8 dingen waar je op moet letten als je een powerbank koopt

© PXimport

8 dingen waar je op moet letten als je een powerbank koopt

Geplaatst: 28 april 2017 - 05:16

Aangepast: 14 december 2022 - 11:42

Partnerredactie

Bijna elke smartphonegebruiker wordt wel een beetje zenuwachtig als deze nog maar 10% accuduur of minder op zijn of haar scherm ziet staan. Geen stopcontact in de buurt? Dan is een externe batterij, een powerbank genoemd, het ultieme redmiddel. Wij leggen je uit waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.

1. De accu

De kracht en grootte (en ook de prijs) van een powerbank is afhankelijk van de capaciteit van de accu die erin zit. Bedenk goed welke capaciteit je nodig denkt te hebben. Je zou in principe kunnen stellen dat een powerbank tot 5.000 mAh voor gewone gebruikers is. Powerbanks met een capaciteit van 5.000 tot 10.000 mAh zijn eerder voor de intensieve gebruikers en meer dan 10.000 mAh is enkel geschikt als je meerdere dagen geen toegang tot elektriciteit zou hebben of meerdere apparaten tegelijkertijd wilt opladen.

2. Stroomsterkte

Bij de aanschaf van een externe accu moet je niet alleen kijken naar de capaciteit, maar ook naar de stroomsterkte. Dit zegt iets over hoe snel de powerbank je apparaat oplaadt en wordt vaak aangeduid in ampére of afgekort in A. De meeste powerbanks zitten tussen 1 en 3,5 A. Wil je grote apparaten opladen, zoals een laptop, kies dan zeker een accu met minimum van 2 A en 6.000 mAh.

3. Water- en schokbestendig

Ben je een avontuurlijk type? Dan is waarschijnlijk de kans groot dat je je smartphone meeneemt als je gaat mountainbiken, skiën of op trektocht gaat. Wil je voor de gelegenheid een powerbank aanschaffen, dan is het mooi meegenomen als deze tegen een stootje kan of water- en stofbestendig is. Sommige accu’s hebben zelfs een zonnepaneeltje, waardoor je externe accu zonder stopcontact in de buurt kan opladen.

Media has no description

© PXimport

4. Ingebouwd kabeltje

Het opladen van een smartphone met behulp van een powerbank gaat vrijwel altijd via een oplaadkabeltje. Deze wordt vaak los bij het apparaat geleverd, maar je kunt ook een powerbank kopen met een ingebouwde kabel. Dan heb je nooit meer de frustratie dat je het kabeltje bent vergeten en dus niks hebt aan je powerbank.

5. … Of helemaal geen kabeltje

Eigenlijk heb je niet eens een kabeltje nodig om je powerbank te verbinden met je smartphone. Je externe accu heeft dan de zogenoemde Qi-technologie ingebouwd. Het enige wat je dan moet doen om je smartphone op te laden is je telefoon op de accu leggen. Let er wel op dat je smartphone zelf ook de Qi-technologie ondersteunt.

Media has no description

© PXimport

6. Ga voor een led-indicator

Om altijd een idee te krijgen over de resterende energie in je externe accu, kies je het beste voor een powerbank met led-indicator. Aan de hand van vier ledjes weet je dan in één oogopslag of je accu nog voor 25, 50, 75 of 100% geladen is.

7. Grootte van de powerbank

Vaak geldt: hoe groter de capaciteit van de accu, hoe groter de powerbank. Als je vaak korte ritjes maakt dan is het wellicht helemaal niet handig om een zware, logge powerbank te kopen. Zeker niet als je deze enkel gebruikt om je smartphone op te laden.

8. Er zijn alternatieven

Er zijn meer manieren om je telefoon onderweg op te kunnen laden, bijvoorbeeld door een beschermhoesje te kopen met ingebouwde accu. Er kleven echter wel wat nadelen aan zo’n hoesje. Ten eerste moet je dan elke keer zowel je hoes als je smartphone opladen, ten tweede verliest je smartphone een stuk van zijn finesse.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten