Zorg voor een veilig draadloos netwerk

Door: Edmond Varwijk | 14 februari 2012 16:24

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

De router is voor veel mensen een onbekend terrein. Sterker nog, de router is een apparaat dat velen angst inboezemt. Gaat er namelijk iets mis, dan werkt er inmiddels heel veel in huis ineens niet meer. Toch zijn er veel interessante opties in te stellen in een router, en kunnen veel zaken beter dan hoe ze nu werken.

Andere router

Een artikel maken over routers is lastig, omdat er enorm veel merken en modellen zijn en de functionaliteit tussen al die routers flink verschilt. Adviseren een andere router te kopen is lastig vanwege de kosten die daarmee gemoeid zijn, zelfs al is de nieuwe router op basis van nieuwe mogelijkheden en een betere netwerksnelheid, zeker zijn geld waard. Hebt u een oude router en geen geld of zin om een nieuwe te kopen, informeer dan eens bij uw internetprovider of u niet in aanmerking komt voor een nieuwe router. Of dat u tegen verlenging van uw contract met bijvoorbeeld een jaar, een nieuw model router krijgt. Voor dit artikel hebben wij twee routers als voorbeeld genomen die veel gebruikt worden en die bovendien ook bij internetabonnementen worden meegeleverd, namelijk de Fritz!Box Fon WLAN 7390 en de Cisco Linksys E4200.

1. Inloggen en dichttimmeren

Het eerste wat u moet doen bij een router, is deze afschermen voor andere 'beheerders' dan uzelf. Elke router komt met een standaard wachtwoord de fabriek uit en op internet zijn talloze sites waar al die standaard wachtwoorden netjes staan opgesomd. Dat is dus geen veilig wachtwoord. Daarom is het belangrijk de router te beveiligen met een wachtwoord dat alleen u kent. Log in met het standaard wachtwoord in dat veelal in de handleiding van de router staat en vul dan bij Beheer / Routertoegang het nieuwe wachtwoord in. De Fritz!Box vraagt tijdens de eerste configuratie om een wachtwoord in te stellen. Later is deze te wijzigen via Settings / Systems / Fritz!Box Password.

Met een wachtwoord beveiligt u de routerconfiguratie tegen ongewenste veranderingen.

2. Extern beheer

Het instellen van een wachtwoord is nog niet voldoende om de router echt ontoegankelijk te maken voor onbevoegden. Op de Linksys, maar ook op menig andere router kunt u de mogelijkheid tot inloggen op de router ook nog eens beperken tot bepaalde netwerken. Het is namelijk mogelijk om via internet of een draadloos netwerk op de router in te loggen. Om ervoor te zorgen dat niemand meer via internet op de router kan komen, gaat u op de Cisco naar Beheer / Extern beheer / Uitgeschakeld. Behalve voor internet is het ook handig om beheer via het draadloos netwerk uit te schakelen. Daarmee voorkomt u dat, mocht men in het draadloos netwerk weten in te breken, ook nog eens in de router kan komen. Dit doet u door de optie Toegang via WLAN uit te schakelen. Wilt u het helemaal goed doen, kies er dan voor om het lokaal beheer via HTTPS uit te voeren en schakel het minder veilige HTTP uit. Op de Fritz!Box ontbreken deze opties.

Beperk toegang tot de router tot alleen het eigen bekabelde netwerk en HTTPS.

3. Firmware updaten

Het updaten van de firmware van een router maakt deze doorgaans sneller, stabieler en veiliger. Nieuwe firmware kan echter ook nieuwe functionaliteit toevoegen aan de router.

Het updaten van de firmware gaat in het algemeen als volgt: download de firmware van de website van de fabrikant van de router, en sla het op op de computer. Het is vaak een zip-bestand dat u nog moet uitpakken. Het kan ook zijn dat het bestand meteen al het juiste bestandsformaat heeft, dan hoeft u niets te doen. Staat de nieuwe firmware klaar op de computer, dan kan het via de webinterface van de router geüpload worden. Vaak is een reboot nodig om deze bewerking af te ronden.

Voor Cisco-router gaat u naar Beheer / Firmware-upgrade. Controleer vooraf de huidige firmwareversie via Status, en kijk op de website van Cisco of er nieuwere firmware is voor de router. Wanneer dat het geval is, download u het naar de computer en uploadt u het naar de router.

De Fritz!Box kan zichzelf upgraden, het is dus niet nodig de firmware eerst te downloaden. Via Settings / System / Firmware Update hebt u de keuze tussen Firmware file of Online Update. Klik op Find New Firmware. Is er nieuwe firmware gevonden, klik dan op Start Firmware Update Now. Wacht dan tot het downloaden en updaten klaar is.

Update de firmware voor meer snelheid, stabiliteit, veiligheid en functionaliteit.

Fritz!Box gebruiken bij Ziggo en UPC

Aanbieders van kabelinternet, zoals Ziggo en UPC staan geen andere apparatuur toe dan wat ze zelf leveren. Dit betekent dat, hoewel er al tijden een kabelinternet-versie van de Fritz!Box is, deze in Nederland niet eens los te koop is. Want zodra u deze aan zou sluiten op het netwerk van Ziggo of UPC, wordt de Fritz!Box geblokkeerd. Toch is het wel mogelijk een Fritz!Box te gebruiken, ook als u kabelinternet hebt. Daartoe moet u de Fritz!Box zo configureren dat LAN-poort A of 1 een WAN-poort wordt, die u aan het Ziggo- of UPC-modem kunt koppelen. Kies hiervoor Settings / Internet / Account Information en kies bij Operating Mode voor Establish own Internet connection / Account information / No account information required. Vul tot slot bij Upstream en Downstream zoveel mogelijk negens in. Klik op Apply en verbindt nu LAN-poort 1 of LAN-poort A met het kabelmodem. Verbindt dan de overige computers met de andere LAN-poorten. Het is ook mogelijk deze instelling direct te maken bij ingebruikname van de router. Kies in de wizard bij ISP voor Other ISP / Internet connection via cable port, zet de bandbreedtes op zoveel mogelijk negens, en bevestig de nieuwe configuratie.

Een Fritz!Box kan ook direct achter een kabelmodem worden gebruikt in routermodus.

4. Draadloos netwerk kiezen

Naast de notebook, is voor veel meer apparaten een draadloos netwerk de ideale manier om verbinding met het internet te kunnen maken. Een goed draadloos netwerk is dan ook van groot belang. Het moet snel en stabiel zijn, zo min mogelijk last hebben van de netwerken van de buren, en beveiligd zijn tegen indringers en andere afluisterpraktijken. De meeste routers bieden inmiddels ondersteuning voor 802.11n, en de keuze tussen de 2,4GHz en de 5GHz-band of allebei tegelijk. Controleer de specificaties van de verschillende apparaten om te zien of deze 802.11g of ook 802.11n ondersteunen. 802.11n heeft de voorkeur omdat het sneller is en een groter bereik heeft. Hebt u alleen netwerkhardware die 802.11g ondersteunt, dan is het voldoende de 2,4GHz-band in te schakelen. Hebt u ook 802.11n-apparatuur, dan kunt u ook de 5GHz-band gebruiken. U hebt dan dus beide banden ingeschakeld staan.

Controleer uw apparatuur dat van het draadloze netwerk gebruik wil maken, en zie of u de 2,4- of 5GHzband moet inschakelen.

1 Reactie(s) op: Zorg voor een veilig draadloos netwerk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 januari 2014 22:09 Anoniem
  Geen reactie is geen erectie
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.