5x controle over je leven met je smartphone

Door: partner-redactie | 25 augustus 2016 16:22

Partnerbijdrage

De zon komt op en in de kamer begint de verlichting zachtjes te dimmen, met een simpel stemcommando openen de gordijnen. Eerst even checken op je smartwatch of je goed hebt geslapen. Een gekleurd grafiekje en verschillende statistieken bevestigen je vermoeden: 87% slaap, top!

Met het afgaan van je wekker is de koffiezetautomaat gestart en de geur van verse espresso komt je tegemoet. Je voorziet je Acer smartphone van een hoesje met ingebouwde accu: opgeladen voor een nieuwe dag. Klinkt als de toekomst? Het is binnen handbereik met slimme domotica: samen met je smartphone een ijzersterke combi.

Voordelen

Domotica registreert waar je je in huis bevindt, bijvoorbeeld door middel van je smartphone en onderneemt op basis van deze kennis actie. Op korte termijn een hoop comfort, op lange termijn een fikse besparing op maandelijkse kosten en het milieu profiteert ook nog eens mee. Sommige apparatuur heeft een zelflerend vermogen: zo geeft Amazon Echo Dot antwoord op al je praktische vragen -zoals file-nieuws en weersvoorspellingen- en geef je spraakgestuurd richting aan je leven. Veilig, handsfree en vrijwel foutloos!

Veiligheid eerst

Toezichthoudende domotica uit de zorg is 1 op 1 te vertalen naar ons eigen dagelijks leven. Zet je smartphone of tablet in als babyfoon door hem te koppelen aan een IP- of WIFI camera of zie van afstand wie er ’s avonds laat aanbelt. Ook wanneer iemand tijdens jouw afwezigheid de woning binnendringt, wordt er melding gemaakt.

Een warm en verlicht huis draagt ook bij aan het gevoel van veiligheid. Dit kan eenvoudig door op afstand de verlichting aan te zetten en de thermostaat in te stellen op een behagelijke temperatuur. Bijvoorbeeld met een slimme thermostaat, waarmee je tevens direct inzicht hebt in je verbruik.Ontspannen sfeer

Ontspannen sfeer

Muziek en verlichting zijn de ultieme sfeermakers. Via Homekit bedien je dit met Siri vanaf je iPhone of Apple Watch met stemherkenning. Op commando starten je favoriete nummers, perfect afgestemd op je situatie of stemming. Ook de ruimte waarin je je bevindt kan hierop worden afgestemd, rustig gedimd licht of vrolijk gekleurde LED-verlichting? “Siri, let’s party!” Liever een leuke film ter ontspanning? Wie weet zetten we in de toekomst onze Macbook in een slimme Pro 15 inch cover met ingebouwde beamer, welke actief het geluid en licht afstemt op de film.

Als de baas van huis is…

Benieuwd wat je huisdier uitspookt tijdens je afwezigheid? Met de Petcube Play sta je altijd oog-in-oog met je huisdier en worden ook zij veilig gesteld dankzij domotica. Ooit een telefoongesprek ontvangen van je huisdier? Met de Petcube Play kan het. Is het juist je huisdier die van huis weg is? Met een slimme GPS-halsband hou je iedere stap in de gaten en kijk je op je smartphone in full-HD mee met zijn avonturen.

Nadelen

Net als iedere andere apparatuur is domotica afhankelijk van energie en techniek. Hiermee kan een systeem gevoelig zijn voor storingen of zelfs uitvallen. Een tweede argument tegen dergelijke technieken is het stukje privacy bij gebruik van audio- of videofuncties. Beide argumenten zijn eenvoudig te ontkrachten: wanneer een onderdeel uitvalt is deze vaak alsnog handmatig te bedienen. Wat betreft privacy is dit een stukje common sense: check bijvoorbeeld vooraf op de aanwezigheid van de juiste certificaten en verander de standaard wachtwoorden op je camera’s.

Kortom: met domotica wordt je Motorola smartphone nog slimmer en wordt het gebruik nog leuker. Uiteraard moet je er niet aan denken dat je gadget met al zijn app’s en verbindingen schade oploopt. Zorg daarom voor een goed beschermend Motorola Moto G4 hoesje. Zo voorkom je het uitvallen van je telefoon en kun je altijd genieten van alle mogelijkheden die deze biedt.