5 Dingen die je nu moet doen om je online privacy te beschermen

© PXimport

5 Dingen die je nu moet doen om je online privacy te beschermen

Geplaatst: 22 maart 2018 - 15:07

Aangepast: 15 december 2023 - 10:15

Redactie ID.nl

De onthullingen rondom Cambridge Analytica en Facebook tonen wederom aan dat er nog altijd op grote schaal gegevens over internetters wordt verzameld. Wacht je af tot het beter wordt of neem je zelf maatregelen om je privacy te beschermen? Dit zijn dé 5 dingen die je snel moet regelen.

partner

© PXimport

1. Gebruik beveiligingssoftware

Ga je online dan is het – naast zorgen voor de laatste updates – écht essentieel dat je al je apparaten voorziet van beveiligingssoftware. Hiermee kun je een hoop ellende voorkomen. Goede beveiligingssoftware beschermt niet alleen tegen virussen maar zorgt er ook voor dat je met je browser niet terecht komt op malafide websites. Daarnaast stelt het je in staat om toezicht te houden op de kids, voorziet het je apparaten van een antidiefstal oplossing en scant het je apps om te kijken of deze niet toegang krijgen tot persoonlijke gegevens. Duur? Nee, bij sommige pakketten zoals een internet abonnement van KPN is software die jouw PC, laptop, tablet of smartphone tegen virussen en malware beschermd, gewoon gratis inbegrepen.

2. Deel bewust

Een succesje op het werk, een behaalde zwemdiploma van de kids of dat geslaagde feestje zijn een paar gebeurtenissen die we vaak zonder erover na te denken delen, bijvoorbeeld via Facebook, LinkedIn, Instagram of ander social media kanaal.

We raden je aan om hier voorzichtig mee om te gaan en je profielen op sociale media zoveel mogelijk af te schermen voor onbekenden. Denk ook na wanneer een internetwinkel bij het afrekenen vraagt om niet relevante gegevens, zoals je geboortedatum. Hoe minder gegevens je achterlaat, des oninteressanter ben je en des te kleiner de kans op spam of misbruik van je data na diefstal door criminelen.

3. Gebruik unieke wachtwoorden

Steeds meer websites en diensten op internet vragen je om te registeren, bijvoorbeeld met een mailadres en wachtwoord. En omdat het al snel om tientallen registraties gaat, is de verleiding erg groot om gewoon een makkelijk te onthouden wachtwoord te bedenken en dat voor alle websites te gebruiken.

Ons devies: stop hiermee. Het eerste wat internetcriminelen doen wanneer ze een database met gebruikersgegevens buit maken, is automatisch testen of de gestolen logingegevens ook op andere sites werken. Bedenk of genereer bij daarom elke website of dienst een uniek en moeilijk te kraken wachtwoord en bewaar deze in een wachtwoordkluis, zoals bijvoorbeeld LastPass.

4. Schakel authenticatie in twee stappen in

Bij steeds meer diensten is het mogelijk om authenticatie in twee stappen in te schakelen. Het zorgt ervoor dat bij het inloggen op een website een extra check wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld via een code die per sms of een via een speciale app wordt verzonden. Het grote voordeel van deze methode is dat hackers en criminelen je account niet meer kunnen kapen, zelfs als ze over de gebruikersnaam en het wachtwoord beschikken.

5. Bescherm je browser

Van alle hulpmiddelen die je gebruikt om het internet op te gaan, is je browser de meest kwetsbare. Reden hiervoor is dat vrijwel alle websites je proberen te volgen, bijvoorbeeld door middel van cookies of omdat je bij je Facebook-, Google- of Microsoftaccount bent ingelogd. Klaar bij een account? Log dan uit. Gebruik daarnaast hulpmiddelen als Ghostery om ervoor te zorgen dat het voor veel partijen erg lastig wordt om te volgen wat je op internet doet en waar je zoal bent geweest.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten