Fotografietips voor smartphones met meerdere camera's

Door: partner-redactie | 19 april 2021 17:39

Partner

Een beetje smartphone heeft tegenwoordig twee, drie, of zelfs vier camera’s aan boord zoals de nieuwste OPPO Find X3 Pro. En dan tellen we de selfiecamera aan de voorzijde nog niet eens mee. Overdreven? Welnee, dat is juist superhandig. Via vijf fotografietips laten wij zien wat je zoal met deze camera’s kunt doen en hoe je ze optimaal inzet.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met OPPO.

Tip 1: Variatie in foto’s

De quad-cameraopstelling van de OPPO Find X3 Pro zorgt voor extra flexibiliteit bij jouw smartphonefotografie. De vier camera’s stellen je onder andere in staat om afwisselende foto’s én films te maken. Je begint bijvoorbeeld met een foto die je met de standaardcamera van 50 megapixels maakt, om te laten zien waar je bent of wat je aan het doen bent. Daar is deze camera perfect voor, omdat je dankzij de brede blik van de groothoeklens lekker veel van de omgeving ziet.

Overzichtsfoto - gemaakt met de OPPO Find X3 Pro

Daarna schakel je over naar de 13 megapixels telelens om gedetailleerder te laten zien wat er hier aan de hand is. Doordat je inzoomt met een factor 2x richt je de aandacht specifiek op een persoon, dier, object, of activiteit. Samen met de groothoekfoto vormen deze detailopnamen een mooi beeldverhaal. De overzichtsfoto zorgt voor context en vervolgens word je het verhaal ingezogen via de ingezoomde foto’s. Dit kun je bij elke fotografievorm toepassen. Van landschappen tot architectuur en van reisfoto’s tot portretten of macrofoto’s. 

Detailfoto - gemaakt met de OPPO Find X3 Pro

Tip 2: Verbreed je blik

De telelens van smartphones is erg populair, waardoor soms vergeten wordt dat je ook nog de andere kant op kunt zoomen. Waar de telelens zorgt voor een nauwer blikveld, verbreed jij jouw blik aanzienlijk met de 50 megapixels ultragroothoekcamera van de OPPO Find X3 Pro. Hiermee zie je ineens ongeveer twee keer zoveel in beeld. Dat is ideaal in zowel grote als kleine ruimtes en daarnaast ook om architectonische hoogstandjes en weidse landschappen in één keer op de foto te zetten.

Omdat je in ultragroothoek zo enorm veel tegelijk in beeld ziet met deze OPPO-telefoon, is het wel belangrijk dat je extra goed op de beeldopbouw let. Voorkom allereerst dat je op de voorgrond alleen maar een groot leeg vlak ziet, zoals een tegelvloer, modderpoel of grasveld. Zoek in dat geval naar iets interessants in de omgeving waarmee je die leegte een beetje kunt opvullen. Denk aan meubels, planten, of een bloemperkje. Daar knappen jouw foto’s enorm van op. Hetzelfde geldt voor het gebied bovenin je foto. Liever een mooie wolkenlucht of prachtig plafond, dan een saaie grijze hemel of systeemplafond.

De taken en de schaduwen van de bomen vullen de leegte op - gemaakt met de OPPO Find X3 Pro.

Tip 3: Ertussenin

Een smartphone zoomt niet echt in, maar je schakelt tussen een aantal vaste camera’s, die elk een eigen lens en sensor hebben. Zodra je in de camera-app een andere “zoomstand” kiest, bijvoorbeeld door van 1x naar 2x of 0.6x te gaan, schakelt de OPPO Find X3 Pro razendsnel over naar een andere camera. En dan zie jij de wereld ineens door een compleet andere lens en dus op een andere manier. Dankzij al die camera’s, krijg je de beste fotokwaliteit die in een handzame telefoon mogelijk is. Slim bedacht, toch?

Je kunt ook tussen twee zoomstanden in gaan zitten.

