Zo vind je de beste powerbank

Door: Maikel Dijkhuizen | 03 december 2017 15:28

powerbank
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 07: Mobiel stopcontact

Zoals we al schreven, laten sommige laptops zich via een usb-c-poort opladen. Maar het merendeel gebruikt hiervoor nog altijd een adapter met een eigenontwikkelde connector. Sommige powerbanks leveren hiervoor meerdere laptop-connectors mee, zoals de dure (ca. 175 euro) PowerOak K2 (50.000 mAh). Een groot nadeel van deze methode is dat niet iedere notebook wordt ondersteund. Wil je evengoed een mobiele (nood)oplossing om je laptop op te laden? Kies dan voor een exemplaar met een stopcontact, waarbij je wel nog steeds rekening dient te houden met een forse aanschafprijs. De Xtorm AL390 is met een capaciteit van 18.000 mAh nog relatief betaalbaar (140 euro). Naast twee usb-poorten vind je aan de zijkant een regulier stopcontact van 230 volt waarmee je een laptop kunt opladen. Overigens gebruik je het stopcontact ook probleemloos voor andere elektronische apparaten, zoals een scheerapparaat, spelcomputer, lamp of ventilator. Het uitgangsvermogen bedraagt maximaal 85 watt. Heb je behoefte aan nog meer mobiele energie? Goal Zero ontwikkelt ‘mobiele generators’ die een hoge accucapaciteit bieden. De Yeti 400 kan bijvoorbeeld 79.200 mAh energie vasthouden en heeft onder meer twee stopcontacten van 220 volt aan boord. Het maximale uitgangsvermogen bedraagt maar liefst 300 watt. Houd wel rekening met een forse aanschafprijs, want de Goal Zero Yeti 400 kost een kleine 500 euro. Je neemt hem met z’n ruim dertien kilo ook niet zomaar meer mee. Het merk PowerOak ontwikkelt eveneens zeer omvangrijke powerbanks.

Tip 07 De Goal Zero Yeti 400 beschikt over twee mobiele stopcontacten.

Draadloos opladen

Met de juiste powerbank behoort ook draadloos opladen tot de mogelijkheden. Je hebt in dat geval een powerbank met ondersteuning voor de Qi-standaard nodig, en ook je mobiele apparaat moet die technologie ondersteunen. Powerbanks met deze standaard zijn nog vrij zeldzaam, dus er is weinig keus. Xtorm verkoopt onder de productnaam XB103 een geschikte draadloze oplader met een accucapaciteit van 8.000 mAh voor zo’n 60 euro. Je legt een geschikte smartphone of tablet op de behuizing en het oplaadproces start direct.

Leg een smartphone op de Xtorm XB103 en laad het toestel op.

Tip 08: Zaklamp

Opvallend genoeg hebben behoorlijk wat powerbanks een zaklamp ingebouwd. Vooral bij de compacte exemplaren is er regelmatig een bescheiden zaklantaarnfunctie te vinden. Een reden hiervoor is dat veel mensen een powerbank voornamelijk op vakantie gebruiken. Op de camping is een fel zaklampje geen overbodige luxe, bijvoorbeeld wanneer je ’s nachts het toilet probeert te bereiken. Meestal bevindt zich aan de zijkant een schakelaar waarmee je het lampje in- en uitschakelt. Onder meer producten van merken als Trust, WakaWaka en Aukey hebben geregeld een zaklantaarn aan boord.

Tip 08 Veel kleine powerbanks fungeren net zo gemakkelijk als zaklantaarn.

Tip 09: Led-indicators

Bij gebruik van een powerbank is het handig om te weten hoeveel resterende acculading er nog is. De meeste producten geven de actuele status via led-indicators aan, maar dat is niet altijd het geval. Voornamelijk bij de goedkopere producten ontbreken ze nogal eens … dan is het dus domweg gissen wanneer je de powerbank weer moet opladen. Kies dus bij voorkeur voor een exemplaar waarop je de batterijstatus gemakkelijk kunt aflezen. Vaak werkt dat via vier led-indicators aan de bovenzijde of zijkant. Branden ze allemaal, dan is de interne accu volledig opgeladen.

Tip 09 Aan de hand van vier led-indicators controleer je de actuele acculading.

