Zo spaar je al die grote uitgaven vrijwel ongemerkt bij elkaar

© PXimport

Zo spaar je al die grote uitgaven vrijwel ongemerkt bij elkaar

Geplaatst: 23 augustus 2018 - 08:10

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Partnerredactie

Het geeft enorm veel rust als je weet dat je genoeg reserves hebt opgebouwd om grote uitgaven te doen. Zelfs als die onverwachts komen. Denk aan een dure reparatie aan je auto, of het dak van je koopwoning dat ineens begint te lekken. Hoe bouw je buffers op die voldoende groot zijn, zonder dat je op een houtje hoeft te bijten?

partner

© PXimport

Het is slim en verstandig om een bepaalde hoeveelheid geld achter de hand te hebben. Want je kunt altijd onverwachts voor grote uitgaven komen te staan. Denk aan je wasmachine of vaatwasser die het ineens begeeft, of een raamkozijn dat met spoed gerepareerd of vervangen moet worden als je een eigen huis hebt. Niet alleen onverwachte uitgaven kunnen een flinke aanslag op je reserves doen. Er bestaan ook talloze uitgaven die je juist heel goed kunt zien aankomen. Zoals de jaarlijkse zomer- of wintervakantie, studiekosten, of het vervangen van je scooter of auto voordat die wel heel erg op leeftijd raakt.

Bufferruimte opbouwen

Om dit soort bedragen uit eigen zak te betalen, heb je voldoende bufferruimte nodig. Zodat je niet plotseling maandenlang de was of de vaat met de hand moet doen, je niet in de ijzige kou komt te zitten vanwege een raamkozijn dat niet goed meer sluit en je straks ook van een welverdiende vakantie kunt genieten. Alleen, hoe bouw je deze reserves op? Het antwoord op zich is best eenvoudig: door te sparen.

Want door elke maand consequent een beetje geld opzij te zetten, bouw je ongemerkt een flinke buffer op. Of je nu veel of weinig verdient en aan het einde van de maand overhoudt. Belangrijk is wel dat je een slimme spaarstrategie gebruikt en duidelijke spaardoelen opstelt die bij jouw persoonlijke situatie passen. Uiteraard heb je ook een beetje discipline nodig. Want je moet regelmatig wat geld opzij zetten en daar netjes vanaf blijven. Hoe pak je dit aan?

Zorg voor inzicht

Zet allereerst je inkomsten en uitgaven op een rijtje. Want alleen zodra je ziet hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en hoeveel daarvan je weer uitgeeft, weet je hoe groot de ruimte is om te sparen. Het is bijna onbegonnen werk om dit allemaal met de hand uit te zoeken en dat is gelukkig ook helemaal niet nodig. Want met het ComputerTotaal online huishoudboekje kun je dit volledig automatiseren, zodat je in een mum van tijd weet waar je aan toe bent.

Je importeert simpelweg de transacties van je bankrekening(en), waarbij het huishoudboekje alle inkomsten en uitgaven automatisch aan de juiste rubrieken toekent. Hierdoor krijg je een duidelijke totaaloverzicht van alle geldstromen. Hoeveel geld komt er binnen? Hoeveel besteed je aan leuke uitjes, het huishouden, inkopen en andere vaste lasten? Zo ontdek je hoeveel geld je per maand overhoudt.

Media has no description

© PXimport

Extra besparen

Omdat je in het ComputerTotaal online huishoudboekje via referentiecijfers van het Nibud jouw persoonlijke situatie volledig anoniem kunt spiegelen aan vergelijkbare huishoudens, word je ook nog eens op ideeën gebracht op welke uitgaven je mogelijk flink kunt besparen. Waardoor je straks per maand nog meer overhoudt, zodat je meer leuke dingen kunt doen én je moeiteloos nog wat extra kunt sparen zodat je reserves eerder op peil zijn.

Laat maar groeien

Bij sparen is het belangrijk dat je het met regelmaat doet. Want als je maar af en toe iets opzij zet, groeien je reserves te langzaam. Bij elke bank kun je maandelijks automatisch een bepaald bedrag sparen. Omdat het vanzelf gaat en je het niet meer kunt vergeten, groeit je spaargeld snel en ongemerkt. Zelfs als je per maand maar weinig kunt missen, gaat het spaarsaldo toch gestaag omhoog.

Krijg je onverwachts geld terug van de belasting, word er een dertiende maand uitbetaald, is het vakantiegeld binnen, of heb je iets verkocht via Marktplaats? Maak dat meevallertje dan liefst meteen over naar je spaarrekening. Het is een prachtige aanvulling van je buffers. Extra voordeel is dat het geld meteen uit beeld verdwijnt. Op die manier kom je minder snel in de verleiding om het uit te geven, bijvoorbeeld aan een impulsaankoop waar je later spijt van krijgt.

Strategisch aanpakken

De grote vraag is natuurlijk: hoe groot moeten jouw reserves zijn om zowel onverwachte als geplande uitgaven van te betalen. Essentieel is dat je ze uit eigen zak betaalt, want dat is altijd goedkoper. Stel dat je geld moet lenen zodra de wasmachine bezwijkt of die dure smartphone of digitale camera kapot valt, dan betaal je onnodig veel. Ook als je met een creditcard afrekent. Bij lenen of kopen op krediet betaal je veel rente en dat is letterlijk zonde van het geld.

Hoe groot jouw reserves moeten zijn, hangt wel altijd sterk af van jouw persoonlijke situatie. Ben je alleen, of woon je samen of ben je getrouwd? Zijn jullie tweeverdieners of is er één kostwinner? Heb je kinderen? Heb je een koopwoning? Stel daarom je eigen spaardoelen op. Door onder andere in kaart te brengen welke apparatuur je in en rond het huis hebt, hoe oud het is, hoelang de economische of verwachte levensduur is en hoeveel je ongeveer kwijt bent als je het al dan niet vroegtijdig moet vervangen. Idem voor je auto of scooter of jacuzzi.

Kijk ook alvast naar potentiële vakantiebestemmingen voor volgend jaar, zodat je weet met welke bedragen je straks te maken krijgt en dus welke reserves je tegen die tijd nodig hebt. Schat in wat je aan onderhoud voor je woning of auto kwijt bent, wat er nodig is om een eventuele studie te voltooien en ga zomaar door.

Discipline

Door met het ComputerTotaal online huishoudboekje automatisch al je inkomsten en uitgaven in kaart te brengen en je te meten aan vergelijkbare huishoudens op basis van het NIBUD landelijke gemiddelde, weet je waar ruimte is voor leuke besparingen en hoeveel je maandelijks kunt sparen. Zet je ook extraatjes zoals een belastingteruggave opzij, dan bouw je al snel een leuk kapitaaltje op. Bepaal vooraf waar jij je reserves voor nodig denkt te hebben. Dat is altijd afhankelijk van je persoonlijke situatie. Tot slot is het belangrijk dat je niet alleen de discipline hebt om regelmatig geld opzij te zetten, maar ook om dat spaarbedrag met rust te laten. Het is alleen bedoeld voor speciale uitgaven, oftewel jouw spaardoelen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten