HiDrive: altijd en overal toegang tot je bestanden

© CIDimport

HiDrive: altijd en overal toegang tot je bestanden

Geplaatst: 29 november 2019 - 12:31

Aangepast: 14 december 2022 - 09:23

Partnerredactie

We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen wat de cloud is en waarom het zo handig is om je bestanden daarin op te slaan. Een nadeel is vaak wel dat de grote clouddiensten in handen zijn van partijen die ook aan content verdienen, zoals Google en Microsoft, en we kunnen ons voorstellen dat je je zorgen maakt over privacy. Gelukkig zijn er ook cloud-aanbieders die je bestanden opslaan op Europese servers, die dus ook moeten voldoen aan de Europese privacy wetgeving. Strato is zo’n partij, en het bedrijf heeft met HiDrive een zeer veelzijdige clouddienst opgezet waarmee je meer kunt dan alleen je bestanden bewaren.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Strato.

In de basis is HiDrive wel gewoon een opslagdienst en dat betekent dat je al je belangrijke bestanden zonder problemen in de cloud van Strato kunt bewaren. Daarvoor zijn vier bundels beschikbaar, te weten een bundel van 100 gigabyte, 500 gigabyte, 1 terabyte (zie kader voor speciale lezers-aanbieding) en zelfs 3 terabyte. Je kunt de opslagcapaciteit nog uitbreiden tot maar liefst 5 TB. Daarbij wordt geen beperking gesteld aan het aantal bestanden, het bestandstype of de grootte van individuele bestanden. Strato heeft daarnaast de mogelijkheid tot end-to-end-encryptie in de Windows-software van HiDrive ingebouwd. Dat betekent dat je gegevens worden versleuteld met een door jou geconfigureerde sleutel, waardoor alleen jij de data kunt ontsleutelen (zelfs beheerders van het HiDrive-platform kunnen dat niet). Normaliter kost die functie 2 euro per maand, maar bij de lezersactie (zie kader) is deze functie inbegrepen.

Media has no description

© PXimport

Eenvoudig uploaden

Je kunt bestanden natuurlijk op je HiDrive zetten met behulp van de software, maar extra handig is dat dit ook via e-mail kan. In het bestandsbeheer kun je de e-mailupload voor een map naar keuze configureren. De map krijgt hiermee een uniek e-mailadres. Stuur jij (of iemand anders) een e-mail met bijlage naar dit adres, dan komt die bijlage automatisch terecht in je HiDrive-map. Wil je samenwerken met anderen, dan kun je ook een link genereren waarmee anderen bestanden kunnen uploaden naar een bepaalde map, ook zonder HiDrive-account. Samenwerken met anderen in de ‘public’-map kan als zij een HiDrive-account hebben, waardoor je eenvoudig bestanden kunt delen. Dit geeft je optimale flexibiliteit.

Overal delen

HiDrive ondersteunt een enorm aantal verbindingsprotocollen, namelijk (s)ftp/ftps, webdav, smb/cifs, rsync, scp & git. Mocht dit je niets zeggen: het zorgt ervoor dat je je bestanden op allerlei mogelijke manieren kunt benaderen en beheren. Bijvoorbeeld als netwerkstation voor reservekopieën, maar ook als mediaserver, zodat je audio, foto’s en video’s probleemloos op je console of mediabox kunt bekijken. Voor een paar euro per maand voeg je al deze protocollen toe aan je account. Die protocollen helpen je ook bij het maken van reservekopieën van je website. Stel dat je WordPress gebruikt, dan kun je in combinatie met het protocolpakket en de plug-in BackWPup eenvoudig automatisch kopieën van je website opslaan op HiDrive.

Dankzij de flexibiliteit van HiDrive kun je met de cloudopslag alle kanten op. Heb je bijvoorbeeld een nas van Synology, dan kun je de gegevens via deze server synchroniseren met HiDrive dankzij het rsync-protocol. Als je nog grotere plannen hebt, biedt HiDrive een eigen api. Daarmee integreer je HiDrive direct in je zelf ontwikkelde projecten. Losse bestanden of mappen kun je eenvoudig delen met behulp van een link. Die deellink kun je met een wachtwoord beveiligen en een specifieke geldigheidsduur meegeven.

Media has no description

© PXimport

Apparaatback-up

Een fantastische functie van HiDrive is dat je een reservekopie van je Android- of iOS-toestel kunt maken. Nog handiger is dat je deze reservekopieën ook cross-platform kunt terugzetten, oftewel: je kunt een iOS-reservekopie terugzetten op een Android-toestel en andersom (daarbij gaat het uiteraard alleen om gegevens, contactpersonen, bestanden enzovoort). Ook deze functie kun je normaliter voor 2 euro per maand toevoegen aan je account; via de aanbieding in het kader is deze functie inbegrepen, en bespaar je dus blijvend 2 euro per maand.

Daarnaast zorgt de mobiele app van HiDrive ervoor dat je nooit meer een scanner nodig hebt. Met een druk op de knop scan je documenten eenvoudig in, waarna ze automatisch worden opgeslagen in een map op je HiDrive-account. De tekst ervan is vervolgens te doorzoeken en selecteren. Uiteraard is de apparaatback-up niet alleen beschikbaar voor je mobiele apparaten, je kunt ook de bestanden die op je laptop en desktop staan als reservekopie bewaren op HiDrive, al is dat natuurlijk wel afhankelijk van hoeveel ruimte je daarvoor nodig hebt.

Nooit meer kwijt

Met HiDrive hoef je dus nooit meer bang te zijn om gegevens kwijt te raken. Maar hoe zit het met de gegevens in je HiDrive-account zelf? Ten eerste kun je die, mocht je dat fijn vinden, offline beschikbaar maken zodat je ze ook zonder internetverbinding kunt benaderen. Daarnaast kun je verwijderde bestanden in je HiDrive-account eenvoudig terughalen met behulp van automatische of handmatige back-ups. Je bepaalt zelf hoe vaak er een back-up van je HiDirve gemaakt wordt. Met een paar muisklikken kun je die back-ups dan weer terugzetten.

Wil jij ook 1 TB cloudopslag met korting? Ga dan snel naar www.strato.nl/actie.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten