ZyXEL Powerline PLA4205 Starter Kit

Door: Jeroen Boer | 25 april 2012 12:14

Overige elektronica

Met powerline verandert u uw wandcontactdozen in een thuisnetwerk. Zo hoeft u geen draden te trekken en kunt u toch in iedere ruimte bedraad internetten. Steeds meer merken komen met de snellere 500Mbit/s-setjes. ZyZEL heeft de PLA4205-adapters in het assortiment.

De adapters in de ZyXEL Powerline PLA4205 Starter Kit zijn een traditioneel setje van fraaie, compacte adapters met de gebruikelijke statuslampjes met symbolen. Opvallend is het grote resetgaatje, dat u hopelijk nooit nodig hebt. De software van ZyXEL ziet er aantrekkelijker uit en bevat een optie om de prioriteit van de adapter te wijzigen. Eigenlijk is er verder weinig over dit setje te melden. ZyXEL heeft in ieder geval nog niet ontdekt dat het handig kan zijn om de beveiligingscodes los mee te leveren om een eigen netwerkwachtwoord in te stellen. Voor een zelfgekozen netwerkwachtwoord moet u de adapters dus lokaal instellen of de beveiligingscodes zelf even overschrijven. Uiteraard hebben deze adapters ook drukknopjes om een willekeurig netwerkwachtwoord uit te wisselen.

Snelheid

Voor de snelheidstest hebben we dezelfde procedure gebruikt als bij de eerdere 500Mbit/s-setjes die we in 2011 getest hebben. U vindt deze tests terug op onze website. We gebruiken een optimale, een matige en een slechte conditie, waarbij de verschillen zitten in kabellengte en stroomgroepen. Helaas is het bij powerline zo dat u in uw eigen huis heel andere snelheden kunt halen. De behaalde snelheid is namelijk afhankelijk van de staat van het elektriciteitsnetwerk. Zo maakt het verschil of de twee adapters op wandcontactdozen op dezelfde stroomgroep of op verschillende stroomgroepen zijn aangesloten. Ook de kabellengte tussen de twee adapters, lassen tussen de kabels en storingsbronnen als magnetrons, zijn van invloed op de snelheid. De enige manier om erachter te komen hoe power­line bij u thuis presteert, blijft helaas het zelf uitproberen. Overigens zijn de 500Mbit/s-setjes alleen interessant als de adapters relatief dicht bij elkaar zijn aangesloten. Bij wat grotere afstanden blijkt de 200Mbit/s-standaard in de praktijk net zo snel te zijn. Helaas is ook dit een kwestie van uitproberen. De ZyXEL-adapters zijn niet de snelste die we ooit zagen, maar presteren in vergelijking met andere adapters zeker niet slecht. Het zit een beetje in de middenmoot. De snelste adapters die we getest hebben komen nog steeds uit de stal van NETGEAR. De ZyXEL-adapters zijn ongeveer gelijkwaardig aan de Devolo dLAN 500 AVmini Network Kit die we eerder getest hebben.

Conclusie

ZyXEL heeft met de PLA4205 Starter Kit een net powerlinesetje waarvan de prestaties in orde zijn. Daar komt bij dat de straatprijs van dit setje prettig is. Besef wel dat uitproberen de enige manier is om er achter te komen hoe het setje bij u thuis presteert.

ZyXEL PLA4205 Starter Kit

Straatprijs € 89,-

Oordeel 8/10

Pluspunten

Compact

Snelheden in mindere condities relatief goed

Minpunten

Geen

0 Reactie(s) op: ZyXEL Powerline PLA4205 Starter Kit

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.