de gemakkelijkste methode om een headset aan te sluiten is via een dongle. Steek de meegeleverde dongle in de USB-poort en de koptelefoon zou direct moeten werken. Controleer voor de zekerheid wel of de headset wordt ondersteund. 

De officiële PS5-hoofdtelefoon werkt met een dongle.

0 Reactie(s) op: Zo sluit je je koptelefoon aan op je PS4 en PS5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.