Zo tover je iedere HDTV om in een Smart TV

Door: redactie-computertotaal | 07 januari 2014 09:00

How To

Veel mensen zijn direct op HD overgegaan zodra er HDTV's op de markt kwamen. Deze 'early adopters' hebben vanaf het begin kunnen genieten van de voordelen van de HD-content. Helaas werden de oudere modellen snel ingehaald door slimmere producten.

Vroege HDTV's waren uitsluitend high definition televisies. Maar moderne HDTV's zijn in wezen all-in-one computers die apps kunnen draaien, het web op kunnen, spelletjes kunnen draaien, en allerlei andere coole dingen kunnen.

Als je een oudere HDTV hebt zonder enige "smart" functies en je kunt of wilt geen nieuwer model kopen, dan ben je misschien geïnteresseerd in deze vrij goedkope apparaten om "smart" functies aan je huidige televisie toe te voegen.

Cast away

Google's Chromecast HDMI dongle (35 Amerikaanse dollar) is een zeer betaalbare manier om handige functies aan een TV toe te voegen. Het voegt zelf geen smart functies aan een HDTV toe; maar nadat je de Chromecast app op een iOS of Android apparaat geïnstalleerd hebt, kun je content van ondersteunde streaming bronnen naar een HDTV versturen - Netflix, Hulu, YouTube, Pandora, Google Play Music & Movies, enzovoorts. Je kunt ook content vanuit je Google Chrome browser op een Mac of Windows systeem naar een Chromecast apparaat sturen, als je de gratis Google Cast plug-in hebt geïnstalleerd.

Om het in te stellen, plug het simpelweg in een beschikbare HDMI-poort op je TV en stop de stroomkabel van de Chromecast er in. De stroomkabel gebruikt een standaard micro-USB connector, dus je kunt waarschijnlijk zelfs de USB-poort van je TV gebruiken (als deze er een heeft) om je Chromecast van stroom te voorzien. Zo niet, dan kun je de standalone voeding gebruiken.

Selecteer de juiste HDMI input op je TV om te kijken wat de Chromecast laat zien, en draai de Chromecast app op je mobiele apparaat om de installatie te voltooien. De Chromecast zal wat informatie op het scherm laten zien waarmee je je moet identificeren om de Chrome app te kunnen benaderen, en dan zal de app een scan uitvoeren om het apparaat te vinden zodat je het voor je draadloze netwerk kunt configureren. Als dit klaar is kun je content naar je TV streamen door op de Chromecast knop te drukken in een ondersteunde app of browser.

Dongle

Op een niveau hoger dan simpele apparaten zoals de Google Chromecast, vind je Android gebaseerde HDMI-dongles zoals de Tronsmart CX-919 en de Measy 'U' productenlijn (U1A, U2A, enzovoorts). Deze apparaten kosten meestal zo tussen de 60 en de 100 dollar, afhankelijk van hun specificaties (krachtigere apparaten zijn duurder).

Deze dongles zijn voorzien van interne hardware vergelijkbaar met die van veel smartphones en tablets: Ze hebben ARM-gebaseerde SoCs gecombineerd met wat geheugen, flashopslag, en netwerkcontrollers, en ze draaien op het Android besturingssysteem. Plug het apparaat in een vrije HDMI-poort op een HDTV, zorg voor stroomvoorziening, en de dongle verandert je TV in een all-in-one computer die op Android draait.

Je zult een muis en toetsenbord in de dongle moeten pluggen (of de apparaten draadloos verbinden via Bluetooth) om de setup te kunnen voltooien en op iconen te klikken of tekst in te voeren. Zodra je klaar bent heb je toegang tot alles wat het web en de Google Play store te bieden hebben.

Andere opties in deze prijsklasse zijn diensten zoals Apple TV, Roku, en de Boxee Box, allemaal geweldige producten. Ze hebben echter toegang tot veel minder apps dan de Android-gebaseerde dongles, die vrijwel alles kunnen benaderen wat een mobiel Android apparaat kan benaderen.

