Samsung X5 Portable SSD Wonderkind geeft interne ssd het nakijken

Door: partner-redactie | 17 december 2018 11:47

Partner

Met de introductie van X5 probeert Samsung het snelheidspotentieel van Thunderbolt 3 volledig te benutten. Maar hoe snel is deze externe ssd nu echt en – nog veel belangrijker – wat merk je ervan in de dagelijkse praktijk? Vier professionals hebben ’m twee weken lang voor je getest.

Werk je regelmatig met 4Kvideo’s, foto’s in raw-formaat, virtuele machines of andere grote bestanden? Dan is het onvermijdelijk dat je (bijvoorbeeld vanwege ruimtegebrek op je interne ssd of bij het maken van backups) aanloopt tegen de bekende bottleneck: de lage schrijf- en leessnelheid van je externe schijf. De X5 is een nieuwe externe nvme-ssd met Thunderbolt 3 van Samsung en moet daar een eind aan maken. Of dat klopt, lieten we uitgebreid testen door vier ervaren lezers die allemaal zelf dagelijks met omvangrijke bestanden werken.

Testpanel

Er kwamen veel reacties op onze oproep om de X5 de testen, en uiteindelijk zijn vier professionals geselecteerd die ieder een X5 Portable SSD kregen. Hun achtergrond? Zowel Steffie (25) als Kolijn (55) bewerken beroepsmatig 4K-video. Kolijn werkt voor de Nederlandse omroepen en snelle externe harde schijven zijn voor hem essentieel om videomateriaal zo vloeiend, soepel en snel mogelijk te kunnen monteren, exporteren en opslaan. Ook Steˆe moet vaak studio-opnamen overzetten naar haar computer. “Als dit sneller zou kunnen, zou dat echt fantastisch zijn.” Paul (57) fotografeert en heeft als docent Digitale Opsporing aan de Politieacademie regelmatig te maken met grote hoeveelheden data die moeten worden veiliggesteld en/of geanalyseerd. Freek (44) maakt regelmatig dronebeelden met zijn DJI Mavic Pro en loopt daarbij tegen de limieten van zijn Macbook Pro aan. Freek: “Veel externe ssd’s gaan tot slechts 540 MB/s.”

Aan de slag

De Samsung X5 Portable SSD maakt na uitpakken een goede eerste indruk. Paul: “Hij lijkt op een platte draadloze muis, maar dan wel een heel stijlvolle met een grijze bovenzijde en opvallend felrode onderzijde. De rode onderzijde zorgt voor een beperkte antislipfunctie. Gezien de stevige behuizing en het ontbreken van draaiende onderdelen lijkt deze ssd ongevoelig voor reguliere schokken.” Met de meegeleverde Thunderbolt 3-kabel (50 cm lang) wordt de X5 in een laptop, Mac of pc geprikt. Steffue: “De computer herkent de hardware meteen. Na installatie dient er een wachtwoord te worden ingevuld. Sluit je de ssd opnieuw aan, dan zijn alleen wat handleidingbestanden te zien. Pas na het invullen van het wachtwoord zijn je eigen bestanden beschikbaar.”

Lichtsnelheid

Zijn de prestaties net zo mooi als het uiterlijk? De reviewers voelen de X5 stevig aan de tand, zowel met verschillende benchmarks als diverse praktijksituaties gedurende twee weken. De cijfers zijn indrukwekkend. Steffie haalt gemiddeld zo’n 1,5 GB per seconde. “Het overzetten van video’s gaat erg snel”, concludeert ze. Wel krijgt ze tijdens het bewerken meldingen dat een aangesloten usb-apparaat meer stroom vraagt dan het systeem kan leveren. “Dat had wel invloed op de snelheid.” Ook bij de anderen gaat lezen en schrijven met lichtsnelheid. Zowel bij Kolijn en Freek als bij Paul presteert de X5 zelfs beter dan de interne ssd. Bij Paul is de X5 zo’n 1,5 keer sneller, hoewel zijn systeem intern is voorzien van twee snelle en eveneens nietmisselijke nvme-ssd’s. Ten opzichte van de interne ‘klassieke’ sata-ssd is de snelheidsverbetering bijna een factor 5. Freek doet een vergelijkende test door eerst een bestand van 16 GB van zijn laptop naar een ‘oude’ usb3.0-schijf en daarna naar de Samsung X5 te kopiëren. Het verschil is gigantisch: 14,5 minuten versus 16 seconden. In een andere test laat Freek in een zwaar Final Cut Pro-project een film naar de interne ssd renderen en daarna nogmaals naar de externe X5. Naar de interne ssd gebeurt dit in 6 minuten en 26 seconden, terwijl hetzelfde project maar liefst 20 seconden sneller is afgerond wanneer de Samsung X5 Portable ssd wordt gebruikt. Freek: “Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik dat resultaat op mijn stopwatch zag staan.” Om de resultaten te verifiëren, herhaalt hij de praktijktest daarom driemaal. “De Samsung X5 is echt sneller!”

Samsung X5 portable SSD

Eindoordeel:
9,3
Bekijk de uitgebreide reviews hier:
Samsung testpanel
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Razendsnelle lees- en schrijfsnelheid
 • Stevig en mooi
 • Uitstekende software
 • Wachtwoordbeveiliging
 • Mogelijkheid om data te versleutelen
 • 3 Jaar garantie
 • Minpunten
 • Alleen geschikt voor Thunderbolt 3
 • Prijziger dan externe SATA SSD

Conclusie

De Samsung Portable X5 is snel. Ongeëvenaard snel zelf. Kolijn: “Bij professionele videobewerking heeft deze schijf geen enkel probleem om de zwaarste bestanden heen en weer te pompen en is de lees- en schrijfsnelheid verblu¦end – zelfs sneller dan de interne ssd.” Minpuntjes zijn er ook. De X5 werkt alleen met Thunderbolt 3 en kan dus bijvoorbeeld niet in een usb3.1-poort worden ingeprikt. Daarnaast is hij ook een stuk duurder dan bijvoorbeeld een externe sata-ssd, al zal dat voor professionals of enthousiastelingen waarschijnlijk geen probleem zijn. Met twee keer een 10, een 9 en een 8 scoort de X5 dan ook heel hoog. Paul: “Voor professionals die dagelijks met veel of omvangrijke bestanden werken, is deze Samsung X5 Portable SSD uitermate geschikt.”

Over de Samsung X5 portable SSD
De X5 Portable SSD is speciaal ontworpen voor pc’s en Macs die zijn voorzien van Thunderbolt 3. Dankzij de nvmeinterface biedt deze ssd een maximumbandbreedte van 40 Gbit/s, waardoor hij tot vijf keer sneller is dan een portable ssd met een sata-interface en zo’n 25 sneller dan een conventionele externe harde schijf. Dat maakt deze portable ssd bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld zeer grote mediabestanden en zware toepassingen. DTG-technologie (Dynamic Thermal Guard) zorgt tijdens het gebruik voor optimale prestaties en temperatuurregulering. De X5 weegt 150 gram, is er in 500 GB, 1 en 2 TB en is voorzien van drie jaar garantie. Kijk voor meer informatie op www.tiny.cc/x5ssd.

0 Reactie(s) op: Samsung X5 Portable SSD Wonderkind geeft interne ssd het nakijken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.