Je online privacy beschermd in 10 stappen

© PXimport

Je online privacy beschermd in 10 stappen

Geplaatst: 9 oktober 2018 - 07:14

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Partnerredactie

Gelekte foto’s en wachtwoorden, reclame op websites die precies jouw laatste zoekopdrachten volgt, nare mensen die jouw foto’s verkennen op sociale media – de lijst van digitale ergernissen is groot en groeit nog steeds. Je staat echter niet machteloos; in 10 stappen verbeter jij jouw online privacy.

partner

© PXimport

Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over hoe je jouw online privacy beschermt, meer lezen over de gevaarlijkste online bedreigingen van nu en weten wat je kunt doen wanneer je slachtoffer bent van ransomware? Download dan de gratis minigids onderaan dit artikel!

1. Controleer de privacy-instellingen op sociale media

Op sociale platforms als Facebook, Instagram en Snapchat geef je ongemerkt meer informatie over jezelf prijs dan je vaak denkt. Controleer daarom de privacy-instellingen van elk account en trek waar mogelijk de opties wat strakker aan. Bepaal zelf welke informatie je wilt delen met vreemden of juist alleen je vrienden. In de apps en ook online vind je bij Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Snapchat bij de opties ook de privacy-instellingen. Bescherm je privacy door niet meer alles met iedereen te delen en berichten waarin je getagd wordt voor jezelf te houden, en niet automatisch ook zelf te delen.

2. Gebruik geen openbare opslag voor privé-informatie

Online-opslag als Microsoft OneDrive, Google Drive en Dropbox is erg handig en al snel bewaar je er veel meer informatie dan verstandig is; onlinediensten zijn namelijk niet geschikt om privédata op te slaan. Zet dus geen lijst met wachtwoorden op Google Docs en geen kopie van je paspoort op Dropbox – tenzij die gevoelige informatie zich in een versleuteld archief bevindt. Kies daarom voor encryptiesoftware die je bestanden met een wachtwoord beveiligt.

3. Voorkom tracking

De browser legt veel van je online gedrag vast in cookies, en sites gebruiken die om meer over jou en je surfgeschiedenis te weten te komen. Marketeers gebruiken cookies om een profiel van je op te bouwen en jou met gerichte advertenties te bestoken. De Incognito- of Privémodus die veel browsers bieden helpt dit tracken te beperken, maar wil je écht volledig privé surfen, dan is een aparte private-browser nodig zoals sommige beveiligingssuites die bieden. Bijvoorbeeld de Privé Browsing van Kaspersky Internet Security.

4. Houd contactgegevens privé

Deel contactgegevens zoals je e-mailadres en telefoonnummer liever niet online. Voorkom spam en onprettige telefoontjes door online een apart e-mailadres en – indien mogelijk – apart telefoonnummer te gebruiken. Of maak online een tijdelijk mailadres aan dat je daarna eenvoudig kunt vergeten. Ideaal voor online shoppen en andere situaties die het delen van deze informatie met vreemden vereist.

5. Gebruik berichtenapps met end-to-end-encryptie

Gebruik alleen berichtenapps die gebruikmaken van end-to-end-encryptie. Hierbij is elk bericht, anders dan bij encryptie-in-transit, alleen leesbaar voor de verzender en de ontvanger, en voor niemand anders – ook niet voor de aanbieder van de berichtenapps. WhatsApp en Signal doen dat standaard goed, maar in Facebook Messenger, Telegram en Google Allo moet je end-to-end-encryptie apart inschakelen.

Download de gratis minigids 'Zit jouw digitale deur dicht?'

Nieuwsgierig naar de overige tips en nog veel meer te weten komen over hoe jij jouw digitale deur dichthoudt? Download dan deze gratis online minigids!

Media has no description

© PXimport

      E-mailadres* Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om (zie onze privacyverklaring). Door het downloaden van de minigids meld je je aan voor onze nieuwsbrief en aanbiedingen van Computer!Totaal. Je kunt je hier altijd weer voor afmelden. Ook ontvang je éénmalig een mail vanuit Kaspersky.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten