Dit is de nieuwe Galaxy S9!

Door: - - | 27 februari 2018 17:03

Samsung Galaxy S9
Partner

Het wachten is voorbij. Afgelopen zondag zijn de nieuwe Samsung Galaxy S9 en S9+ geïntroduceerd. En ja, het is weer watertanden. Dit zijn de belangrijkste kenmerken.

Zijn ze revolutionair, innovatief en baanbrekend? Nee, dat zijn de nieuwe Galaxy S9 en S9+ niet. Wat dan wel? De nieuwe toestellen borduren verder op de succesvolle S8 en S8+ en zien er aan de buitenkant op het eerste gezicht ook vrijwel hetzelfde uit. Maar schijn bedriegt. Want in werkelijkheid zit de nieuwe Samsung Galaxy S9 helemaal vol met allerlei slimme verbeteringen en nieuwe features. Geen stilstand, maar een duidelijke stap vooruit. Dit zijn de belangrijkste veranderingen.

Nog steeds spraakmakend

Met zijn afgeronde scherm en fraaie ontwerp lijken de S9 en S9+ erg op het voorgaande model. Maar wie goed kijkt ziet dat het scherm net even meer ruimte inneemt dan voorheen. Wat ons betreft is dat geen zwaktebod. Het is een adembenemend toestel met een nog steeds spraakmakend design. En met een paar substantiële verbeteringen, zoals het feit dat de vingerafdrukscanner nu onder de camera zit. Geen vette vingers meer op de lens.

Muziek in de oren

Ondanks het slanke ontwerp en het scherm dat vrijwel de gehele voorkant vult, heeft Samsung ervoor gekozen om de nieuwe Galaxy toestellen gewoon te voorzien van een normale hoofdtelefoonaansluiting. Dat is wat ons betreft een pluim waard. En dat geldt overigens ook voor het feit dat dit nieuwe model nu ook is voorzien van stereospeakers. De nieuwe toestellen klinken dan ook stukken beter.

Variabel diafragma

Dat de S9+ een dubbele lens zou krijgen was al uitgelekt. Minder bekend was dat de lens een variabel diafragma heeft gekregen van f/1.5 en f/2.4. De S8 stond wat betreft fotografie al op eenzame hoogte, maar met deze nieuwe feature klimmen de nieuwe toestellen nog een paar treden hogerop de ladder. Het variabele diafragma zorgt ervoor dat je onder meer betere foto’s zult schieten bij weinig daglicht of in het donker.

Daarnaast is er nu een super slow motion modus waarmee het mogelijk wordt om bijna 1.000 frames per seconde te schieten. Dankzij bewegingsdetectie kan dit desgewenst automatisch worden ingeschakeld, zodat je geen mooi moment meer mist.

Softwareverbeteringen

Helaas is het niet zo vanzelfsprekend dat nieuwe toestellen ook de laatste versie van Android meekrijgen. Bij de nieuwe Galaxy S9 is dit wel het geval, want deze is standaard voorzien van Android 8.0 (Oreo). Daarnaast heeft Samsung zelf een aantal handige apps toegevoegd, zoals een eigen browser en een agenda app.

Wel sterk verbeterd is spraak assistent Bixby. Het is Samsung's antwoord op Siri en Google Now en het weet zich te onderscheiden door het feit dat je Bixby met spraakcommando’s door de menu’s en instellingen van je toestel kunt loodsen en zaken kunt laten aanpassen. Wel is het nog even wachten op het moment dat Bixby ook daadwerkelijk de Nederlandse taal zal gaan ondersteunen.

De combinatie van de nieuwe chipset – De Exynos 9810 – en de uitgekiende software, maakt de S9 niet alleen nog sneller dan zijn voorganger, maar ook zuiniger. En als hij dan leeg is, dan laad je ‘m snel weer op, desnoods draadloos.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.