Zo stream je films vanaf een NAS

Door: Maikel Dijkhuizen | 22 augustus 2016 11:15

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

05 Schijfjes rippen

Indien je films op een dvd of blu-ray-disc staan opgeslagen, kost het meer moeite om de boel naar een NAS over te zetten. Je dient van de schijfjes dan namelijk eerst een kopie te maken voor je NAS. Dit proces heet rippen. Het programma VLC media player is in staat om eenvoudig een kopie van een dvd of blu-ray te maken. Bedenk goed dat commerciële schijfjes meestal een kopieerbeveiliging hebben (zie kader). Wanneer je zelf films op dvd's of blu-rays hebt gebrand, werkt het echter prima. Een voorwaarde is wel dat het systeem beschikt over een dvd- of blu-ray-lezer.

Start VLC media player op en klik achtereenvolgens op Media / Converteren/opslaan. Op het tabblad Schijf markeer je de optie Dvd of Blu-ray. Je kunt er eventueel voor kiezen om ook het menu te kopiëren door het vinkje voor Geen schijfmenu's weg te halen. Controleer achter Schijfapparaat of het juiste optische station is geselecteerd. Belangrijk is dat je onder Audio en ondertitels het juiste Audiospoor en/of Ondertitelspoor selecteert. Heb je geen idee? Speel de dvd dan eerst af in VLC en gebruik het contextmenu onder de rechtermuisknop om deze informatie te achterhalen. Bevestig met Converteren/opslaan. In het volgende venster bepaal je welke codec en bestandsformaat VLC gebruikt. Voor video voldoet de h.264-codec prima, omdat veel afspeelapparaten hiermee overweg kunnen.

Als bestandscontainer staat standaard mp4 geselecteerd. Je kunt dit ongewijzigd laten. Wil je toch liever een andere codec en/of bestandscontainer selecteren? Klik op het gereedschapspictogram om aanvullende opties weer te geven. Bevestig de wijzigingen met Opslaan. Klik bij Doelbestand op Bladeren en selecteer de gewenste opslaglocatie. Bedenk een logische naam en bevestig met Opslaan / Start. VLC gaat nu voor je aan de slag.

05 VLC biedt een makkelijke methode om dvd's en blu-rays naar je NAS te kopiëren.

Kopieerbeveiliging

Commerciële dvd's en blu-rays zijn bijna altijd beveiligd tegen kopiëren. Er zijn genoeg gratis programma's op internet te vinden die deze kopieerbeveiliging kunnen omzeilen, waarna je alsnog een kopie digitaal bewaart. Voorbeelden hiervan zijn DVD Decrypter, DVD Shrink, MakeMKV en SmartRipper. De Nederlandse wetgeving hierover is erg complex. Je mag voor eigen gebruik weliswaar een thuiskopie van schijfjes maken, zolang je de inhoud hiervan maar niet openbaar maakt. Daarentegen is het kraken van de kopieerbeveiliging wel weer verboden. Dat komt slecht uit, want in de praktijk is het om die reden juridisch niet mogelijk om een kopie van gekochte dvd's en blu-rays te maken.

06 Kodi

Je hebt nu de mediaserver van de NAS geactiveerd en alle films opgeslagen. Je thuisbioscoopavond kan eindelijk beginnen! Op je pc gebruik je hiervoor een mediaprogramma dat in staat is om mediaservers in het netwerk aan te spreken, bijvoorbeeld Windows Media Player of VLC media player. Laatstgenoemde heeft als voordeel dat het vrijwel ieder bestandsformaat ondersteunt zonder dat er externe codecs nodig zijn. Wanneer je op de pc een mooie catalogus wilt aanleggen met extra filminformatie en mooie afbeeldingen, kun je prima uit de voeten met Kodi (voorheen XBMC). Dit programma indexeert de inhoud van je NAS en presenteert alle filmtitels in een overzichtelijke interface. Daarnaast is de bestandsondersteuning zeer breed, waardoor je praktisch ieder videobestand vanaf de NAS kunt streamen. Alleen met VIDEO_TS- en BDMV-mappenstructuren van dvd's en blu-rays kan het programma niet overweg. Met gangbare formaten als iso-, mkv- en mp4-bestanden heeft Kodi geen enkel probleem.

06 Kodi indexeert alle films van je NAS en voegt filminformatie toe.

07 Films toevoegen

Je downloadt de software gratis van de website www.kodi.tv. Nadat Kodi is opgestart, stel je eerst de Nederlandse taal in. Ga achtereenvolgens naar System / Settings / Appearance / International en selecteer achter Language de optie Dutch. Navigeer in het hoofdmenu naar Video's. Kies daarna voor Bestanden en Video's toevoegen. Via Bladeren verschijnt de mappenstructuur van de pc op het scherm. Het is mogelijk om films in Kodi te indexeren door je NAS als UPnP-apparaat toe te voegen. Helaas lukt het hierbij niet om automatisch filmgegevens op te halen. Kies om die reden bij voorkeur voor Windowsnetwerk (SBM). Als het goed is, zie je de naam van de NAS in beeld. Vul de gebruikersnaam en het wachtwoord in. Je bladert daarna naar de filmmap en bevestigt met OK. Bedenk een logische naam, waarna je nogmaals klikt op OK. Onder de optie Deze map bevat selecteer je bijvoorbeeld de optie Speelfilms of Series. Zoals je ziet, maakt Kodi gebruik van online bronnen om filminformatie op te halen. Zorg ervoor dat de optie Ook onderliggende mappen scannen is aangevinkt. Via OK en Ja importeert Kodi automatisch de filmdata. In het hoofdmenu is de categorie Speelfilms en/of Series toegevoegd. Open een categorie en klik op het pijltje links. Verander bij Layout de weergave en bepaal op welke manier je de filminformatie in het menu wilt weergeven. Via Afspelen stream je films rechtstreeks vanaf de NAS.

07 Via een online database voegt het mediaprogramma filminformatie toe aan het menu.

08 DLNA-clients

Een groot voordeel is dat films op een NAS voor veel apparaten bereikbaar zijn. Via DLNA/UPnP lukt het namelijk om verbinding te maken met de mediaserver en films via het thuisnetwerk af te spelen. Tegenwoordig ondersteunt zo'n beetje ieder apparaat met een beeldscherm en netwerkaansluiting dit protocol. Zo is de kans op een smart-tv groot dat de naam van je NAS in de bronlijst opduikt. Vervolgens selecteer je het gewenste videobestand en streamen maar! Ook veel mediaspelers, blu-ray-spelers en gameconsoles kunnen je NAS via het thuisnetwerk benaderen. Mediaspelers bieden de beste bestandsondersteuning, aangezien deze apparaatjes ook VIDEO_TS- en BDMV-mappenstructuren van dvd's en blu-rays kunnen weergeven. Je geeft aan dat je op het netwerk wilt zoeken naar media en de naam van je NAS komt waarschijnlijk direct bovendrijven. Houd er rekening mee dat je meestal eerst de gebruikersnaam en het wachtwoord van je NAS moet invullen, voordat je definitief toegang krijgt tot de bestanden.

1 Reactie(s) op: Zo stream je films vanaf een NAS

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 januari 2017 20:01 Aquemini
  Hoe weet je dan zeker dat een device in staat is om een bestand af te spelen? Als ik mkv 264 en 265 wil afspelen op tv, tablet etc, hoe werkt dat dan? Een bas streamt toch alleen naar data?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.