Ultra HD of Full HD? Dit moet je weten

Door: - - | 25 juli 2015 14:56

Ultra HD
Partner

Ben je toe aan een nieuwe monitor of heeft je tv er de brui aan gegeven? Dan heb je de keus om voor Full HD of Ultra HD scherm te gaan. Dit zijn de belangrijkste vragen en antwoorden.

Onlangs maakt KPN bekend dat het bedrijf als eerste provider 4K tv gaat aanbieden. De reden? Het aanbod met 4K neemt toe, er is grote interesse en omdat de geleverde internetbundel en UHD 4K tv-ontvangers goed op elkaar zijn afgestemd wordt keuzestress voorkomen. Maar waarom is 4K ook al weer beter dan Full HD? We frissen je geheugen even op.

Wat is het belangrijkste verschil tussen Full HD en Ultra HD?

Full HD (1080p of 1080i) heeft een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels terwijl Ultra HD / 4K . UHD heeft echter een resolutie van 3.840 x 2.160; maar liefst vier keer zo hoog. Vergeleken met Full HD ziet het beeld er op zo’n 4K scherm veel scherper, gedetailleerder en levendiger uit. Net als bij Full HD tv’s beschikken Ultra HD toestellen over HDMI. Echter, om de content in deze kwaliteit goed door te kunnen geven, gebruikt deze de nieuwere HDMI 2.0 variant in plaats van HDMI 1.3 of 1.4.

Werkt mijn huidige apparatuur wel goed onder Ultra HD?

De meeste bestaande mediaspelers of dvd-spelers of consoles kun je probleemloos inprikken op een Ultra HD scherm. De content zal dan echter in veel gevallen als Full HD worden doorgegeven aan je monitor of tv. Beschikt de tv echter over een zogeheten ‘upscaler’ dan laat deze Full HD video’s wel scherper lijken. Beter is het natuurlijk om een bron aan te sluiten die Ultra HD ondersteunt, zoals bijvoorbeeld een Ultra HD Blu-ray speler of een 4K tv-ontvanger.

Wil je een Ultra HD monitor op een pc aansluiten? Check dan wel eerst even of je videokaart de Ultra HD resolutie wel ondersteunt. Heb je een wat ouder model, dan heb je namelijk kans dat de maximale resolutie op 2.560 x 1.440 of zelfs lager blijft steken en zul je deze om het maximale uit je nieuwe monitor te halen, eerst moeten vervangen.

Is er al veel Ultra HD content?

Op videosites als YouTube is al veel content in 4K te vinden die vaak rechtstreeks op een Ultra HD tv is bekijken. Streamingdiensten als Netflix en Amazon brengen series en films al in Ultra HD kwaliteit uit en ook met een Ultra HD Blu-ray speler kun je thuis van films in 4K genieten. Daarnaast schiet je waarschijnlijk zelf al foto’s en video’s in 4K of hoger en ook die kun je ook gewoon in 4K bekijken en spelen. De verwachting is dat de komende jaren steeds meer aanbieders overstappen op de Ultra HD standaard.

Kan ik ook gamen in 4K?

Steeds meer games ondersteunen Ultra HD en omdat je vaak dichter op het scherm zit dan wanneer je een film kijkt zie je echt een duidelijk verschil met Full HD. Overweeg je een 4K monitor of scherm aan te schaffen voor je console, hou er dan rekening mee dat deze resolutie alleen wordt ondersteunt door de nieuwere modellen zoals de Play Station 4 Pro of Xbox One X. Wil je in 4K gamen op een pc, dan dien je voor een optimale ervaring over wel een zware pc dient te beschikken.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.