Zo stream je films vanaf een NAS

Door: Maikel Dijkhuizen | 22 augustus 2016 11:15

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

09 Mobiele apparaten

Je filmcollectie is ook voor mobiele apparaten bereikbaar. Je hebt dan wel een app nodig die via DLNA/UPnP verbinding kan maken met je NAS. Op een iPhone, iPad of Android-apparaat kun je bijvoorbeeld uit de voeten met ArkMC Lite. Na de installatie gaat deze app meteen in het thuisnetwerk op zoek naar beschikbare mediaservers. Je bladert naar de juiste map op je NAS en geeft aan naar welke film of serie je wilt kijken. Op deze wijze lukt het bijvoorbeeld om mkv-, iso- en mp4-bestanden af te spelen op je smartphone of tablet. Om hinderlijke haperingen tijdens de filmweergave te voorkomen is er een goede wifi-dekking in je woning vereist. Een leuke toevoeging is dat je films rechtstreeks van de NAS kunt downloaden, zodat je ook offline toegang hebt tot de bestanden.

09 De app van ArkMC streamt films vanaf je NAS naar een iOS- of Android-apparaat.

Video Station

Bezitters van een Synology-NAS kunnen met het pakket Video Station hun filmcollectie indexeren en vervolgens op verschillende apparaten afspelen. Synology heeft namelijk apps voor mobiele toestellen en smart-tv's (Samsung) ontwikkeld. Open het onderdeel Package Center en ga naar Multimedia. Installeer Video Station en open deze toepassing. Via Instellingen navigeer je naar Maken / Map toevoegen. Je markeert vervolgens de videomap, waarna je bevestigt met Selecteren. Maak achter Bibliotheek een keuze tussen Film, Tv-show en Zelfgemaakte video. Bij Video-informatietaal kies je voor Nederlands. Zodra je klikt op OK, begint Video Station alle data te analyseren. Het kan even duren voordat alle gegevens in kaart zijn gebracht. Na afloop zijn alle titels voorzien van filminformatie. Installeer DS Video op je smartphone, tablet of smart-tv om je videocollectie naar overige apparaten te streamen.

Video Station creëert van je filmcollectie een overzichtelijke mediabibliotheek.

Conclusie

Het kost wellicht even tijd om een mediaserver op je NAS te installeren en alle films over te zetten, maar daar krijg je zeer veel gebruiksgemak voor terug. Persoonlijk wil ik niets anders meer. Overal in mijn woning, van badkamer tot keuken, heb ik namelijk binnen een mum van tijd mijn complete videocollectie bij de hand. In de woonkamer gebruik ik hiervoor een smart-tv, terwijl ik in de slaapkamer met mijn mediaspeler filmbestanden op de NAS benader. In alle overige ruimten gebruik ik hiervoor een iPad. Vanwege het lage stroomverbruik staat het Synology-apparaat dag en nacht aan, zodat ik altijd toegang heb tot mijn mooie filmverzameling. Alle dvd's en blu-rays heb ik onlangs de deur uit gedaan, dus voor mij zijn optische schijfjes vanaf nu echt verleden tijd!

Meer lezen?

Wil je meer lezen over het streamen van films en muziek? Dan vind je op onze website nog veel meer workshops en cursussen hierover.

1 Reactie(s) op: Zo stream je films vanaf een NAS

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 januari 2017 20:01 Aquemini
  Hoe weet je dan zeker dat een device in staat is om een bestand af te spelen? Als ik mkv 264 en 265 wil afspelen op tv, tablet etc, hoe werkt dat dan? Een bas streamt toch alleen naar data?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.