ASUS ROG: Niet alleen voor de gamer

Door: partner-redactie | 20 november 2017 18:14

Partnerbijdrage

Gamers zijn constant op zoek naar de beste hardware waarmee ze net iets sneller kunnen reageren dan de tegenpartij. Hierdoor is het niet alleen handig om te horen wat er om je heen gebeurt, maar ook waar het geluid vandaan komt. ASUS investeert met zijn nieuwe moederborden flink in geluid, en dat is niet alleen goed nieuws voor gamers!

Alle soorten en maten

De ROG Maximus moederborden zijn opgedeeld in verschillende categorieën, om aan de wensen van verschillende doelgroepen te voldoen. Sommige moederborden zijn geoptimaliseerd om de processor te overclocken, terwijl sommige modellen zijn voorzien van een klein OLED-scherm voor korte animaties om de show te stelen in de computerkast. Maar waar ASUS de show niet alleen voor gamers maar ook voor andere medialiefhebbers steelt, zijn de innovaties op het gebied van audio.

Sonic Studio III

De nieuwste moederborden van ASUS zijn uitgerust met Sonic Studio III. Met deze software kun je zowel de fysieke audio-inputs als de digitale audiobronnen van je systeem volledig in kaart brengen en ook toewijzen aan een bepaald kanaal.

Je kunt bijvoorbeeld instellen dat het geluid van Netflix via de HDMI-uitgang naar je televisie wordt gestuurd. Sluit je zowel speakers als een koptelefoon aan op je systeem? Dan kun je per applicatie kiezen waar de audio naartoe wordt gestuurd. Zo kun je het geluid van Spotify naar een set speakers sturen, terwijl je je favoriete games naar je koptelefoon stuurt.

Radar

Voor gamers heeft Sonic Studio III nog meer te bieden. De ingebouwde 7.1-geluidskaart geeft precies de positie van verschillende geluiden aan. Dankzij de ingebouwde 3D Engine kun je in je games niet alleen horen, maar ook zien waar het geluid vandaan komt. De audio wordt real-time geanalyseerd en weergegeven in een 360-graden radar.

De luxe van een 7.1-geluidsweergave is niet alleen handig voor games, maar geeft je ook de mogelijkheid om ondersteunde films en muziek in deze opstelling te beluisteren.

Zonder feedback

Je hebt vast weleens de statische signalen gehoord die de gemiddelde pc of laptop naar de geluidskaart in het moederbord stuurt. Weet je niet waar we het over hebben? Zet dan maar eens een koptelefoon op en ga, zonder muziek af te spelen, navigeren in Windows. Je hoort letterlijk elke muisbeweging doorklinken in de geluidskaart. Dit soort feedback wordt veroorzaakt doordat de geïntegreerde geluidskaart doorgaans aan de rest van het moederbord is bevestigd.

ASUS heeft dit probleem opgelost door de geluidskaart los te maken van het moederbord. Dit kun je aan de buitenkant echter niet zien, aangezien de geluidskaart cosmetisch wel aan de rest is bevestigd. Pas als je goed kijkt, zie je een dunne lijn die aangeeft waar het moederbord en de geluidskaart worden gescheiden. Het gevolg is een ruisvrije geluidskaart, die toch onderdeel lijkt van het geheel!

Voor ieder wat wils

De moederborden van ASUS geven niet alleen de gamer dat extra stukje voordeel, maar geven de mediafanaat ook leuke opties om het geluid op te delen. Vooral de muziekliefhebber zal blij zijn met een signaal zonder ruis, waardoor de muziek op zijn desktop beter tot zijn recht komt dan ooit.