De invloed van je internetsnelheid op online opslag

Door: - - | 14 februari 2018 17:27

Partner

Het gebruik van online opslagdiensten neemt explosief toe. In hoeverre moet je hier bij het kiezen van je internet abonnement rekening mee houden? We nemen de proef op de som.

partner

Waarschijnlijk maak je gebruik van Dropbox, OneDrive, Googledrive of heb je op je thuisserver of NAS ownCloud, Nextcloud of een vergelijkbare dienst. Al deze aanbieders zorgen ervoor dat je met al je apparaten altijd en overal toegang hebt tot je belangrijkste documenten, foto’s, video’s en andere bestanden. Maar in hoeverre heeft je internetverbinding invloed op het gebruiksgemak? We kijken naar wat de invloed is van je download- en uploadsnelheid.

Downloadverschillen

Afhankelijk van je locatie kun je momenteel kabelinternet krijgen met een snelheid van zo’n 200 Mbit. Deze snelheid wordt vaak echter niet gegarandeerd en is afhankelijk van diverse factoren. Maar wat is nu de maximaal haalbare snelheid en hoelang duurt het binnenhalen van materiaal? Stel dat een kennis of vriend 3 films in Blue-ray kwaliteit met je via zijn of haar online opslag deelt, dan is dat in totaal zo’n 40 GB. Ga je dat downloaden, dan kun je ondertussen even lunchen. Het duurt namelijk zeker een half uur voordat je dit binnen hebt. Ter vergelijk: met 500 Mbit glasvezel is dit klusje in zo’n 10 minuten geklaard.

Uploaden en delen

Maar wat als je nu zelf 40 GB naar je online opslag wilt uploaden, bijvoorbeeld omdat je dit materiaal wilt delen met anderen? Pas dan worden de verschillen tussen glasvezelinternet en kabel evident. Kabel werkt asynchroon en heeft een uploadsnelheid die slechts een fractie van de downloadsnelheid bedraagt. Heb je 200/20 Mbit kabel, dan zul je je pc meer dan 4 uur aan moeten laten staan voordat alle bestanden in de cloud staan. Met 500/500 Mbit glasvezel internet kun je computer of notebook al na een kwartier uitzetten. Het verschil is enorm en omdat bestanden steeds groter worden zul je dat de komend tijd steeds duidelijker gaan voelen.

Online backups maken

Misschien gebruik je geen online opslagdienst voor je bestanden, maar maak je wel gebruik van een online back-updienst zoals HiDrive of SugarSync. Dat betekent dat je notebook of computer periodiek een kopie van je belangrijkste bestanden moet uploaden. Heb je een harde schijf of ssd waarvan 100 GB moet worden geupload naar je online backupruimte? Met een kabelverbinding van 200/20 Mbit/s zal dit tenminste 12 uur (!) duren. Beschik je daarentegen over 500/500 Mbit glasvezel, dan is deze backup naar alle waarschijnlijkheid in nog geen half uur voltooid.

Benieuwd welke internetsnelheid voor jou beschikbaar is op je woonadres? Doe de glasvezel check op KPN.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.