Hoeveel apparaten zijn bij jou online?

Door: - - | 07 februari 2018 16:03

Partner

Het is nog niet zo heel lang geleden dat alleen je pc, notebook en misschien ook je spelcomputer gebruik maakten van je internetverbinding. Inmiddels zijn dat er bij veel huishoudens al snel meer dan 10 en het aantal neemt alleen maar toe. En dat is niet zonder gevolgen.

partner

Niet alleen je computers in huis maken gebruik van je internetverbinding, maar waarschijnlijk ook je smartphones, tablets, spelcomputer, NAS, thuisserver, thermosstaat, smart home oplossing en ga zo nog maar even verder. Daarnaast is ook ons gedrag flink veranderd. We kijken veel meer video online, spelen meer online en synchroniseren onze steeds groter wordende bestanden constant met diensten als OneDrive, Google Drive of Dropbox. En wie calamiteiten voor wil zijn, slaat tegenwoordig ook de backups periodiek online op. Nee, je internetverbinding is niet langzamer geworden maar daar het veranderde gebruik er is wel steeds vaker sprake van filevorming.

Welkom in het 4K-tijdperk

Een andere ontwikkeling die daaraan heeft bijgedragen is de komst van 4K: content in Ultra HD kwaliteit. Je ziet steeds vaker van dit materiaal op sites als YouTube, maar ook bij diensten als Netflix worden steeds meer films en series in 4K uitgezonden. Ter vergelijk: voor het kijken van een Full HD stream in 10 Mbit de ondergrens. Bij 4K is dat tenminste 20 Mbit. Per apparaat in huis wel te verstaan! Is deze bandbreedte niet voor handen, dan blijft het beeld wanneer jij een video wilt zien (lang) zwart of start een video blokkerig omdat automatisch wordt teruggeschakeld naar een lagere resolutie.

Hetzelfde geldt voor online games waar voor het spelen van één sessie alleen al zo’n 24 Mbit aan bandbreedte beschikbaar moet zijn. Zo niet, dan resulteert dit in ‘lags’ (stilstaande beelden) en zul je erbij neer moeten leggen dat je vaak, heel vaak zult verliezen.

En niet alleen de downloadsnelheid is belangrijk. De uploadsnelheid – vaak laag bij veel instap breedbandabonnementen – is essentieel om ervoor te zorgen dat je nieuwe of gewijzigde bestanden, foto’s en video’s snel in de cloud staan. Zo niet, dan grijp je mis.

Eigen gebruik analyseren

Komt voorgaande je bekend voor? Begin dan eens met het analyseren van je huidige internetverbinding, bijvoorbeeld met de handige online Speedtest. Tel ook zeker het aantal apparaten in huis en kijk naar de toekomst. Wil je ook binnenkort een 4K tv aanschaffen, heb je een NAS op het oog of heb je andere plannen, bijvoorbeeld op het gebied van home automation? Hou hier dan rekening mee bij het kiezen van een nieuw breedbandabonnement.

Om je een indicatie te geven: voor eenvoudige kantoorwerkzaamheden zoals surfen of mailen ligt de ondergrens inmiddels op zo’n 30 Mbit. Wil je echter bestanden downloaden, online gamen of met meerdere apparaten tegelijkertijd video kijken, muziek luisteren en multiplayer games spelen, dan is 60 Mbit de minimale ondergrens. Zijn er meerdere personen in huis die dit doen, dan heb je al snel zo’n 120 Mbit nodig. Benieuwd welk pakket bij jou past? Bekijk de mogelijkheden van internet en tv van KPN.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.