7 besparingen tijdens die gezellige maar o zo dure decembermaand

© PXimport

7 besparingen tijdens die gezellige maar o zo dure decembermaand

Geplaatst: 13 november 2018 - 14:40

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Partnerredactie

December is een dure maand met tal van feestdagen. Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw zijn bij uitstek gelegenheden om over en weer mooie cadeaus te geven. Daarnaast verwachten we een feestelijke aankleding en een overvloed aan lekkernijen. Alles bij elkaar kan dat behoorlijk in de papieren gaan lopen. Gelukkig zijn er volop kansen om flink te besparen.

partner

© PXimport

1. Slim weggeven

Met Sinterklaas en Kerstmis geven we elkaar graag mooie cadeaus. Producten zijn in deze periode vaak wel extra duur. Daarnaast loop je het risico dat de mooiste spullen snel zijn uitverkocht omdat iedereen op koopjesjacht is. Slimmer is het daarom om gedurende het jaar alert te zijn op leuke aanbiedingen. Je kunt het maar alvast in huis hebben en bent er zo veel minder geld aan kwijt.

Extra voordeel is dat je jouw uitgaven zo mooi over het jaar kunt spreiden en niet alles tegelijk in die dure decembermaand hoeft te betalen. Met het Computer!Totaal Huishoudboekje.online zie je precies in welke maanden je geld overhoudt, omdat al je inkomsten en uitgaven netjes op een rij staan. Je ziet dus meteen welke maanden bij uitstek geschikt zijn om alvast een paar cadeaus in te slaan. Daarnaast is er een handige saldoprognose zodat je het verwachte saldo voor de komende dertig dagen alvast ziet.

Ook op markten, in tijdelijke (pop-up) winkels en op websites zoals Marktplaats.nl kun je prima producten voor een schappelijke prijs scoren. Behalve voor de feestdagen werkt deze strategie ook perfect voor verjaardagen, jubilea en andere festiviteiten. Je weet ver van te voren dat ze eraan zitten te komen, dus kun je daar prima op anticiperen.

Media has no description

© PXimport

2. Profiteer van kortingen

Kerstartikelen koop je bijna automatisch zodra overal kerstafdelingen en kerstmarkten opduiken. Je betaalt dan wel de hoofdprijs voor je kerstballen, lampjes, kaarsen, decoraties en al die andere leuke accessoires. Je kunt bergen met geld besparen door het niet voor maar juist ná de feestdagen te kopen. Winkels blijven namelijk met overschotten zitten die ze graag kwijt willen en geven daarom enorme kortingen.

Je moet er wel snel bij zijn, dus houd de uitverkoopdata nauwlettend in de gaten. Koop alleen wat je anders ook gekocht zou hebben. Want anders verdwijnt het in de kast en ben je juist duurder uit. Bij levensmiddelen is de houdbaarheidsdatum van belang. Je moet wel een redelijke termijn hebben om het op te eten of te drinken.

3. Mijd speciale feestdagverpakkingen

In supermarkten vind je vaak feestdagverpakkingen. Afbakbroodjes gerangschikt als kerstboom, roomboter in de vorm van een kerstklok, gourmetpakketten met voorgesneden vlees. Het lijkt handig en staat vast erg leuk, maar je betaalt er extra veel voor. Die afbakbroodjes scheur je meteen los, dus niemand krijgt die kerstboomvorm ooit te zien. En een gewoon pakje boter is aanzienlijk goedkoper.

Ook vlees kun je beter los kopen en zelf in reepjes snijden. Dan kun je precies kopen wat jij en je gasten lekker vinden en in de juiste hoeveelheid. Met een beetje creativiteit kleed je elke maaltijd vervolgens zelf leuk aan. Daarmee houd je het persoonlijk en uniek. Ga liever niet met een (te) lege maag de supermarkt in. Alles om je heen lijkt dan lekker, waardoor je gegarandeerd te veel koopt. Dat geldt trouwens het hele jaar door. In het Computer!Totaal Huishoudboekje.online is te zien aan welke rubrieken je bijvoorbeeld in de maand december opvallend meer uitgeeft vergeleken met andere maanden. Zoals aan boodschappen of allerlei extraatjes en cadeaus. Je kunt specifiek in kaart brengen hoeveel je uitgeeft aan de feestdagen, waardoor je weet waar dit jaar ruimte is om te besparen.

