Zo stel je Google Home in als een slimme wekker

Door: Wesley Akkerman | 27 augustus 2020 06:03

Google Home review
How To

Er bestaan natuurlijk slimme wekkers die een compleet pakket aanbieden, maar je kunt een losse Google Home-speaker ook prima als slimme wekker gebruiken. Zelfs in combinatie met andere smarthomeproducten zijn er mogelijkheden. In dit artikel leggen we uit wat de opties zijn.

De eerste optie is meteen de simpelste. Je kunt gewoon tegen de Google Assistent (op een smartphone, slimme speaker of smart display) roepen dat je voor morgenochtend acht uur een wekker wil instellen. Ook kun je die wekker nog een naam meegeven, waardoor je meteen jezelf iets kunt herinneren de volgende dag. Een alarm annuleren gaat met het stemcommando “Hey Google, annuleer al mijn wekkers” of “Hey Google, annuleer mijn wekker voor morgenochtend acht uur”.

Je kunt de Google Assistent achteraf altijd vragen welke wekkers er zijn ingesteld. Ook kun je een alarm snoozen, zodat je nog even wat langer kan blijven liggen. Je kunt een specifiek aantal minuten noemen, maar als je dat niet doet, gaat de Assistent uit van tien minuten. Een wekker stoppen gaat met het commando “Hey Google, stop” of door op de knop van het touchscreen of de zijkant van de Home Mini te tappen. Met “Het Google, zet voor elke dag van de week om 08:00 uur een wekker” stel je een dagelijkse wekker in.

Wekkers Google Home

Een slimme wekker met muziek instellen

Je kunt de functie van de slimme wekker ook voorzien van media, bijvoorbeeld specifieke muziek of radio. Echter, die functie werkt vooralsnog met de Nederlandssprekende versie van de Google Assistent. Je zult hem dus eerst in het Engels moeten instellen om dit voor elkaar te krijgen.

Heb je dat gedaan, dan kun je bijvoorbeeld roepen “Set a Rolling Stones alarm for 8 am.”, waarna je dus de volgende ochtend om acht uur wordt begroet met muziek van de Stones. De functie werkt met liedjes, afspeellijsten en radiostations. Overigens is het zo dat de wekker alleen afgaat op het apparaat waar je op dat moment tegen praat. Sta je dus in de slaapkamer, dan is dat de enige Google Home die een wekker ten gehore brengt.

Routines gebruiken

Mocht je nog een stapje verder willen gaan, dan kun je ook gebruikmaken van een Routine. Binnen de Google Home-app kun je een avond- of ochtendroutine instellen. Met zo’n routine kun je verschillende acties aan elkaar koppelen met één stemcommando.

Zeg je bijvoorbeeld “Hey Google, slaap lekker”, dan kan dat een routine zijn voor het uitschakelen van de lampen, het inschakelen van de wekker voor de volgende dag en het lager zetten van de verwarming. Zo kun je een hoop dingen regelen aan het begin of eind van de dag, zonder dat je er een hoop werk aan hebt. Je moet de instellingen nog wel even goed zetten in de Home-app, maar dat hoef je slechts één keer te doen.

Via de routines is het zelfs mogelijk de lampen van Philips Hue mee te nemen in de ochtend. Door je eigen routine in te stellen binnen de app, kun je aangeven dat in de ochtend de lamp automatisch aangaat.

Deze functie is nog niet net zo uitgebreid als in Amerika of vergelijkbaar met de Wake-up Light van het bedrijf, maar het is een begin en kan in de ochtend helpen. Je kunt hier al rekening mee houden door de lamp altijd op een specifieke instelling te hebben staan (gedimd bijvoorbeeld), zodat je ogen niet meteen pijn doen wanneer je wakker wordt.

0 Reactie(s) op: Zo stel je Google Home in als een slimme wekker

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.