Naast deze vaste zoomstanden, kun je ook nog in kleine stapjes inzoomen en uitzoomen om het beeld te finetunen. Dat werkt het prettigst en nauwkeurigst als je met je vinger over de zoomstand veegt die op het scherm staat. Op deze telefoon van OPPO verschijnt dan automatisch een handige zoomregelaar in beeld, zodat je goed ziet hoeveel zoom je precies instelt. Dus krijg je in de ene vaste zoomstand te veel in beeld en in een andere juist te weinig? Dan ga je er gewoon ergens tussenin zitten. Bijvoorbeeld 1.5x in plaats van 1x of 2x. Je hoeft de foto dan achteraf niet meer bij te snijden en bent meteen klaar.

Bekijk hier de OPPO Find X3 Pro 5G

Ontdek nu

Tip 4: Kruip dichterbij

Zit er een macrolens op jouw smartphone? Dan kun je prachtige close-upfoto’s maken van bloemen, insecten, vlinders en paddenstoelen. Of de fraaiste details vastleggen van andere voorwerpen in jouw omgeving. Belangrijk is dat je lekker dicht op je onderwerp kruipt, zodat je het zo groot mogelijk in beeld krijgt. Erg handig is dat de OPPO Find X3 Pro automatisch naar de macrostand overschakelt zodra je voldoende dichtbij komt. Op andere toestellen schakel je de macrolens meestal handmatig in.

Mocht je te dichtbij komen, dan merk je dat vanzelf omdat je het beeld niet meer volledig scherp krijgt. Dan neem je een fractie meer afstand. Zorg binnen voor goed licht door in de buurt van een lamp of een raam te fotograferen. Let er verder op dat je niet in je eigen schaduw zit te fotograferen. Je zit er met je telefoon immers letterlijk bovenop. Tik voordat je afdrukt altijd even op het scherm op het exacte punt aan te geven dat jij scherp op de foto wilt hebben, want de scherptediepte is nog maar klein.

De macrostand komt automatisch in actie.

Tip 5: Microscopische beelden

Heb je al eens kristalsuiker van heel dichtbij bekeken? - gemaakt met de OPPO Find X3 Pro

Vind je het leuk om macrofoto’s te maken? Dan word jij gegarandeerd enorm blij zodra je de vierde camera van de OPPO Find X3 Pro gebruikt. Deze drie megapixels camera heeft namelijk een zeer unieke microlens en die zorgt voor een gigantische vergroting van dertig tot zestig keer. Daardoor ga je met deze microscooplens heerlijk op ontdekkingsreis in een voor ons compleet onzichtbare wereld.

Houd de camera maar eens vlak boven een stukje textiel, vogelveer, of ander oppervlak met textuur en laat je verrassen. Omdat je het zelf niet kunt zien, is het belangrijk dat je veel experimenteert, door de microlens op van alles en nog wat te richten. En dan is het vooral een kwestie van genieten van wat je allemaal in beeld te zien krijgt. Dankzij het ingebouwde ringlicht houd je perfect zicht op je onderwerp en hoef je niet bang te zijn voor storende schaduwen. O ja, je kunt ook filmen met de microlens van de OPPO Find X3 Pro.

Bonustip

Heb jij de telelens ingeschakeld, maar zie je nog steeds te veel omgeving in beeld, of komt het hoofdonderwerp niet groot genoeg op de foto? Dan is het goed om te weten dat je met jouw smartphone nog veel verder kunt inzoomen. Hoe doe je dat? Allereerst heeft de OPPO Find X3 Pro een 5x hybride zoom-stand. Hiermee haal je alles flink dichterbij. Het is een soort digitale zoom waarbij de fotokwaliteit dankzij de inzet van slimme software nog steeds behoorlijk goed is. Sommige andere telefoons hebben ook hybride zoom. Voor nog meer tele-bereik ben je aangewezen op traditionele digitale zoom. De beeldkwaliteit wordt dan wel minder dan je van optische zoom gewend bent.

Toch is het best prettig om deze mogelijkheid op je telefoon te hebben. Want is iets enorm ver weg en kun je echt niet dichterbij komen? Dan leg je het hiermee alsnog voldoende groot vast en heb je er in ieder geval een foto van. Of gebruik digitale zoom als een soort verrekijker, bijvoorbeeld om te zien welke vogelsoort er in die verre eik zit, voordat je er helemaal naartoe loopt om hem te fotograferen. 

2x Telelens - gemaakt met de OPPO Find X3 Pro
5x Hybride - gemaakt met de OPPO Find X3 Pro