Helemaal los gaan

Het verbinden van een Home Theater PC (HTPC) met je HDTV is ongetwijfeld de meest flexibele en krachtige manier om smart functies aan je televisie toe te voegen. Met een HTPC kun je verschillende besturingssystemen en HTPC front-ends draaien, en content via het web of via standalone applicaties zoals Netflix en Hulu benaderen. Voor al die extra flexibiliteit en kracht is echter een grotere investering nodig, en het gebruik van een HTPC is meestal onhandiger en ingewikkelder dan het gebruik van een toegewijde dongle of media streaming apparaat.

HTPC's zijn beschikbaar in allerlei soorten en maten, en met zeer uiteenlopende prijskaartjes. Doe-het-zelvers kunnen een HTPC naar wens configureren, maar bedrijven zoals Zotac en ASRock bieden ook kleinere systemen aan om in home theater omgevingen te gebruiken.

Het verbinden van een HTPC met een HDTV vereist gewoonlijk niets meer dan het inpluggen van een HDMI-kabel in een input op de TV; maar er is een grote verscheidenheid aan software, content portals, HTPC front-ends en spelers, waardoor we ze onmogelijk allemaal kunnen bespreken. XBMC en Plex zijn favorieten onder HTPC liefhebbers, maar er zijn ook hopen standalone apps beschikbaar. TechHive's HTPC showdown bespreking is een aanrader.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite TechHive.com, geschreven door Marco Chiappetta (@MarcoChiappetta). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

7 Reactie(s) op: Zo tover je iedere HDTV om in een Smart TV

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 januari 2014 13:37 Anoniem
  Ik heb een HTC One en een HTC Media Link. Ik kan alle content vanaf mijn telefoon (internet, games, muziek, films, YouTube, facebook etc.) streamen naar mijn tv. Het zou mooi zijn als een een app komt die ook alle content van mijn tablet zou kunnen streamen naar mijn tv. Dus, app bouwers, wie durft? Helaas kan ik het zelf niet!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 januari 2014 18:12 Anoniem
  Dongles , mediaspelers en eigenlijk alles wat je aan je tv kan hangen hebben één ding gemeen.: beperkingen. De ontwikkelaars voegen functies toe waarvan zij denken dat je die wilt hebben. Maar vaak ontbreekt dan net die éne optie die jij zo handig vindt. Dus een htpc is inderdaad de beste oplossing. Maar die hoeft geen kapitalen te kosten als je zelf nog een oude pc hebt staan. Koop een leuke behuizing en bouw het spul over, investeer evt in een videokaart met hdmi en extra geheugen en voilà. Tip koop een draadloos toetsenbord ipv een afstandsbediening. Mvrgr, Jan Metdekorte www. windoescorner.nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 januari 2014 08:53 ardsur
  Hallo gast
  Ik heb een dongle die alles van mijn computer kan overbrengen naar mijn TV, wireless via HDMI ingang van mijn TV.
  http://www.vissontech.com/
  Ik weet niet of deze ook werkt vanaf je mobiele , maar ik verwacht het wel als het alwel lukt vanaf een pc. prijs ca $27 per stuk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 januari 2014 11:28 Anoniem
  is wel een erg kort door de bocht artikel
  zijn veel meer oplossingen tussen een Android stick of een
  media player waar van er maar erg weinig netflix ondersteunen
  of een htpc
  denk bv eens een een smart blu-ray speler
  kortom niet echt een artikel waar je wat aan hebt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 januari 2014 14:52 Anoniem
  Leuk, maar een SmartMedia PC, ook wel een HT-PC, ook wel een MPC genoemd…, bestaan al vanaf 2001, en warden al breed gebruikt tussen 2001/ 2005 op Windows Media Center Edtion 2004 / 2005.
  Nu in 2014 weten we dat nog niet? Hemel man, we zijn 10 jaar verder!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 maart 2014 20:13 Anoniem
  Wat is er mis met aansluiten van je laptop op een HDMI poort? Via Wifi stream je media van je pc, internet je, kijk je You tube enz enz!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 juni 2016 14:03 Anoniem
  Ik heb op mijn telefoon Horizon Go. ….kan deze dan via chromecast ofzo ook op een HD tv van Samsung ( wat ouder model) weergeven?
  Op zolder hebben we geen kabels lopen maar hebben wel een Devolo wifiversterker.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.