4. Een maatje kleiner

Waarom zou je de grootst mogelijke kerstboom kopen die nog in de huiskamer past, of het volledige huis onder de versieringen en kleurrijke lampjes bedelven. Een kleinere boom is een stuk goedkoper, even sfeervol en maakt net zoveel indruk als je hem op bijvoorbeeld een mooi versierd bij-tafeltje plaatst. Voor een kleinere boom heb je beduidend minder kerstballen, slingers, lampjes en andere versieringen nodig, wat nog eens mooie extra besparingen oplevert.

5. Tijdloos

Veel mensen sturen tegen het einde van het jaar wenskaarten naar familie, vrienden en bekenden. Koop je kaarten zonder jaartal, dan behouden ze hun waarde. Restanten kun je dus mooi een ander jaar versturen. Wat ook kan is zelf kaarten maken, of je eigen foto’s afdrukken. Met een camera of smartphone maak je in deze tijd van het jaar immers de sfeervolste foto’s. Is het te laat voor de kaarten van dit jaar, dan alvast voor volgend jaar.

Stuur alleen je naasten en beste vrienden een wat luxere kaart. Voor alle anderen volstaat een eenvoudige kaart ook wel. Sta er ook eens bij stil of het nog wel zo nodig is om stapels kaarten te versturen. Zeker als je de meeste mensen toch al via WhatsApp en allerlei andere digitale kanalen veelvuldig het beste toewenst.

6. De betere voornemens

De jaarwisseling is echt zo’n moment waarop velen van ons overgaan tot impulsacties. We noemen het ook wel goede voornemens. Probeer de verleiding te weerstaan om onder het mom van een gezondere levensstijl meteen een duur abonnement op de sportschool, yogalessen, of de zoveelste dieetmethode te nemen. Probeer liever eerst een tijdje een paar gratis en laagdrempelige alternatieven uit. Zoals wandelen, mediteren, hardlopen door de wijk, een rondje fietsen door de polder, of gezonder eten. Bevalt het en was het geen bevlieging? Dan kun je alsnog overwegen of zoiets als de sportschool wat voor jou is.

7. Vaste lasten drukken

December is een mooi moment om je vaste lasten onder de loep te nemen. Zoals abonnementen en verzekeringen, want vaak lopen die ongezien jarenlang door. Alle vaste lasten zie je in de financiële kalender van het Computer!Totaal Huishoudboekje.online. Wat is het, hoeveel ben je eraan kwijt en rond welke datum wordt het afgeschreven. Zijn er abonnementen waar je niets of nauwelijks nog iets mee doet? Dan kun je nu alvast kijken hoe en wanneer je ze kunt opzeggen of aanpassen. Ook een jaarrekening zit erin, zodat je aan de hand van de ervaringen van dit jaar goed voorbereid aan het nieuwe jaar kunt beginnen.

Want heb je bijvoorbeeld dat peperdure telefoonabonnement echt wel nodig? Als je die gigantische databundel toch nooit op krijgt, kun je maandelijks veel geld besparen door een stapje terug te doen. Zit je niet elk jaar of elke twee jaar op een nieuw telefoontoestel te wachten? Stap dan over op een SIM-only abonnement. Dan ben je nóg goedkoper uit en beslis je helemaal zelf of, wanneer en welk toestel je koopt. Controleer ook of je nog het juiste pakket bij jouw zorgverzekeraar hebt, of die doorlopende reisverzekering echt wel rendabel is en of er iets aan de energierekening te doen is. Alles bij elkaar levert je dat een mooie besparing op, zodat je elke maand meer overhoudt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten