Zolo Liberty+ - Voor sporters en slechthorenden

Door: lub-snoek | 09 november 2017 08:22

Review

Zolo, een dochteronderneming van Anker, heeft onlangs een nieuw product gelanceerd, de Liberty+. Het bestaan van deze koptelefoon is deels te danken aan een bizar succesvolle campagne op Kickstarter. Is het vertrouwen van de sponsors terecht, of hebben ze op het verkeerde paard gewed?

Zolo Liberty+

Prijs: 149 dollar
Drivers: 2 x 6mm
Impedantie: 16Ohm
Frequentiebereik: 20Hz – 20kHz
Verbinding: Bluetooth 5.0
Batterijduur: 3,5 uur per lading, 48 uur met oplaadcase
Oplaadtijd: 1,5 uur voor de set, 3 uur voor de oplaadcase
Waterbestendigheid: IPX5
Gewicht: 228 gram
Website: zoloaudio.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Batterijduur
 • Stevig
 • Bluetooth 5
 • Kan met Transparancy dienen als gehoorapparaat
 • Minpunten
 • Geen aptX
 • Beetje lomp
 • App nog niet af

True wireless koptelefoons zijn helemaal in, en we zien dan ook steeds meer exemplaren langskomen. Waar grote namen als Apple, Samsung en Sony in de markt stappen met high-end exemplaren, vullen kleinere merken vaak de markt met goedkopere modellen. Zolo is zo’n merk, die met de Liberty+ een betaalbaar alternatief wil bieden voor de AirPods van Apple en Gear IconX van Samsung.

Opvallend stevig

De Zolo Liberty+ is verkrijgbaar in twee kleuren: zwart en wit. Hoewel je zou denken dat je hiermee kunt kiezen tussen een onopvallende en opvallende variant, is niets minder waar. De Liberty+ is namelijk zo groot dat je omgeving van heinde en verre kan zien dat je een koptelefoon draagt – welke kleur je ook draagt. De Zolo Liberty+ is misschien niet subtiel, maar ziet er wel modern uit. Vooral de witte variant zou niet misstaan in een aflevering van Star Trek.

De Zolo Liberty+ wordt geleverd met een scala aan opzetstukken, waardoor het makkelijk is om een goede pasvorm te vinden. Ook blijft de koptelefoon stevig zitten door het vleugeltje aan de bovenkant van de koptelefoon. Dit is in het geval van de Liberty+ een groot pluspunt, aangezien de koptelefoon vooral wordt geadverteerd als sportoordopje.

Klaar is case

Net als veel true wireless koptelefoons wordt de Zolo Liberty+ geleverd met een opbergcase waar je de set in kunt opbergen en tevens opladen. Dit is ook meteen het meest opvallende aan de Liberty+, aangezien de koptelefoon een totale batterijduur van maar liefst 48 uur belooft. En het mooie is: ze komen aardig in de buurt. Waarschijnlijk is de goede batterijduur voor een groot te danken aan het formaat van de koptelefoon en de energiezuinigheid van bluetooth 5. De opbergcase is logischerwijs vrij zwaar, aangezien de interne batterij de Liberty+ ruim 6 keer opnieuw kan opladen. Op het gebied van batterijduur leest de Zolo Liberty+ de vaak veel duurdere concurrentie de les.

Helaas voelt het klepje van de case niet heel stevig aan, waardoor de oplaadcase een vrij kwetsbare indruk achterlaat. De case geeft een batterij-indicatie in de vorm van 3 lichtjes aan de voorkant – de koptelefoon zelf heeft helemaal geen batterij-indicatie. Als de dopjes leeg zijn, vallen ze gewoon zonder waarschuwing uit.

Geluid

De drivers van de Zolo Liberty+ zijn verstevigd met grafeen; een vrij nieuw materiaal wat tientallen keren sterker is dan het sterkste metaal - met slechts een fractie van het gewicht. Hierdoor is de driver steviger en tegelijkertijd lichter, wat resulteert in een betere geluidskwaliteit vergeleken met een reguliere driver van hetzelfde formaat.

Toch is het geluid van de Zolo Liberty+ niet zo denderend als je zou denken. Het geluid is vrij helder en gelukkig is de bas niet zo aanwezig als bij veel andere koptelefoons, maar het geluidsbeeld is niet heel gedetailleerd. De kans is echter klein dat je hier iets van zult merken tijdens het sporten – de dopjes sluiten je oor goed af en het geluid is voor alledaags gebruik prima.

