Een NAS maakt het eenvoudig om bestanden centraal op te slaan. Alle computers in uw thuisnetwerk kunnen muziek, films en documenten bewaren op één plek. Het opvragen van een bestand/mappenlijst duurt lang. Dit geldt ook voor een eenvoudige zoekopdracht naar een bepaald bestand. Dankzij een schijfletterkoppeling en neoSearch versnelt u dit proces aanzienlijk.

1. Schijfletter koppelen

Uw NAS is bereikbaar via Start / (Deze) Computer / Netwerk (of Mijn Netwerklocaties). Hier vindt u de NAS meestal terug als \\NaamVanApparaat. De NAS is ook bereikbaar op \\IpNummerVanUwApparaat. U kunt de netwerkschijf sneller openen door er een schijfletter aan te koppelen. Dit vermindert niet alleen het aantal klikken dat u moet doen naar uw gedeelde bestanden, de schijf wordt ook sneller benaderd door Windows. Zoek uw netwerk harde schijf op via (Deze) Computer. Selecteer de bron die u bereikbaar wilt maken met een schijfletter door de map aan te klikken. Kies in het menu Extra voor Netwerkverbinding maken. Windows vraagt om een schijfletter, bijvoorbeeld Z. Plaats een vinkje bij Opnieuw verbinding maken bij aanmelden. Hiermee wordt de schijfletterkoppeling automatisch aangemaakt. De gedeelde bron op uw netwerkschijf is vanaf nu zichtbaar als schijfletter in (Deze) Computer. De koppeling is eenvoudig ongedaan te maken via het menu Extra / Netwerkverbinding verbreken in (Deze) Computer.

© PXimport

Koppel een schijfletter aan een gedeelde bron van uw netwerk harde schijf.

2. neoSearch

Een desktopzoekmachine kan het zoeken en vinden van bestanden op uw computer aanzienlijk versnellen. Helaas ondersteunen veel van dit soort programma’s alleen lokale NTFS-schijven of trekken ze een zware wissel op de prestaties van uw computer. neoSearch is een licht programma en kan lokale – en netwerk harde schijven indexeren. Vervolgens kunt u snel zoeken op de NAS en het gewenste bestand direct openen.

Download en installeer neoSearch via www.koshyjohn.com. Na de installatie verschijnt neoSearch als icoon op uw bureaublad en draait het programma in de achtergrond. Dit laatste ziet u aan het icoontje van een vergrootglas in uw systeemvak. U opent neoSearch door op één van deze iconen te dubbelklikken of met de toetscombinatie Windows-toets + s (de ‘s’ van ‘search’). U kunt een zoekopdracht geven door een gedeelte van de bestandsnaam te tikken. Meerdere woorden zijn mogelijk. Bevestigen met enter is niet nodig, de zoekresultaten verschijnen direct in beeld.

© PXimport

De zoekopdracht wordt direct gestart zodra u een gedeelte van de bestandsnaam intypt.

3. Zoekindex aanpassen

De zoeksnelheid van neoSearch is hoog omdat het programma een database aanlegt waarin de zoekopdracht wordt uitgevoerd. Deze index kunt u naar wens aanpassen en regelmatig laten verversen. Open de instellingen van neoSearch met Options en kies het tabblad Include. Klik op Clear om alle schijven die standaard worden geïndexeerd te verwijderen. Gebruik de knop Browse en blader naar de gedeelde bron op uw netwerk harde schijf. Als u een schijfletter koppeling hebt gemaakt (stap 1), klik deze dan aan. Bevestig met de knop Include. Herhaal dit voor alle schijfstations die u wilt opnemen in de database en bevestig met Done.

De index van neoSearch kunt u handmatig bijwerken met de knop Index. Als u een grote netwerkschijf hebt met veel bestanden, kan het bijwerken van de complete index enige tijd in beslag nemen. Zorg er daarom voor dat de index automatisch wordt bijgewerkt. Open de instellingen van neoSearch via Options en kies in het tabblad Index voor Daily. De index wordt nu dagelijks ververst.

© PXimport

Geef aan welke (netwerk)schijven neoSearch voor u moet indexeren en laat de database dagelijks bijwerken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten