Maak je thuisnetwerk klaar voor glasvezel

Door: - - | 22 november 2017 15:05

glasvezel
Partner

Overweeg je glasvezel internet? Gelijk heb je. Maar om er optimaal van te kunnen profiteren, is het wel goed om te checken of je thuisnetwerk er ook al klaar voor is. Dit is wat je moet weten.

partner

Glasvezel is ideaal voor wie intensief gebruik maakt van internet. Niet alleen het downloaden gaat razendsnel maar je grote bestanden staan ook in een handomdraai in de cloud zodat je er met al je apparaten waar dan ook bij kunt.

Wanneer je kiest voor internet via glasvezel, dan krijg je hierbij een modem / draadloze router geleverd waarmee je optimaal van de geleverde snelheden kunt profiteren. Wil je echter ook je eigen netwerkapparatuur gebruiken, dan zijn er een paar zaken die je even goed moet checken.

1. Check je draadloze apparaten

Maak je hoofdzakelijk met draadloze apparaten zoals tablets, smartphones en notebooks gebruik van je snelle glasvezelverbinding, dan doe je er goed aan om te kijken of ze ook optimaal kunnen profiteren van de enorme snelheid. Je apparaten moeten minimaal gebruik maken van wifi 802.11n maar beter nog is 802.11ac. Deze laatste standaard zorgt ervoor dat je draadloos maximale snelheden kunt behalen van tot wel 2.5Gbps. Het kan zijn dat repeaters, wifi-extenders of andere apparaten hiervoor zult moeten upgraden.

2. Controleer de snelheid van je bekabelde netwerk

Heb je in huis een bekabeld netwerk lopen, bijvoorbeeld Cat5, 6 of 7? Dan is het verstandig om te checken of alle onderdelen wel snel genoeg zijn. Met glasvezel kun je tot 500 Mbit up- en downloaden. Heb je een bekabeld thuisnetwerk dat tot 100 Mbit gaat, dan profiteren niet al je apparaten van deze snelheid. Check of switches en andere onderdelen minimaal 1 Gbit ondersteunen en vervang deze indien nodig. De maximale snelheid van je thuisnetwerk is namelijk gelijk aan de snelheid van de zwakste schakel. Controleer daarnaast of de netwerkkaarten van je apparaten ook met deze snelheid overweg kunnen.

3. Controleer door te meten

Weet je niet zeker of (een deel van) je thuisnetwerk snel genoeg is? Gebruik dan de handige Speedtest van KPN om te meten welke snelheden maximaal behaald kunnen worden. Deze kun je gebruiken om zowel de upload- als de downloadsnelheid van mobiele en vaste apparaten te meten. Het is een handig hulpje om eventuele bottlenecks op te sporen en te checken of je apparaten in huis wel allemaal klaar zijn voor snel internet.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.