Ondanks de aanwezigheid van bluetooth 5, is de Zolo Liberty+ niet uitgerust met aptX. Ook is er sprake van een kleine vertraging in de audio, wat merkbaar is bij het afspelen van video’s. Het is wattegenstrijdig: Zolo pronkt met drivers van grafeen voor een betere geluidskwaliteit, maar voegt niet bijvoorbeeld aptX HD toe waarmee gebruikers ook daadwerkelijk muziek van hogere kwaliteit kunnen afspelen.

Bediening

Het is voor true wireless koptelefoons vaak een uitdaging om de knoppen voor de bediening kwijt te kunnen. De 2 knoppen op de Liberty+ hebben voor een groot deel dezelfde functie, behalve bij het kiezen van het volgende of vorige nummer.

 • 1 keer drukken: afspelen/pauzeren/oproep beantwoorden
 • 2 keer drukken: spraakassistent Siri of Google
 • 1 seconde inhouden rechterdopje: volgende nummer
 • 1 seconde inhouden linkerdopje: vorige nummer
 • 3 seconden inhouden linkerdopje: Sound Isolation inschakelen
 • 5 seconden inhouden: uitschakelen

Transparancy

De Zolo Liberty+ heeft ook een functie waarbij het omgevingsgeluid wordt versterkt: Transparacy. Dit lijkt op de Ambient modus die we zagen bij de true wireless van Sony, en is een functie die vooral in het verkeer levens kan redden omdat extern geluid in de koptelefoon wordt doorgelaten. Tijdens het beluisteren van muziek hoor je duidelijk de omgevingsgeluiden - alsof je het geluid via een speaker luistert en dus gewoon omgevingsgeluid kunt horen.

Als je geen muziek afspeelt is de Transparancy echter zo gevoelig dat de Liberty+ bijna verandert in een gehoorapparaat. Al het geluid binnen een straal van 2 meter wordt bijna oorverdovend versterkt en alles daarbuiten vang je vrijwel niet op. Transparancy is handig voor geluiden die zich vlakbij je bevinden en die je anders tijdens het luisteren van muziek niet zou horen, maar zachtere geluiden hoor je tijdens het afspelen van muziek alsnog niet. Tijdens de stiltes tussen de nummers of stiltes die in een nummer vallen heb je al snel het gevoel dat je een gehoorapparaat met een paar miliseconden vertraging in je oren hebt.

Met de bijbehorende app Zolo Life krijg je meer details te zien over de Liberty+ en kun je verschillende functies bedienen. Zo kun je Transparancy aan- en uitzetten, de spraakassistent activeren en zelfs het geluid aanpassen middels een EQ met meerdere presets. De app past qua kleur goed bij de Zolo Liberty+, maar werkt op het moment van schrijven niet altijd even soepel.

Conclusie

Op Kickstarter werd de Zolo Liberty+ neergezet als een true wireless koptelefoon zonder concessies en op veel gebieden maakt Zolo die belofte waar. De batterijduur is bizar goed en ook aan pasvormen is er geen gebrek. Ook de toevoeging van bluetooth 5 maakt de Liberty+ toekomstbestendig.

Helaas mist het aan functies als aptX en is de koptelefoon niet bepaald subtiel qua formaat. Met een prijskaartje van 149 euro is de Zolo Liberty+ niet enorm duur, maar qua geluid en functies hadden we een prijskaartje van rond de 100 euro iets passender gevonden.

1 Reactie(s) op: Zolo Liberty+ - Voor sporters en slechthorenden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 november 2017 12:43 mslion
  Ik vroeg me af hoe lang de vertraging is? Ik ben namelijk visueel gehandicapt en zodoende werk ik met voice-over op mijn iPhone en daarom wilde ik ook graag weten in hoeverre de applicatie toegankelijk is? Ik kan namelijk zelf niet verder in de applicatie omdat ik de dopjes nog niet heb aangeschaft. Tevens vroeg ik me af of ze langdurig lekker zitten in je oor? Ik heb namelijk altijd wel een dopje in om met mijn telefoon of pc te werken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.