Zo voorzie je foto's van locatiegegevens

Door: kees-krick | 11 januari 2015 13:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Tip 05: Via wifi

Heeft jouw camera geen gps aan boord, maar beschikt het toestel wel over wifi? Dan stelt de fabrikant een gratis app beschikbaar waarmee je de camera draadloos met je smartphone kunt verbinden. Zodoende kun je de foto's die op je camera staan bekijken, ze op je telefoon bewerken, delen op internet en vaak ook de camera op afstand bedienen. Omdat je telefoon wel over gps beschikt, kan de app de foto's in de camera van locatiegegevens voorzien. Het is dan wel nodig de app tijdens het fotograferen op je telefoon te laten meedraaien, zodat je locatie continu bekend is. Zodra je klaar bent en de camera via wifi met je telefoon verbindt, worden de locatiegegevens naar de camera gestuurd en in de foto's opgeslagen. Soms kan het ook direct tijdens het fotograferen gebeuren. In dat geval moet de draadloze verbinding met je camera wel continu in stand blijven. Daarnaast kost deze optie meer stroom op zowel je telefoon als de camera.

Tip 05 Via een smartphone kun je foto's in de camera van locatiegegevens voorzien.

Tip 06: Achteraf

Wat nu als er geen gps en ook geen wifi op je camera zit, zoals op het gros van de camera's het geval is? Ook dan is het mogelijk om locatiegegevens in foto's op te slaan, al is het wel iets meer werk. Er bestaan namelijk talloze apps voor smartphones die voor je bijhouden waar je zoal naartoe gaat. Door elke paar seconden je positie te bepalen, wordt een zogenaamd spoor of track gemaakt. Zo zie je precies wanneer je waar was. Een spoor kun je op ieder moment starten en weer stoppen. In de app kun je dus een hele verzameling aanleggen bijvoorbeeld als je gaat hardlopen, fietsen, of een dagje op stap bent. Zo'n spoor kun je vervolgens naar de computer versturen. Dat kan onder andere via e-mail of een cloud-dienst zoals Dropbox of Google Drive. Het enige wat nu nog hoeft te gebeuren, is het koppelen van de locatiegegevens uit een spoor aan de foto's die je met je gewone camera hebt gemaakt. Ook daar bestaat handige software voor. We laten het proces stap voor stap aan je zien.

Tip 06 Door een spoor bij te houden, kun je foto's achteraf locatiegegevens geven.

Tip 07: iPhone

Het begint dus met het opnemen van een spoor op je smartphone. Daar bestaan veel apps voor, bijvoorbeeld (topografische) kaartprogramma's en fitness-apps. Het maakt niet echt uit welke app je gebruikt, zolang je maar een spoor kunt opnemen en dit via bijvoorbeeld e-mail kunt versturen. Een prima gratis app voor de iPhone is myTracks. Op Android kun je het bijna gelijknamige My Tracks gebruiken. Laten we de iPhone als voorbeeld nemen. Je start myTracks, tikt linksonder op REC en kiest Start recording. Vanaf nu wordt je locatie geregistreerd in een spoor. Dit zie je als een lijn op de plattegrond. Nu kun je gaan fotograferen.

De app kun je zolang laten lopen als je wilt en de accu van je telefoon het uithoudt. Na afloop tik je weer op REC en kies je Stop recording. Tik op het map-pictogram en je ziet alle opgenomen sporen. Kies er een uit, tik bovenin achter de naam van het spoor op het informatie-pictogram en tik daarna op het delen-pictogram. In het Export-scherm tik je opnieuw op een delen-pictogram. Kies Mail en stuur het bestand naar jezelf, of kies Open in als je het spoor via een app zoals Dropbox wilt overzetten. Het spoor wordt als een gpx-bestand bewaard.

Tip 07 Verstuur een spoor via bijvoorbeeld e-mail aan jezelf.

Tip 08: Android

Met de app My Tracks op Android werkt het in grote lijnen hetzelfde als op de iPhone (zie vorige tip). Eerst neem je een spoor op door op de opnameknop te drukken. Zodra je klaar bent druk je op de stop-knop. Alle sporen komen op het hoofdscherm van de app te staan. Selecteer een spoor en kies in het menu voor Exporteren. Opslaan kan in het geheugen van de telefoon, waarna je het bestand zelf kunt oppakken vanuit bijvoorbeeld de mail-app of de app van Dropbox. Rechtstreeks vanuit My Tracks naar je Google Drive versturen kan eventueel ook. Let er wel op dat je op het scherm Exporteren naar kiest voor het bestandsformaat GPX. Standaard kiest de app namelijk voor KML.

Tip 08 Exporteer het spoor als een gpx-bestand.

Tijd synchroniseren

Om foto's achteraf van locatiegegevens te voorzien, is het belangrijk dat de klok in je camera de juiste tijd aangeeft. Het opnametijdstip van de foto wordt namelijk gebruikt om in het spoor te zoeken waar je op dat moment was. Loopt je camera een minuut voor of achter, dan wordt dus al de verkeerde locatie gekozen. Tenzij je langer op dezelfde plek bent gebleven. Je kunt het beste de tijd die je smartphone aangeeft op de camera instellen. Dan weet je zeker dat de gegevens straks kloppen.

4 Reactie(s) op: Zo voorzie je foto's van locatiegegevens

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 januari 2015 18:45 Anoniem
  en al die gegevens "moeten "in de cloud opgeslagen zodat je nog beter te analyseren bent als consument.

  NIET doen dus…..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 april 2015 20:20 Anoniem
  Ik denk dat ik me red met mijn gewone camera en de route ingetekend op google-maps. Mag dat ook?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 april 2015 19:54 Anoniem
  Ik heb foto's gemaakt van wat ik vandaag allemaal opgeraapt heb maar ik gooi het in mijn fietstas en als ik thuis ben of bij een prullenbak waar ik het in kan gooien maak ik foto's. Ik kan wel op een kaartje aangeven welke route ik gefietst heb. is dat ook goed ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 augustus 2015 15:08 Anoniem
  hoe kan ik mijn locatie gegevens vervolgens met mijn foto's meekopieren naar mijn pc?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.