3 vragen die je moet stellen voordat je een app installeert

Door: partner-redactie | 09 mei 2016 10:27

Partnerbijdrage

Er is bij Google Play of de App Store altijd wel een app van de dag, aanrader van de week of andere ‘onmisbaar’ hulpje waarvan aangeraden wordt dat je deze installeert. En ook als je zelf op zoek bent naar een bepaalde app zul je verrast staan van de enorme keuze die je daarbij hebt. Denk je dat je een app hebt gevonden waar je wat aan hebt? Stel dan eerst deze 3 vragen voordat je ‘m installeert.

Lees alle artikelen over veiligheid in ons dossier Mobile security. Ben je op zoek naar een goede beveligingssuite? Die vind je bij Norton by Symantec.

1. Ga ik deze app écht gebruiken?

Kijk goed tot welke informatie de app allemaal toegang heeft.

Hoeveel apps heb je al op je smartphone of tablet staan? Zijn het 30, 40 of nog meer? Dat je de meeste van deze nauwelijks gebruiken blijkt uit onderzoek dat is gedaan door comScore. Dit toonde aan dat we zo’n 80% van de tijd die we doorbrengen op mobiele apparaten besteden aan slechts 3 apps. Het zal niet verrassend zijn dat de Facebook app bij veel mensen daarbij op de eerste plek staat. Het bewijst tevens dat – hoe leuk het installeren van een nieuw app ook is – de kans groot is dat je deze nieuwe aanwinst misschien één of twee keer zult gebruiken. Daarna raakt deze app in de vergetelheid, neemt hij kostbare opslagruimte kan het zelfs een beveiligingsrisico gaan worden omdat het updaten en patchen van al je apps steeds langer zal gaan duren. Kortom: nieuw app gevonden? Denk voordat je deze installeert goed na of je ‘m ook echt gaat gebruiken.

2. Wat wil deze app weten?

Een leuke gratis game die toegang wil dat je lijst met contactpersonen? Een to-do lijstje dat toestemming vraagt om je locatiegegevens te gebruiken? Dit zijn een paar onredelijke eisen die alle alarmbellen moeten doen rinkelen. We adviseren je om voordat je een app installeert goed te checken welke rechten ze opeisen en af te wegen dit nodig zou zijn voor een goede werking. Apps die hierbij onredelijk veel vragen moet je zoveel mogelijk links laten liggen. Controleer daarnaast van bestaande apps periodiek tot welke gegevens ze toegang willen en bepaal aan de hand hiervan of je deze wel of niet op je mobiele apparaat wilt houden.

De comments zijn een handig hulpmiddel bij twijfel.

3. Wat zeggen anderen?

Lees voordat je een app installeert wat anderen ervan zeggen. En niet alleen van de huidige versies maar ook van de voorgaande versies (alle versies) van de app. Zeker bij apps die al wat langer bij Google Play of de App Store zijn te vinden, krijg je zo een duidelijk beeld van de ervaringen van gebruikers en hoe snel de ontwikkelaars al of niet reageren op problemen en bugs. Is hier te lezen dat ontwikkelaars er een rommeltje van maken, je constant getrakteerd wordt op reclame of dat de app simpelweg niet doet wat beloofd wordt? Dan is dit waarschijnlijk een goede reden om die app niet te installeren. Daarnaast zijn er tussen de reacties vaak suggesties te vinden van gebruikers die alternatieve apps aanraden die wel werken.