Beveiligingscamera’s; installatietips voor optimale veiligheid

© PXimport

Beveiligingscamera’s; installatietips voor optimale veiligheid

Geplaatst: 3 december 2018 - 11:19

Aangepast: 14 december 2022 - 13:36

Partnerredactie

De winterdagen zijn kort en donker. Soms is het zelfs moeilijk te zien of er iemand in je eigen tuin staat. Wil je ‘s avonds met een gerust hart op de bank ploffen en niet bij ieder geluidje de gordijnen opentrekken? Installeer dan een beveiligingscamera. Maar doe dit wel goed, zodat je huis ook écht beveiligd is.

1) Waar zet je hem neer?

Het begint natuurlijk allemaal met het goed plaatsen van de camera(s). Een inbreker komt binnen via een raam of deur. Dit is dus geen geschikte plek, want dan wordt de camera onklaar gemaakt nog voor het iets heeft kunnen registreren.

Je kunt de camera het beste richten op je waardevolle voorwerpen en in de looprichting ernaartoe. Dan heb je bij diefstal in ieder geval bewijs in handen. Zorg ervoor dat de camera zo hangt dat je het gezicht van de dader in beeld krijgt. Plaats hem dus niet te hoog, want dan film je alleen de bovenkant van het hoofd.

Media has no description

© PXimport

2) Voorkom vals alarm

Richt de camera niet op een plek met veel beweging, zoals een kattenluik. Zo voorkom je vals alarm. Lampen van voorbijrijdende auto’s kunnen overigens ook op beweging lijken. Een PIR (Passieve Infrarood Detector) kan dit voorkomen.

Nog een tip: Een hoge lichtintensiteit kan de camera overbelichten en het beeld wit maken. Wanneer je een infraroodcamera op een felle lamp richt ‘s nachts gebeurt het tegenovergestelde; dan wordt het beeld zwart.

3) Installeren

Heb je bepaald waar je de camera hangt, dan begint het installatieproces. In veel gevallen, zoals de R2D van Foscam, kun de camera in verbinding brengen met een app. Dit zorgt ervoor dat je op afstand kunt zien of er beweging in huis is. Je moet dan wel aangeven via welke internetverbinding je de camera wilt bereiken, bijvoorbeeld

. Zorg bij Wi-Fi voor een stabiele verbinding.

Beveilig de verbinding vervolgens goed en kies voor een niet gemakkelijk te hacken wachtwoord. De naam van je huisdier of het standaard ‘admin’ is dus niet voldoende! Let op: pas altijd het wachtwoord aan tijdens de installatie en verander hem vervolgens ieder jaar voor optimale veiligheid.

4) Zorg dat je camera up to date is

Vervolgens moet je ervoor zorgen dat de software van de camera goed blijft werken. Hiervoor bieden fabrikanten firmware-updates aan. Deze zorgen ervoor dat bijvoorbeeld een fout in de besturing van het apparaat wordt hersteld. Deze updates zorgen er ook voor dat camera’s beschermd blijven tegen hackers.

Dat installeren kan lastig zijn, maar sommige fabrikanten helpen je hierbij. Zo heeft FOSCAM een één-klik firmware-upgrade ontwikkeld voor firmware-update op de mobiele app.

Media has no description

© PXimport

5) Opslag beelden

Tot slot moet je je afvragen wat er met de videobeelden gebeurt. Worden deze opgeslagen op een SD-kaart van de camera? Of ook op recorder met harde schijf? Een derde optie is opslag in de cloud.

Let wel op dat deze cloud beveiligd is! Alleen versleuteld verzonden en opgeslagen bestanden zijn veilig. Het is niet altijd even duidelijk of de fabrikant dit ook echt doet, dus controleer dit voor je de camera zijn werk laat doen. Bekende merken, zoals Foscam versleutelen de data standaard.

Tot slot moet je in de gaten houden dat je kiest voor een betrouwbare fabrikant, want: de cloud bestaat, zolang de fabrikant bestaat. Bij faillissement is de kans groot dat de cloud-service ook ophoudt te bestaan. Een beveiligingscamera van een onbekend, goedkoper merk kopen, is dus meestal niet zo’n goed idee.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten