Panasonic GZW2004: Subliem tv-geluid zonder extra audio-apparatuur

Door: - - | 25 november 2019 09:31

Partner

OLED-tv’s bieden weliswaar oogstrelend beeld, maar daarentegen is de geluidskwaliteit vaak bedroevend. Vervelend, want de aanschaf van een soundbar of home-cinemaset kost domweg extra geld. Panasonic gooit het met zijn GZW2004-serie over een andere boeg. Naast een hoogwaardig OLED-paneel beschikt deze televisie ook over een uitstekend audiosysteem met kwalitatieve speakers. Kijkers genieten zelfs van films met prachtige Dolby Atmos-geluidseffecten!

Televisiefabrikanten maken er tegenwoordig een sport van om ultradunne panelen met een smalle rand te ontwerpen. Een fraai gezicht, maar deze trend heeft ook een keerzijde. De behuizing heeft tenslotte nauwelijks plek om fatsoenlijke luidsprekers te herbergen. Nieuwe televisies bevatten om die reden vaak piepkleine speakers. Vanwege natuurkundige wetten zijn de hoge tonen van dergelijke luidsprekertjes oververtegenwoordigd, terwijl er nauwelijks bas hoorbaar is. Deze onjuiste balans geeft een uiterst blikkerig geluid. Kortom, tv-fabrikanten verplichten filmfanaten min of meer om extra geluidsapparatuur in huis te halen. Denk bijvoorbeeld aan een prijzige soundbar of receiver met losse speakers. Panasonic bewijst met zijn audiovriendelijke GZW2004-serie dat het ook anders kan. Deze OLED-tv produceert de Japanse televisiespecialist in een 55inch- en 65inch-variant.

Flinke klankkast

Vergeleken met het gros van de hedendaagse beeldbuizen is de GZW2004 wat aan de zware kant. Hiervoor geldt een logische verklaring. Deze televisie heeft namelijk een behoorlijke klankkast met meerdere speakers aan boord. Zo’n omvangrijke behuizing is een absolute must om een uitgebalanceerde geluidskwaliteit te realiseren. Bovendien zorgt een zwaarlijvige behuizing voor minder trillingen en vervorming in de geluidsweergave. Deze OLED-tv is weliswaar zwaarder en dikker dan de meeste (slecht klinkende) concurrerende modellen, maar je hebt geen extra soundbar, versterker of actieve luidsprekers nodig. Dat scheelt geld. Geef dit alles-in-één-systeem een mooi plekje in de woonkamer en de special effects vliegen je werkelijk om de oren. Hoe dat kan? Dat leggen we in de volgende paragrafen graag uit, want de GZW2004 is niet zomaar een thuisbioscoop.

Krachtig filmgeluid

Voor het geïntegreerde geluidssysteem riep Panasonic de hulp van Technics in. Een goede keuze, want dit traditionele audiomerk heeft op hifigebied een uitstekende reputatie. De tv-kast telt in totaal vijf speakers, waarbij een krachtige versterker van 140 watt alle audiodrivers aanstuurt. Drie luidsprekers zitten in de onderste rand van de GZW2004 verwerkt. Vandaar dat dit deel ook wat dikker is. Uniek is dat Technics twee opwaartse luidsprekers direct achter de bovenste televisierand huisvestte. Een deel van de uitgestuurde audiogolven ‘schiet’ dus naar boven. Dit zorgt bij films voor ruimtelijke effecten, waarbij het geluid vanuit verschillende hoeken de luisteraar bereikt. De ingebouwde versterker heeft voldoende power om ook op een wat hoger volumeniveau een uitgebalanceerde audioweergave te realiseren. Stemmen klinken bij een doorsnee televisie nogal schel, maar de GWZ2004 heeft vanwege de kwalitatieve klankkast bepaald geen last van dit euvel. Kraakheldere dialogen bereiken je oren, terwijl bombastische actiescènes helemaal een genot zijn voor je zintuigen. De sublieme audio- en beeldkwaliteit zuigen je als het ware de film in.

Audiogenot met Dolby Atmos

Zodra je een Netflix-stream afspeelt, bestaat de kans dat rechtsboven de term Dolby Atmos opduikt. Goed nieuws, want de film of serie beschikt dan over deze spectaculaire surround-techniek. De GZW2004 kan Dolby Atmos-geluidssporen optimaal verwerken. Bijzonder, want er bestaan nauwelijks televisiemodellen die over dergelijke audiocapaciteiten beschikken. De twee opwaartse speakers komen bij Dolby Atmos-films goed van pas. De audiogolven van special effects weerkaatsen tegen het plafond, waardoor het geluid van pakweg een vliegtuig of heftige onweersbui daadwerkelijk van boven lijkt te komen. Dolby Atmos geeft je thuisbioscoop nogal wat meerwaarde, want tijdens drukke passages lijkt het net alsof je middenin de actie zit. De GZW2004 past zich voor een mooi audioresultaat aan op de akoestische eigenschappen van de luisterruimte. Neem hiervoor wel even goed de instellingen van deze televisie door. Hierin geef je onder meer aan of de woonkamer met een laag of hoog plafond is uitgerust. Naast Dolby Atmos verwerkt deze OLED-televisie overigens ook probleemloos andere bekende surround-formaten, zoals Dolby Digital (plus) en Dolby TrueHD.

Extra baspower

Het hoog, midden en laag zijn in de audioweergave prima vertegenwoordigd, maar wie weet wens je evengoed meer bas. Binnen de equalizerinstellingen kun je het basniveau nog wat opschroeven. Wellicht wil je een film niet alleen zien en horen, maar ook écht voelen. Voelbare basdreunen geven bombastische actiescènes van een film, serie of game net dat vleugje extra. Ogenschijnlijk bevat de GZW2004 geen uitgang voor een externe subwoofer, maar niets is wat het lijkt. Je kunt de aanwezige hoofdtelefoonaansluiting namelijk tot een subwooferpoort omturnen. Je hoeft dat in de geluidsinstellingen alleen maar even aan te geven. De televisie stuurt nu alleen de laagste audiofrequenties naar deze uitgang. Sluit een bekabelde subwoofer op de 3,5mm-poort aan en geniet voortaan van extra baspower. Waarschuw wel eerst even de buren…

Ook voor muziek

Naast de weergave van filmgeluid geniet je met de GZW2004 dankzij het geïntegreerde audiosysteem ook van muziek. Niet voor niets biedt het menu rechtstreeks toegang tot streaming-muziekdiensten als TuneIn en Deezer. Voorwaarde is wel dat de televisie op het (draadloze) netwerk is aangesloten. Als alternatief koppel je via bluetooth een smartphone of tablet aan de televisie, waarna persoonlijke Spotify-afspeellijsten uit de speakers knallen. Daarnaast prik je net zo gemakkelijk een usb-stick of externe harde schijf met muziekbestanden in de behuizing. De GZW2004 ondersteunt hiervoor populaire audio-indelingen als mp3, m4a, FLAC, WMA en WAY. Tot slot stream je desgewenst audiobestanden die elders in het thuisnetwerk staan opgeslagen. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je een pc, laptop of NAS als muziekserver hebt ingericht. Overigens bevat de GWZ2004 een aparte geluidsmodus voor muziek, zodat je de nummers in stereokwaliteit kunt afspelen.

Ruimtebesparende oplossing

Het klinkt misschien vreemd voor een zwaarlijvige televisie van 33 kilo, maar met de GZW2004 bespaar je wel degelijk ruimte. Deze beeldbuis hang je via een geschikte VESA-beugel aan de muur of positioneer je met de meegeleverde voet op een meubel. Een goed geluid is meteen al voorhanden, dus je hoeft geen los home-cinemasysteem met luidsprekers te installeren. Kies bij ruimtegebrek liever voor dit indrukwekkende alles-in-één-oplossing dan dat je tegen hogere kosten allerlei extra audioapparatuur aanschaft. Veel kijk- én luisterplezier!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Panasonic.

1 Reactie(s) op: Panasonic GZW2004: Subliem tv-geluid zonder extra audio-apparatuur

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 25 november 2019 10:09 bussie_it
    Deze beeldbuis hang je via een geschikte VESA-beugel aan de muur

    Zijn ze bij Panasonic nou echt teruggegaan naar de ouderwetse beeldbuis… :)
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.