8 mythes over de Chromebook ontkracht

© CIDimport

8 mythes over de Chromebook ontkracht

Geplaatst: 30 augustus 2018 - 04:50

Aangepast: 14 december 2022 - 09:23

Partnerredactie

Over het voordeel van Chromebooks is iedereen het wel eens: de notebooks met daarop Chrome OS zijn supergoedkoop. Over de nadelen bestaan echter nogal wat onjuiste geruchten. Zonde, want die zouden je het idee kunnen geven dat een Chromebook geen handig apparaat is, terwijl het tegendeel waar is.

partner

© PXimport

Natuurlijk is een Chromebook qua prestaties niet altijd te vergelijken met een laptop van meer dan duizend euro, maar daar zijn deze apparaten ook niet voor gebouwd. Het besturingssysteem Chrome OS is immers zo ontworpen dat je er gewoon prima en snel op kunt werken. Een Chromebook kan dan ook veel meer dan je waarschijnlijk denkt. Wij ontkrachten 8 mythes over de Chromebook voor je, zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken.

1. Chromebooks zijn rommel

We beginnen met de grootste mythe. Beweringen als: ‘je krijgt waar je voor betaalt’ en ‘Chromebooks zijn wannabe laptops die niets kunnen’ begrijpen we stiekem wel, er is alleen niets van waar. De prijs-kwaliteitverhouding van de meeste Chromebooks is werkelijk subliem, het is onvoorstelbaar dat je voor 300 euro een complete notebook kunt kopen. Dat je krijgt waar je voor betaalt, klopt ook niet als het gaat om de Chromebook als geheel. Er zijn prachtige Chromebooks te koop met een sterke aluminium behuizing en een wereld aan mogelijkheden.

8 mythes over de Chromebook ontkracht-15768297

© CIDimport

2. Chromebooks zijn traag

Dit is pertinent onwaar, en dat komt simpelweg omdat traag vaak wordt verward met minder krachtig. Het is waar dat een Chromebook minder krachtig is dan een laptop waar je duizend euro voor neertelt. Dat betekent echter niet dat een Chromebook traag is, in tegendeel. Chromebooks draaien namelijk op Chrome OS, een besturingssysteem dat speciaal ontworpen is voor de systeemconfiguratie van Chromebooks en dat maakt een wereld van verschil. Chrome OS maakt van een Chromebook namelijk gewoon een volwaardige notebook. Hetzelfde geldt voor de apps die je op een Chromebook kunt installeren: er is geen app die je op een Chromebook kunt installeren die vervolgens niet soepel zal draaien, de apps zijn perfect afgestemd op het besturingssysteem en het besturingssysteem is perfect afgestemd op de hardware. Kortom, je kunt prima en snel werken op een Chromebook.

3. Chromebooks hebben waardeloze displays

Een absolute onwaarheid en ook één van de dingen die ons het meest blijft verbazen aan Chromebooks. Hoe krijgen ze zo’n display in een apparaat voor zo’n beperkte prijs. Want waar we peperdure laptops hebben gezien met ‘verouderde’ TN displays, zien we steeds meer Chromebooks verschijnen met IPS-technologie. Dit zorgt voor betere helderheid en contrast, betere prestaties in zonlicht en realistischere kleuren. Toegegeven, er bestaan (nog) geen Chromebooks met een 4K-display, maar als we daar een punt van gaan maken, dan is het net alsof Full HD ineens een ‘waardeloos display’ heet en dat is natuurlijk totaal niet aan de orde.

4. Je kunt Chromebooks niet uitbreiden

Componenten in een Chromebook vervangen is niet gebruikelijk, maar in alle eerlijkheid, dat is het bij duurdere notebooks ook nog steeds niet. Het is echter een mythe dat de je mogelijkheden van een Chromebook totaal niet zou kunnen uitbreiden. De meeste Chromebooks hebben een ingebouwde SD-kaartlezer en de wereld aan usb-poorten, waarmee je, bijvoorbeeld je opslagcapaciteit kunt uitbreiden tot terabytes, in plaats van enkele gigabytes, maar ook luidsprekers etc kunt aansluiten. Daarbij hoef je niet eens (direct) geld uit te geven om de opslagcapaciteit van je Chromebook uit te breiden. Wie een Chromebook koopt en een Google-account koppelt, krijgt naast de standaard 15 GB opslagcapaciteit ook nog eens 100 GB extra opslagcapaciteit in Google Drive voor een periode van 2 jaar (hierna betaal je €1,99 per maand of €19,99 per jaar). Dus niet uitbreidbaar? Onzin!

8 mythes over de Chromebook ontkracht-15768300

© CIDimport

5. Er is nauwelijks software voor Chromebooks

Chrome OS is geen Windows, en het is waar dat er voor Windows ontelbaar veel meer programma’s beschikbaar zijn dan voor Chrome OS. Maar Windows bestaat ook al sinds 1985. Je zult niet alle programma’s die je in Windows gebruikt kunnen vinden voor Chrome OS, simpelweg omdat je Chromebook niet alle programma’s aankan, maar weinig software is niet aan de orde. Daarnaast zijn steeds meer gebruikers in de laatste jaren bijna volledig overgestapt van installatieprogramma’s naar apps. De nieuwe Chromebooks zijn uitgerust met de Google Play Store, die toegang bieden tot duizenden apps die je kent van je Android-tablet of -telefoon.

8 mythes over de Chromebook ontkracht-15768303

© CIDimport

6. Je kunt niet eens video’s kijken op een Chromebook

Wat wij gaan doen als we klaar zijn met het schrijven van dit artikel? Even een aflevering van Lucifer kijken op Netflix. Of een paar leuke video’s op YouTube. Want dat je geen video’s zou kunnen kijken op een Chromebook is grote onzin. Sterker nog, in de meeste gevallen dus nog op Full HD ook! Een extra voordeel is dat Chromebooks je in staat stellen om films en series van Netflix offline op te slaan, zodat je ook je favoriete content kan kijken als je even geen internet hebt, bijvoorbeeld in het vliegtuig.

8 mythes over de Chromebook ontkracht-15768305

© CIDimport

7. Je kunt geen foto’s bewerken op een Chromebook

Of deze mythe waar is hangt af van wat je verstaat onder fotobewerking. Ben je een professionele fotograaf die gigantische foto’s RAW verwerkt, dan loop je met een Chromebook absoluut tegen een muur van onmogelijkheden aan. Maar foto’s vergroten, verkleinen, wat oneffenheden wegpoetsen, rode ogen verwijderen, het kan prima. Apps als Polarr Photo Editor (één van de tientallen foto-editors uit de Chrome Web Store en Google Play Store) presteren prima en daarmee kun je dus uitstekend foto’s bewerken.

8. De accu van een Chromebook is zo leeg

De laatste mythe die we ontkrachten is de accu, die volgens sommige mensen veel sneller leeg zou zijn dan de accu van een ‘gewone’ notebook. Niets is minder waar. Juist omdat een Chromebook een veel lichter besturingssysteem heeft, vraagt het apparaat veel minder stroom dan krachtigere laptops. De meeste Chromebooks gaan 8 uur mee voordat ze weer opgeladen moeten worden, maar we hebben ook Chromebooks gezien die het 13 uur volhouden. We kennen dure laptops die daar nog een puntje aan kunnen zuigen.

8 mythes over de Chromebook ontkracht-15768297

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten