Shared hosting versus VPS: dit moet je weten

© PXimport

Shared hosting versus VPS: dit moet je weten

Geplaatst: 9 april 2018 - 11:01

Aangepast: 15 december 2023 - 10:24

Redactie ID.nl

Heb je één of meerdere websites of webapplicaties? Dan is het een goed idee om je eens te verdiepen in de mogelijkheden om je hosting te professionaliseren naar VPS.

partner

© PXimport

Vrijwel iedereen heeft inmiddels wel één of meerdere websites of een blog. Maar omdat we steeds vaker in de cloud werken, is het inmiddels ook normaal om overal en altijd toegang te hebben tot je bestanden, bijvoorbeeld via Nextcloud. Daarnaast hebben steeds meer gebruikers en organisaties ook allerlei andere ‘eigen’ diensten zoals een CRM, groupware of een webmailomgeving.

Eén van de overwegingen die daarbij gemaakt moet worden is of zo’n webapp moet worden ondergebracht bij een standaard hosting account of dat er gekozen moet worden voor Virtual Private Server (VPS) hosting, zoals bijvoorbeeld Argeweb VPS hosting. Dit zijn de punten waar je op moet letten.

Snelheid

Heb je een relatief ‘lichte’ website of webapp, dan kun je waarschijnlijk prima uit te voeten met een shared hosting account; zeker als je niet veel bezoekers hebt. Bij zo’n shared hosting oplossing gaat het echter vaak mis als je webapp populairder wordt, er veel verkeer is of je meer opslagruimte nodig hebt. Bij shared hosting maken immers (tien)duizenden websites gebruik van dezelfde webserver. Wordt het drukker, dan is er een grote kans dat wachttijden oplopen. Bij VPS daarentegen wordt een deel van de beschikbare server gegarandeerd aan je toegewezen.

Beveiliging

Bij shared hosting draaien heel veel websites op dezelfde webserver waarbij de verschillende mappen door middel van rechten van elkaar gescheiden zijn. Als via een lek in één van deze gehoste websites een kritieke functie van de webserver wordt aangetast, hebben alle andere sites daar last van. Dit beveiligingsrisico is niet aanwezig bij VPS omdat de virtuele omgevingen van elkaar gescheiden zijn. Als één van de virtuele machines gehackt of zwaar belast wordt, heeft dat geen invloed op de andere omgevingen.

Vrijheid

Bij een standaard hosting account heb je meestal niet veel te kiezen. Je moet het doen met bijvoorbeeld de PHP- en MySQL-versie die de aanbieder standaard in het pakket heeft. Een eigen ip-adres, extra extensies of ondersteuning voor Tomcat kan niet of kost extra.

Bij een VPS heb je alle vrijheid en kies je zelf of je wilt dat je server draait op CentOS, Ubuntu, Debian, en ook Windows VPS behoort tot mogelijkheid. Ook kun je kiezen uit verschillende admin panels, zoals Plesk, DirectAdmin of LAMP. Kortom, je kunt het helemaal inrichten zoals je wilt en lastige bugs in applicaties die je ontwikkelt zijn hierdoor vaak veel makkelijker op te lossen.

Flexibiliteit

Dat je bij shared hosting niet veel te kiezen hebt, is inmiddels duidelijk. Wat je nog moet weten over VPS hosting is dat het helemaal niet zo duur is als vaak wordt gedacht. Je hebt al een VPS waarop je gemakkelijk meerdere websites en webapps kunt hosten voor minder dan 10 euro per maand. Heb je meer nodig? Dan kun je heel eenvoudig opschalen. En blijkt dat je na verloop van tijd misschien de benodigde hoeveelheid opslag wat te ruim had ingeschat? Dan lever je dit weer in en verlaag je de kosten. Je hebt dus niet alleen alle controle, maar je betaalt alleen voor wat je echt nodig hebt.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten