Een gamelaptop voor ieder budget - Altijd en overal gamen

Door: partner-redactie | 30 oktober 2019 10:05

Partner

Wie denkt dat je voor een goede gamelaptop haast een extra hypotheek dient af te sluiten, heeft het mis. Voor het gros van de videospelletjes heb je namelijk helemaal geen peperdure hardware nodig. Ook met een betaalbare notebook speel je dus altijd en overal vermakelijke games. Hoe kies je dé perfecte gamelaptop die naadloos past bij jouw budget?

Partnerbijdrage

Veel mensen gebruiken tegenwoordig hun smartphone of tablet om onderweg of op een vakantiebestemming spelletjes te spelen. Logisch, want dit mobiele apparaat heb je altijd bij de hand. Bij een eenvoudig woord- of puzzelspelletje kun je met het bescheiden aanraakscherm nog wel uit de voeten, maar geavanceerde 3D-games vereisen grover geschut. Bij de betere games kun je namelijk niet zonder een toetsenbord en groot beeldscherm. Voor mobiel gebruik is een betaalbare gamelaptop een welkome aanvulling! Vergeleken met een reguliere notebook hebben deze apparaten een wat speelser design, zoals fraaie led-verlichting rondom het toetsenbord. Maar ook onder de motorkap zijn de componenten speciaal op gamers afgestemd.

Knap rekenwerk

Een goede gamelaptop moet snel kunnen rekenen. Voor het verkrijgen van mooie 3D-beelden zonder haperingen is een rappe processor en aparte videokaart vereist. Bedenk goed hoe ver je hierin wilt gaan, want dit betreffen namelijk veruit de duurste onderdelen van de laptop. Een recente Intel Core i5-processor met vier rekenkernen voldoet voor de meeste gamers prima. Je gebruikt daarmee een vlotte cpu met flink wat rekencapaciteit zonder dat je hiervoor meteen de hoofdprijs betaalt. Speel je graag loodzware games op een torenhoge videoresolutie, dan kun je een snellere Intel Core i7- of i9-processor overwegen. Houd wel rekening met een forse meerprijs.

Vloeiende gamebeelden

Moderne processors hebben tegenwoordig allemaal een geïntegreerde videochip aan boord. Die zijn prima geschikt om filmpjes, foto’s of desnoods eenvoudige videospelletjes op het scherm te toveren. Voor het genereren van driedimensionale gamebeelden op een acceptabele resolutie hebben geïntegreerde gpu’s helaas te weinig power. Om die reden bevat een gamelaptop vrijwel altijd een afzonderlijk ingebouwde videokaart, zodat de beelden zonder vertragingen voorbijrazen. De prestaties van videokaarten wisselen nogal. Wil je de nieuwste games op 4K-resolutie spelen? Dan moet je grof geld betalen, want alleen producten uit het hoogste prijssegment beheersen dit kunstje. Kies liever voor de gulden middenweg en ga voor een schootcomputer met een betaalbare videokaart. Die presteren tegenwoordig heel aardig. Kijk bijvoorbeeld eens naar laptops met de veelzijdige Nvidia GeForce GTX 1650. Met deze onlangs verschenen grafische adapter speel je de meeste games moeiteloos in full-hd-kwaliteit.

Hoogwaardige schermeigenschappen

Vanzelfsprekend wil je van oogstrelende gamebeelden optimaal genieten, dus zoek vooral naar een notebook met een goed beeldscherm. Er is een aantal zaken waarop je kunt letten. Zo biedt een monitor met ips-paneel tegenwoordig een zeer aanvaardbare reactietijd voor gamers. Voordelen van deze schermtechniek zijn verder de grote kijkhoeken en het indrukwekkende kleurbereik. Een levendige spelwereld met intense kleuren komt de gamebeleving ten goede. Bij een videokaart uit de middenklasse volstaat het gebruik van een 1080p-scherm. Een nóg hogere resolutie is voor gamedoeleinden in dit geval zinloos, omdat je hiervoor een uiterst kostbare videokaart nodig hebt.

Ruime dataopslag

Hoe meer opslagcapaciteit de beoogde gamelaptop bevat, hoe beter. Het herbergen van videospelletjes kost namelijk veel ruimte. Verder speelt het type opslagdrager een belangrijke rol. Een ssd wint het op alle fronten van een traditionele 2,5inch-laptopschijf. Het besturingssysteem en games starten vanaf een ssd namelijk razendsnel op, zodat je vrijwel direct kunt spelen. Nog altijd stemmen de meeste gameontwikkelaars hun producten af op Windows, dus het is wel zo fijn wanneer Microsofts besturingssysteem op de ssd is voorgeïnstalleerd. Overigens hebben de nieuwste generatie gamelaptops geen cd/dvd-station. Geen ramp, want via populaire platforms als Steam download je rechtstreeks de populairste spelletjes naar je laptop.

Weet wat je koopt

Het is zonde van je geld wanneer je blindelings de duurste gamelaptop aanschaft. Bedenk liever eerst welke videospelletjes je wilt spelen en wat voor hardware-eisen deze games stellen. Je zult merken dat je lang niet voor iedere titel een prijzig rekenwonder nodig hebt. Gelukkig brengen computerfabrikanten als Acer regelmatig prijsvriendelijke gamelaptops op de markt, zoals de populaire Nitro 5-lijn.

Acer Nitro 5 AN515-54-57VK

Zoek je een goede gamelaptop voor onder de duizend euro? Deze kersverse Nitro 5-telg uit de stal van Acer biedt veel waar voor zijn geld. Zo draait de Intel Core i5-9300H-processor op een respectabele kloksnelheid van 2,4 GHz en is er standaard 8 GB ram ingebouwd. In combinatie met de GeForce GTX 1650 van videokaartbouwer Nvidia speel je de meeste games probleemloos in full-hd. Het aanwezige ips-paneel van de 15,6inch-monitor geeft gamebeelden natuurgetrouwe kleuren mee en bevat grote kijkhoeken. Deze ruime kijkhoeken zijn prettig voor het geval je eens met meerdere personen achter de laptop plaatsneemt. De ingebouwde ssd bevat een voorgeïnstalleerde versie van Windows 10 Home en biedt met een opslagcapaciteit van 512 GB voldoende plek voor grote games. Kortom, een prijsvriendelijke topper!

www.acer.com

Test de Acer Nitro 5 bij jou thuis!

0 Reactie(s) op: Een gamelaptop voor ieder budget - Altijd en overal gamen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.