Startkabels

Powerbanks zijn breder inzetbaar dan je in eerste instantie zou denken. Zo zijn er al producten met een interne zaklamp, zoals je in tip 8 leest. Daarnaast bestaan er mobiele opladers met startkabels, zoals de Denver JST-10010 en Trust Urban Cara Jump Starter & Powerbank. Handig als je ooit te maken krijgt met een lege accu van een auto of motor. Via een apart verloopstukje sluit je de startkabels op de powerbank aan. Houd wel rekening met een relatief hoge aanschafprijs.

Wie veel met de auto of motor op pad gaat, kan een powerbank inclusief startkabels overwegen.

Tip 10: Fietsend opladen

Veel fietsers gebruiken hun smartphone om te navigeren en hun ritjes te registreren. Zij hebben hiervoor vaak een speciale smartphonehouder op het stuur gemonteerd. Een nadeel is dat navigatie-apps de accu in rap tempo leegslurpen. Fabrikanten spelen hierop handig in door powerbanks te ontwikkelen waarmee je de smartphone tijdens fietstochtjes oplaadt. Zo heeft het Nederlandse fietsmerk Cortina bij bepaalde modellen een powerbank onder het stuur verwerkt. Heb je al een goede fiets? Met de Topeak Mobile PowerPack monteer je zelf een mobiele oplader onder de stuurpen. De fabrikant heeft de behuizing hierop afgestemd, zodat de powerbank niet uitsteekt. Verder bestaat er met de Teasi Smar.T ook een product dat je rechtstreeks op de naafdynamo kunt aansluiten. Op die manier laad je de powerbank dus rechtsreeks op door te fietsen. Nuttig is dat dit apparaat tevens fungeert als fietslamp.

Tip 10 Sommige fietsen van Cortina hebben onder het stuur een powerbank.

Kooptips

Varta Powerpack 6000
Prijs: € 20,-

Wie behoorlijk wat accucapaciteit voor een acceptabele prijs wenst, kan de Powerpack 6000 van het Duitse batterijmerk Varta overwegen. Zoals de productnaam al doet vermoeden, is er in de behuizing een accu met een capaciteit van 6.000 mAh verwerkt. Volgens de fabrikant is dat genoeg om tweemaal een smartphone of eenmaal een tablet volledig op te laden. De zijkant bevat hiervoor twee usb-poorten met een stroomsterkte van 1 en 2,4 ampère. Er is ook nog een zaklamp geïntegreerd. Fijn is dat de bovenzijde vier led-indicators bevat om de huidige acculading aan te duiden. Opladen gebeurt met een micro-usb-kabel.

Belkin MIXIT Power Rockstar 10000
Prijs: € 70,-

Belkin heeft met de MIXIT Power Rockstar 10000 een fraaie powerbank op de markt gebracht met een aluminium afwerking. Het platte kastje heeft een gemagnetiseerd opbergsysteem waarin je de meegeleverde micro-usb- óf lightning-kabel van ruim veertien centimeter kwijt kunt. Er handig, omdat je dan geen extra kabeltje meer op zak hoeft te hebben. Daarnaast zijn er ook nog twee reguliere usb-poorten voorhanden die ieder een stroomsterkte leveren van 2,4 ampère. De accucapaciteit is met 10.000 mAh behoorlijk ruim, daarmee kun je een tablet ongeveer tweemaal opladen. Voor het opladen van deze powerbank gebruik je de meegeleverde micro-usb-kabel. Aan de hand van vier led-indicators controleer je de batterijstatus.

Xtorm XB202
Prijs: € 85,-

Als je een flinke lading mobiele energie nodig hebt, ben jij bij de Xtorm XB202 aan het juiste adres. Deze powerbank met een rubberen afwerking kan een elektrische lading van maar liefst 17.000 mAh vasthouden. In de behuizing is een uitneembare micro-usb-kabel verwerkt, zodat je voor veel mobiele apparaten geen aparte kabel meer hoeft mee te nemen. Dankzij ondersteuning van usb-c gebruik je de XB202 ook om MacBooks en andere geschikte laptops van een verse lading energie te voorzien. Daarnaast zijn er twee reguliere usb-poorten van 2,4 ampère beschikbaar. In totaal kun je dus gelijktijdig drie apparaten opladen. De XB202 ondersteunt de techniek Quick Charge 3.0, zodat je geschikte toestellen vlot kunt opladen.

0 Reactie(s) op: Zo vind je de beste powerbank

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.