Zorgeloos online

Door: Edmond Varwijk | 11 juni 2012 17:33

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Hebt u ook weleens het gevoel dat iedereen kan meekijken met wat u online aan het doen bent? Zo hebt u voor een Spotify-account Facebook nodig en houdt Facebook uw surfgedrag bij. Zolang u versleuteld werkt, en u privacygevoelige gegevens niet laat opslaan, kunt u zorgeloos online zijn, zonder dat andere mensen meekijken.

1. Scherm uw account af

Wilt u veilig online surfen, dan begint dat met het goed beschermen van uw account. Op een computer kan iedere gebruiker, ook als u de enige bent, een eigen account aanmaken en beveiligen, waardoor iedereen veilig internet kan gebruiken. Voor het met een wachtwoord beveiligen van uw account, gaat u naar Start / Configuratiescherm / Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht / Uw Windows-wachtwoord instellen. Hebt u uw account altijd gedeeld met anderen, maar wilt u er nu een wachtwoord opzetten zodat ze er niet meer bij kunnen, dan moet u in Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht kiezen voor Uw Windows-wachtwoord wijzigen / Een wachtwoord voor uw account instellen.

Een account is pas veilig wanneer het een wachtwoord heeft dat alleen u kent.

2. En tablets dan?

Zowel de iPad als Android-tablets zijn slechts bedoeld voor één gebruiker. Het is niet mogelijk meerdere gebruikers aan te maken en elk een eigen omgeving te bieden of de zoekgeschiedenis voor andere gebruikers af te schermen. Dergelijke functionaliteiten ontbreken volledig. Er zijn wel programma's te koop die ervoor zorgen dat een iPad of Android-tablet met meerdere gebruikers te gebruiken is, maar daar zitten ook veel nadelen aan. Om privé op een tablet te surfen, is het instellen van een wachtwoord de enige optie. Daarmee schermt u de gegevens en zoekgeschiedenis af voor gebruikers die dezelfde tablet gebruiken, maar het gevolg hiervan is ook dat ze het hele apparaat niet meer kunnen gebruiken.

Om een tablet privé te gebruiken, moet u een wachtwoord instellen.

3. Versleutel uw netwerk

Behalve de computer moet ook het netwerk afgeschermd worden. Dat doet u door het netwerkverkeer, althans voor het draadloos netwerk, te versleutelen. Dit is iets wat op de router moet worden ingesteld door WPA of liever WPA2 in te schakelen en een sleutel in te geven. Daarna moet u deze sleutel op alle apparaten die het draadloos netwerk mogen gebruiken, instellen. Dat een apparaat die sleutel kent, is het bewijs dat het een betrouwbaar apparaat is.

Door het draadloos netwerkverkeer te versleutelen voorkomt u dat anderen het gemakkelijk kunnen afvangen.

4. Https in plaats van http

Om te voorkomen dat anderen het verkeer tussen uw computer en websites op het internet afluisteren, is het verstandig het verkeer zoveel mogelijk te versleutelen. Simpelweg door zoveel mogelijk https te gebruiken in plaats van http. Veel sites bieden de mogelijkheid om op die manier versleuteld te communiceren. Helaas beperkt het grootste deel van de websites de versleuteling tot het inloggen, en bent u niet meer beveiligd wanneer u verder op de website surft. Toch is het verstandig van elke site die u bezoekt, of als bladwijzer of favoriet wilt bewaren, te kijken of er ook een beveiligde toegang tot is, simpelweg door hetzelfde adres te proberen, maar dan met https:// in plaats van http://.

Veel sites ondersteunen het gebruik van https.

5. SSL en TLS gebruiken

Wanneer u https gebruikt, schakelt u een techniek in die bekend staat als SSL of TLS. Deze technieken versleutelen de communicatie tussen twee computers, zodat afluisteraars kansloos zijn. Hoewel SSL en TLS het meest bekend zijn van https bij het browsen kan de techniek door veel meer programma's worden gebruikt. Bijvoorbeeld door ftp dat dan ftps heet maar ook zijn er chat en Twitter-programma's die deze vorm van beveiliging ondersteunen. Vaak is de beveiliging optioneel en moet u die apart inschakelen. Voor het gebruik van die technieken, bent u afhankelijk van de andere partij waarmee u communiceert, die moet het ondersteunen. Proberen kunt u het echter altijd, zoek daarvoor in de opties van een programma naar de mogelijkheid SSL of TLS in te stellen.

Zoek bij de opties van bekende programma's naar de mogelijkheid SSL of TLS in te schakelen.

0 Reactie(s) op: Zorgeloos online

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.